Žene su se oduvijek trudile što duže izgledati mlađe i ljepše, a djevojčice što prije odrasti. No koliko je normalno vidjeti djevojčice našminkane i odjevene kao žene i gdje je granica ovom trendu?

Mali je broj žena koje kao male nisu voljele istraživati mamine ormare i potajno obuvati štikle i navlačiti preduge haljine da vide kako će to izgledati kad narastu.

No kada to prestane biti samo tajno istraživanje i dječja igra i kada na policama dječjih trgovina ima sve više odjeće i obuće koja bi trebala stajati na odjelu za odrasle, radi li se o slučajnosti, zabavi ili ozbiljnom problemu?

Nedavno dizajniran podstavljeni dječji bikini marke Primark izazvao je buru kritika i pokrenuo mnoge reakcije na trend naglašavanja seksualnih obilježja djece.

Između ostalog, potaknuo je i jednu britansku kolumnisticu na šetnju po trgovinama dječje odjeće kako bi utvrdila koliko je daleko ovaj trend otišao.

Sliku Mickey Mousa na majicama zamijenio natpis 'buduća sponzoruša'

Sve su češće cipelice s potpeticama, suknjice tigrastog uzorka i dječje majice koje na sebi nose natpise poput 'buduća sponzoruša'

Cipelice i čizmice s potpeticama, podstavljeni topići, suknjice tigrastog uzorka, dječje majice koje umjesto slike Mickey Mousea na sebi nose natpise poput 'buduća sponzoruša' i slični proizvodi dio su ponude za djevojčice u dobi od 3 do 11 godina na koju je naišla.

U prilog ovom neobičnom trendu govore i dječja modna natjecanja na kojima se trogodišnje djevojčice našminkane, s umjetnim kovrčama i ekstenzijama u haljinicama šeću pistom, kao i poplava 'dječjih uzora' – oskudno odjevenih i pretjerano našminkanih lutaka nerealnih tjelesnih proporcija Bratz i Winx.

Koliko je trend nametanja važnosti fizičkog izgleda djeci opasan, ukazali su i dječji psiholozi.

'Djeca upijaju sve što se oko njih događa – tako i sve poruke o važnosti ljepote, mladolikosti i mršavosti kojima ih se bombardira sa svih strana i uvjerava da je vanjski izgled ono jedino važno' smatra ugledna britanska psihologinja Laverne Antrobus.

Roditelji su ti koji bi trebali reći 'ne' djeci i spriječiti razvoj ovog trenda u kojima se djecu predstavlja kao seksualne objekte i time posredno potiče pojave poput pedofilije i kršenja dječjih prava.

Dodatno poražavajuća činjenica je povezanost ovog trenda i porasta nasilja u maloljetničkim vezama. Dokazano je da 20 posto dječaka smatra kako je u redu fizički kazniti djevojku koja se nedolično odijeva i ponaša.

Djetinjstvo je najljepše razdoblje života u kojem se na vrhu liste prioriteta ne smije nalaziti ruž za usne i broj kilograma, već neopterećena igra i sigurnost koju osim roditelja treba osigurati društvo u cjelini.

>>FOTO: Suri Cruise s crvenim ružem na usnama

>> Zaštitite djecu od seksualnog uznemiravanja na internetu

A vremena za make up i neudobne potpetice imat će i previše. Naprotiv, poželjet će i prečesto da mogu opet biti bezbrižna djeca obučena u trenirku i tenisice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju