Posljednjih nekoliko godina sve se više cijene klasični odjevni predmeti, otporni na stalne promjene trendova. Među faktorima koji su pridonijeli toj promjeni jesu kolektivni napor da se stvori bezvremenska, izdržljiva garderoba kako bi se smanjila potrošnja, ali i pandemija zbog koje su mnogi posljednjih godinu dana nosili praktičniju i jednostavniju odjeću.

Ova promjena dobra je, između ostalog, jer sve više žena iz trgovina izlazi s komadima koji su nosivi godinama, pa čak i desetljećima, te zbog toga imaju stalno mjesto u ormaru.

Jedan komad, odnosno uzorak koji se uoči proljeća posebno brzo rasprodaje jesu džemperi na prugice (koje će jednom kada temperature postanu dovoljno visoke zamijeniti majice s istim uzorkom).

Radi se o uzroku koji često ima svoje mjesto u proljetnoj garderobi, međutim čini se da će zbog promjene u svijesti potrošača ove godine taj klasik biti još popularniji.

Slika nije dostupna Od 39 kuna: 20 prugastih pulovera i majica koje će se nositi ovog proljeća i na našim ulicama

Za ponovno zaljubljivanje u prugice zaslužni su brendovi poput Celine zahvaljujući njihovu kultnom džemperu sa širokim rukavima i ovratnikom. A tu je i brend koji je nemoguće preskočiti kada se govori  o prugicama - Chanel.

Naime, pruge su se u proizvodnji odjeće koristile stotinama godina, a taj je uzorak u zapadnim kulturama često imao negativnu simboliku.

Slika nije dostupna Od 149 kuna: 15 modela bijelih tenisica koje će se nositi ovo proljeće

Pruge na odjeći su se, naime, prvi put pojavile u srednjovjekovnim vremenima kada su viđane najčešće na kriminalcima i zatvorenicima.

Međutim, do kraja 19. stoljeća kraljica Viktorija dovela je do toga da se pruge počnu povezivati s riječima poput more i morski kada je svog sina odjenula u prugasto odijelo za ukrcaj na brod.

CHANEL I PRUGICE

Kombinacija tamnoplavih i bijelih pruga pojavila se zatim na kupaćim kostimima, a početkom 20. stoljeća prugice su postale mainstream kada je dizajnericu Coco Chanel radnička odora tijekom putovanja na francusku rivijeru nadahnula da u vlastitu kolekciju 1917. godine uključi prugice.

Ležerni uzorak bio je odmak od tadašnje korzetirane mode i zauvijek je promijenio lice ležerne ženske odjeće. Prugice su tijekom godina u ormarima zaljubljenica u modu postale neophodan komad poput crnog sakoa ili uskih tamnih traperica.

Privlačnost komada na prugice leži u njihovoj svestranosti. Bez obzira na to nose li ih umjetnici, filmske zvijezde ili moderne it djevojke, učinak je uvijek jednako dobar.

Prugice je lako uključiti u svaku, a posebno u proljetnu garderobu.

Za ležerno izdanje uz prugasto pletivo savršeno će se uklopiti dobar par traperica, crni sako i tenisice ili mokasinke.

Romantičarke prugice mogu iskombinirati uz lepršavu suknju i balerinke.

Slika nije dostupna Od 121 kunu: 15 modela cipela iz novih kolekcija koje produžuju figuru

Slika nije dostupna Od 149 kuna: 12 modela crvenih haljina koje će se nositi ovog proljeća i ljeta

Ako se želite osjećati poput Francuskinje, prugastom puloveru, trapericama i cipelicama na blok-petu dodajte maramu oko vrata.

Prugasti komadi izgledaju sjajno i uz kožnate hlače, jeans svih boja i krojeva, preko košulje, uvučeni u finije hlače... Kombinacija je bezbroj, a za sve njih treba vam jedan prugasti komad koji se možda nalazi i u našoj galeriji. Ako vam netko nekad i kaže da su prugice dosadne, sjetite se da su one te koje na kraju pobjeđuju sve kratkotrajne trendove koji se pojavljuju svake godine. 

U nastavku pogledajte i kako prugaste komade nose djevojke i žene na Instagramu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju