Nastala prema motivima hrvatske narodne bajke 'Kako je jedan čovjek nosio vragu u pakao komad mesa' nova predstava kazališta Žar ptica 'Siromah i vrag' redateljice Saše Broz prepuna je bajkovitih sastojaka s odličnom porukom koju svako dijete mora naučiti

Glavni junak priče je Dobroslav. Kao što mu ime govori, on je dobar, toliko dobar da ni mrava ne bi zgazio. U svojoj dobroti pomalo naivno vjeruje kako su i drugi ljudi dobri i pošteni. A na žalost - nisu. Njegova žena Justa to vrlo dobro zna i pokušava Dobroslavu otvoriti oči. Kada se Justa dočepa šunke iz kuće bogatog, ali škrtog Dobroslavovog brata Gvozdena, ta će šunka pokrenuti niz nevjerojatnih događaja.

Dobroslav će krenuti na put i upoznati tajanstvenog lađara Žigu, koji zna prepoznati i nagraditi poštenje, zatim Vraga opsjednutog vlastitom kuhinjom koji nikada neće prekršiti obećanje, zavidnu i pohlepnu gostioničarku Sofiju, njezinu dobru, ali preplašenu sluškinju Dušicu, crnu kokoš Veselku koja daje zlatnike kada je sretna te Anđelka, zaštitnika dobrih i poštenih. 'Nije lijepo varati ljude', kaže Dobroslav, a to će, do kraja priče, spoznati i ostali naši junaci.

Možda će se nekome prostodušan Dobroslav učiniti naivnim, no on je pravi junak ove priče. Ako dobro razmislite, shvatit ćete da je potrebno mnogo više snage kako bismo izdržali na putu velikodušnosti i dobrote, uvijek je lakše skrenuti stamputicom laži, prevare i sebičnosti. Ali dobrota se na kraju isplati. Tako barem tvrde sve bajke ovoga svijeta. I ako dovoljno dugo u njih vjerujemo, postat će dio nas, pretvorit će nas u ljude neobičnih osobina i čudesnih moći – u poštene, vrijedne i velikodušne osobe.

Vodimo vas na pretpremijeru!
Kazalište Žar ptica ulaznice za nedjelju 26. veljače u 11 sati daruje Leonardi Petrovčić i Lari Dugan.

U predstavi igraju Ante Krstulović, Iva Visković, Marko Makovičić, Drago Utješanović, Berislav Tomičić, Damir Poljičak, Gorana Marin, Vesna Ravenšćak i Natalija Đorđević.

Prva ovogodišnja premijera u kazalištu Žar ptica održat će se  1. ožujka u 18.30 sati, a prva pretpremijera je u nedjelju 26. veljače u 11 sati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju