Vječno na tankom ledu. Tako bi se mogao sažeti odnos na relaciji snaha -svekrva, zet-punica! Ili je ipak sve prenapuhano? Psiholozi i etnolozi tvrde kako je to dio ostavštine nekih davnih dana

Zašto se i majka naše bolje polovice uvijek pomalo gleda preko oka? Psiholozi i etnolozi tvrde, dio je to ostavštine nekih davnih dana, kada je snaha i općenito žena, imala puno teži život, saznaje Provjereno. Njezino je bilo da šuti i služi.

Katica Maurović iz Jablanovca, nedaleko od Zagreba, ispričala nam je kako je to bilo u vrijeme dok je ona bila djevojčica. Snaha je morala osim kuhanja, spremanja, rada na imanju, svoju svekrvu oslovljavati sa Vi, a svekru i noge prati. Ona koja bi se pobunila, ne bi dobro prošla. No vremena su se promijenila.

Danas mladi većinom žive sami, nema velikih obiteljskih zajednica koje su njegovale upravo taj odnos, kako ga Katica zove, polurobovlasnički. No predrasude o svekrvama i punicama i danas žive. Vjerojatno jer još ima nešto u svemu tome, kroz smijeh dodaje Katica. Njeno je selo, točnije dio Medvednice iznad Jablanovca poprište legende o Kamenim svatovima. Priča je to o zločestoj svekrvi koja je proklela snahu i vlastitog sina!

'Dovedite i vi svoju punicu u klaonicu...i mesnicu'
Bez obzira što je inspirira generacije i generacije da zbijaju šale na račun punica i svekrva rijetki su istraživali i proučavali ovaj fenomen koji je prisutan u mentalitetu ne samo našeg naroda. Tako je kaže pisac i novinar Igor Kokoruš iz Bjelovara, jedno vrijeme u njegovu gradu postojala reklama koja je glasila: 'Dovedite i vi svoju punicu u klaonicu...i mesnicu'.
No on je kao i krojačica Ivanka iz Zagreba jedan od srećkovića.

Njegova punica Marijana,i Ivankina svekrva Josipa sve su samo ne sterotipne svekrve odnosno punice! Ivanka sa svojom dijeli radni, a Igor životni prostor. I sve funkcionira savršeno. Unatoč stereotipima. Ni Ivanka svoju svekrvu ne smatra aždajom,ako što ni Igor ne misli da je najbolja punica samo ona ohlađena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju