Taman kad uhvate ritam spavanja i grčevi popuste, evo novog razloga za nespavanje – nicanje prvih zubića. No i tu postoje metode za olakšavanje muka, kako bebici, tako i vama

Osip

Prilikom izbijanja zubića kod nekih beba pojavljuje se crvenilo i osip oko usta, a uzrokuje ga pojačano lučenje žlijezda slinovnica. Uslijed stalne prisutnosti sline područje oko usta i brade može se zacrveniti.

Savjetujemo vam da posušite taj dio bebinog lica i nanesete vazelin, melem, bademovu ili neku drugu odgovarajuću kremu. Tako će taj dio kože sačuvati vlagu, a ujedno ćete ga zaštititi od sline.

Proljev

Jedan od znakova rasta zuba je i proljev. Često se s rastom zuba pojavljuje i pelenski osip koji je direktna posljedica učestale i rijetke stolice. Redovno mijenjanje pelene i pojačana higijena trebali bi biti dovoljni u ovom slučaju.

Ako je proljev uzrokovan rastom zuba, ne bi smio dugo trajati. Međutim, ako ga prati groznica ili neki drugi simptomi, obratite se pedijatru.

Grickanje

Nerijetko bebe počinju gristi kako bi smanjile nelagodu koju uzrokuje rast zubića. Beba će tada gristi sve što joj dođe pod ruku, uključujući i vas. Umjesto da grize sve oko sebe, možete joj ponuditi neke alternative. Evo nekoliko ideja:

Reakcija beba na simptome rasta zubića slična je reakciji kod upale uha

Zamrznuto pecivo ili banana - ovo može pomoći, a i zabavno je za bebu. Međutim, budite uvijek u blizini kako beba ne bi otkinula komad onoga što gricka.

Keksi za rast zuba - jako su korisni, ali ako ih koristite, nemojte ih davati previše jer mogu prouzročiti krvarenje desni.

Bočica hladne vode
- ovo će smiriti bebu i olakšati bolove i nelagodu, ali pripazite na temperaturu vode i na količinu.
Igračkice - specijalno namijenjene za ove situacije. Ispunjene su tekućinom i neko vrijeme ih treba držati u hladnjaku prije upotrebe. Pokušajte nabaviti one koje su punjene isključivo vodom, te provjerite debljinu – važno je da ih beba svojim oštrim zubićima ne može pregristi.

Ručnik - držite mokar ručnik u vrećici u zamrzivaču. Ručnik koji ste izvadili iz vrećice, beba će rado grickati. Tekstura frotira i hladnoća olakšat će bolove i tegobe.

Gel za rast zuba - bebama također pomaže blago utrljavanje gela na bolne desni, stoga nemojte ni to izostaviti kao alternativu za olakšanje bola. Reakcija vašeg zlata bit će vam najbolji znak jesu li muke olakšane.

Temperatura

Povišena tjelesna temperatura može biti pokazatelj rasta zube - ali i ne mora. Provjerite postoje li neki drugi simptomi. Reakcija beba na simptome rasta zubića slična je reakciji kod upale uha, na primjer. Ako se pojavi temperatura, ipak se posavjetujte s pedijatrom.

I, naravno, naoružajte se strpljenjem. Sretno!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju