Od 2. do 8. rujna u Zagrebu i Splitu održat će se još jedan Festival svjetske književnosti, a lista gostiju i događanja oduševit će sve knjigoljupce.

Šesti Festival svjetske književnosti održat će se, već tradicionalno, početkom rujna, i to ponovno u Zagrebu i Splitu. Tijekom ovih godina Festival svjetske književnosti profilirao se ne samo izborom gostiju i brojem programa, već i posjećenošću čime se ubraja među najvažnije književne festivale koji se održavaju u Hrvatskoj, ali i širem okružju.

Ovogodišnji Festival ima možda najzanimljivije goste do sada. Kao i svake godine, dolaze gosti iz svih krajeva svijeta, od susjednih zemalja do daleke Australije, Južne Amerike, Afrike i, naravno, Europe.

Festival počinje izložbom hrvatskih likovnih umjetnika u Studiju Moderne galerije "Josip Račić". Dan kasnije u suradnji s medijskim partnerom 24sata, a pod kustoskim vodstvom prof. dr. Frane Dulibića, u KIC-u će biti otvorena izložba posvećena satiri.

Programi se održavaju u kinu Europa, klubu Boogie, Studiju Moderne galerije "Josip Račić" i Kulturno-informativnom centru u Zagrebu te u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i Kinoteci Zlatna vrata u Splitu.

Ove je godine po drugi put održan i natječaj u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti za vizual Festivala te su izabrana tri rada Lorene Almaši, koja je osvojila treću nagradu; drugu nagradu osvojio je Ivica Purgar, a pobjednički rad, koji je ujedno i vizual Festivala, jest plakat Ivana Stanišića.

Sam festivalski program otvara se u 2. rujna s gošćom iz Poljske, slavnom književnicom i ovogodišnjom dobitnicom nagrade Man Booker International Olgom Tokarczuk, koja će govoriti o svojoj najvažnijoj knjizi, monumentalnom romanu Knjige Jakubove, koja će ovih dana izaći u prijevodu Mladena Martića. Ove godine gostuje još jedan dobitnik ove nagrade, David Grossman, kao i dobitnik nagrade Man Booker Richard Flanagan.

Uz njih će, između ostalih, gostovati jedna od najvećih francuskih književnih zvijezda Frédéric Beigbeder, zatim jedan od najpopularnijih pisaca skandinavskih književnosti Šveđanin Jonas Hassen Khemiri i najvažniji portugalski autor srednje generacije José Luís Peixoto, koji će govoriti o svojim iskustvima u posjetima Sjevernoj Koreji.

Sam festivalski program otvara se u 2. rujna s gošćom iz Poljske, slavnom književnicom i ovogodišnjom dobitnicom nagrade Man Booker International Olgom Tokarczuk, koja će govoriti o svojoj najvažnijoj knjizi, monumentalnom romanu Knjige Jakubove,

Nakon više od dvadeset godina prvi će put u Hrvatskoj službeno nastupiti i naša slavna filozofkinja koja je ostvarila iznimnu karijeru u Francuskoj, Rada Iveković. Dolazi nam i meksički pisac, jedan od najbeskompromisnijih autora mlađe generacije, Antonio Ortuño, te još jedna zvijezda američke i nigerijske književnosti, najmlađi autor koji je ušao u finale nagrade Man Booker, Chigozie Obioma. Uz njih tu su brojni autori iz drugih zemalja te domaće književne zvijezde Damir Karakaš, Tea Tulić, Andrija Škare, Alojz Majetić, Julijana Matanović i mnogi drugi.

U uspješnoj suradnji s Hrvatskim centrom PEN-a dovodimo troje izvanrednih pjesnika, filozofa te boraca za ljudska prava iz Brazila i Portugala – riječ je o autorima Francesci Cricelli, Thiagu Ponceu de Moraesu i Barthomewu Ryanu.

Održat će se i nekoliko važnih aktualnih okruglih stolova posvećenih pitanjima kao što su pravo na priču i kultura moći u kontekstu afere #metoo, zatim o pitanjima granica slobode na tribinama Satira-sloboda-cenzura, a tu je i razgovor o generaciji milenijalaca i njihovim mogućnostima u suvremenom svijetu, okrugli stol Riječ i svijet u organizaciji hrvatskog PEN-a i ostalo.

I ove godine nastavljamo književnu matineju za srednjoškolce te prošle godine uvedeni program novinarskih radionica za učenike zagrebačkih srednjih škola.

Ove godine uvodi se i novina, a to su vaučeri u vrijednosti od 20 kuna te 10 kuna za osobe mlađe od 25 godina i starije od 65 godina koji služe kao ulaznica za programe u velikoj dvorani kina Europa koji počinju u 21 sat, a ujedno se njima ostvaruje popust kod kupnje knjiga u Festivalskoj knjižari.

Ove godine prisutan je i najbogatiji glazbeni program do sada, pa će na otvaranju svoj glazbeni performans posvećen Gorgoni i Josipu Vaništi izvesti skupina Gorgona nova, a na zatvaranju sviraju Sleepyheadsi.

Filmski program ove godine bit će retrospektiva filmova koje je Lordan Zafranović snimio u plodnoj suradnji s Mirkom Kovačem, čime će se obilježiti i osamdesetogodišnjicu rođenja i petogodišnjicu smrti ovoga veličanstvenoga pisca – riječ je o filmovima Okupacija u 26 slika, Muke po Mati, Pad Italije, Večernja zvona, Ubojstvo u noćnom vlaku i Gosti i radnici, koji će biti prikazani u Zagrebu i Splitu.

Ove godine prisutan je i najbogatiji glazbeni program do sada, pa će na otvaranju svoj glazbeni performans posvećen Gorgoni i Josipu Vaništi izvesti skupina Gorgona nova, a na zatvaranju sviraju Sleepyheadsi.

Ovako bogat program ne bi bio moguć bez potpore Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba,brojnih veleposlanstava u Hrvatskoj, inozemnih kulturnih instituta, Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i medijskih pokrovitelja, a to su ove godine 24sata, Express, Večernji list, Hina, N1, tportal, Europlakat, Yammat FM te web-portali posvećeni knjizi: MV info, booksa.hr i najboljeknjige.hr. Tu su i vrijedni sponzori koji su prepoznali vrijednost programa, a to su Hrvatska elektroprivreda i Croatia osiguranje.

Programi se održavaju u kinu Europa, klubu Boogie, Studiju Moderne galerije "Josip Račić" i Kulturno-informativnom centru u Zagrebu te u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i Kinoteci Zlatna vrata u Splitu.

Detaljan program bit će objavljen sredinom srpnja, a do tada sve novosti vezane uz Festival svjetske književnosti možete pratiti na njihovim mrežnim stranicama.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju