Promjene koje se događaju na tijelu žene nakon poroda povod su brojnih rasprava, razlozi brige i pokušaja da se negativne posljedice izbjegnu. Kilogrami, strije, akne samo su neke od nepoželjnih promjena za koje treba samo malo strpljenja

1. Netom nakon poroda vaše tijelo je lakše za četiri do pet kilograma
Prosječna kilaža bebe kreće se između tri i tri i pol kilograma, pridodate li tomu gotovo kilogram koji čine izgubljena krv i amnionske tekućine koje tijelo gubi tijekom poroda lako ćete doći do četiri izgubljena kilograma i prije negoli ste planirali.

Povratak na staru kilažu nakon poroda problem je s kojim se suočavaju brojne žene u nastojanju i očekivanju da se kilogrami rastope u najkraćem mogućem vremenu. No stručnjaci savjetuju da dopustite svom tijelu koje se deset mjeseci mijenjalo i povećavalo isto toliko vremena da se vrati u prvobitno stanje.

>>409 dana za povratak u formu novopečenih mama

2. Kosa nakon poroda počinje naglo opadati
Problem ispadanja kose gotovo je neizbježan kod 50 posto žena i događa se u prvih šest mjeseci nakon poroda. Uzrok te pojave su hormoni koji su tijekom trudnoće usporavali ispadanje kose no nakon devet mjeseci trudnoće razina hormona vraća se u svoju normalu čime kosa dobiva svoj stalan ciklus rasta i ispadanja.

Strije ne moraju ostati na vašem tijelu ako reagirate na vrijeme, dok su crvene ili ljubičaste boje najbolje je započeti s tretmanom

Kako biste smanjili neizbježan gubitak kose savjetuje se prehrana bogata željezom, proteinima, cinkom, antioksidansima i silicijem koji su ključni za zdravu kožu i kosu.

>>Je li napokon došao kraj strijama?

3. Strije na tijelu postaju vidljive
Strije na tijelu pojavljuju se kod čak 90 posto žena kao znak naglog debljanja tijekom kojeg se tijelo širi brže negoli koža. Osim toga razina hormona glukokortikoida tijekom trudnoće raste, čime dolazi do usporenog stvaranja kolagena i elastičnih vlakana u slojevima kože. Strije ne moraju ostati na vašem tijelu ako reagirate na vrijeme, dok su crvene ili ljubičaste boje najbolje je započeti s tretmanom.

Na tržištu se nalazi niz preparata s tom svrhom, a na vama je da pripazite i na prehranu. Izbjegavajte slatkiše, slane grickalice i hranu koja sadrži škrob jer takva uzrokuje napuhnutost popraćenu s kojim kilogramom više. Vitamin C važan je za proizvodnju kolagena stoga ga unosite u što većim količinama.

4. Ten se nakon poroda pogoršava
Najčešće koža nakon poroda pokazuje povećanu sklonost aknama i prištićima za razliku od sjajnog tena tokom trudnoće. Cirkulacija krvi u tijelu tijekom mjeseci trudnoće povećava se za 50 posto što se manifestira na licu gdje krvne žile postaju proširene te mu daju dodatni volumen.

Za problematičnu kožu preporuča se koristiti retinoid ili OTC retinol koji će vašem licu brzo povratiti izgubljeni sjaj. Osim toga preporuča se izbjegavati masnu i suhu hranu radije posegnite za svježim voćem i povrćem i orašastim plodovima.

Tijelo se s vremenom navikava na nedostatak sna (NE NIKADA)

Ne, tijelo se nikada neće naviknuti na to iz jednostavnog razloga što mu je potrebna određena količina sna kako bi normalno funkcioniralo i teško da ga se može uvjeriti u nešto drugo. Kronična neispavanost donosi niz nuspojava koje nisu poželjne posebice kod majki novorođenčadi.

Umor, iscrpljenost, nervoza samo su neke od problema s kojima se mame nose. Kako bi svom djetetu bile na raspolaganju najčešće zaboravljaju na sebe. No stručnjaci savjetuju ' Kad spava beba, spavajte i vi!', jedino na ovaj način možete svom djetetu pružiti najbolje a to je odmorna i naspavana mama zbog čega će i ono biti zadovoljnije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju