Zagreb dobiva dva drive-in kina, na parkiralištu iza Tehničkog muzeja te na Istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma. Oba događaja imaju humanitarni karakter, a donacije će ići studentima koji su ostali bez izvora prihoda i Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu.

Program kulturnih sadržaja na otvorenom platforme Drive-in kultura otvorit će filmsko-glazbeni drive-in spektakl koji od 15. do 17. svibnja na parkiralištu Hala V iza zagrebačkog Tehničkog muzeja donosi vikend domaćih filmskih hit-naslova uz popratni glazbeni program.

Kako se ističe u najavi, tijekom tri večeri, od petka do nedjelje, posjetitelji će imati priliku doživjeti jedinstveni spoj umjetnosti i zabave iz udobnosti vlastitog automobila po principu američkog popularnog načina okupljanja mladih, drive-in kina.

Zagreb dobiva dva drive-in kina, na parkiralištu iza Tehničkog muzeja te na Istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma

U petak navečer, 15. svibnja, zabava se vraća u grad, a tijekom naredne tri večeri gledat ćemo recentne i starije domaće hit-naslove, i to duge i kratke, igrane, animirane i dokumentarne filmove, uz obvezno poštivanje mjera socijalnog distanciranja, stoji u najavi. Popratni glazbeni program, s kojim će započinjati svaka filmska večer, također će kreirati popularne domaće snage poput omiljenog veterana zagrebačke elektronske scene, DJ Felvera.

Dugometražni repertoar prvog dana drive-in kina otvorit će "Zagrebački ekvinocij" (2019.), dugometražni debi Svebora Mihaela Jelića, jedno od najvećih i najugodnijih iznenađenja prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, film nastao gotovo bez budžeta koji na autentičan način prikazuje zagrebački alternativni noćni život. Publiku će u automobilima rasplesati proširena postava benda Ljetno kino uz šarmantne obrade poznatih pjesama.

U subotu slijedi večer ljubavnih igara uz romantični zvuk saksofona, a nakon toga i projekcija dokumentarnog hita "Gangster te voli" (2013.) Nebojše Slijepčevića. Riječ je o komediji koja prati ljubavne odnose 21. stoljeća i jednom čovjeku iz Imotske krajine koji se u potpunosti posvetio karijeri za koju je rođen – spajanju usamljenih muškaraca i žena.

Nedjelja je rezervirana za "Vis-à-Vis" (2013.) poznatog mladog redatelja Nevija Marasovića. Ovaj duhoviti metafilm čija radnja tematizira rad redatelja (Rakan Rushaidat) i glavnog glumca (Janko Popović Volarić) na scenariju filma "Comic sans" usred zajedničke i posvemašnje intimne i profesionalne krize. "Comic sans" Marasović će 2018. doista i snimiti, a film će se pretvoriti u pravi mali domaći indie hit, kao i njegov prethodni filmski uradak, "Vis-à-Vis".

Osim dugometražnih hrvatskih filmova, u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti, svaku večer prikazat će se i neki od najboljih studentskih kratkometražnih filmova snimljenih u posljednjih nekoliko godina, a koje su prepoznali i svjetski festivali, kao što su "Igra malog tigra" (2015.) Jasne Nanut, "13+" (2016.) Nikice Zdunić te recentni hit prošlogodišnjeg izdanja programa Kockice Zagreb Film Festivala, "Južno voće" (2019.) Josipa Lukića.

Kadar iz filma Zgodna žena Pet ženskih filmova iz 90-ih koje uvijek iznova volimo pogledati

Filmski program obogatit će i kratkometražni animirani filmovi nastali u produkciji Akademije likovnih umjetnosti – "I'm not feeling very well" (2019.) Sunčane Brkulj, koji je selektiran za ovogodišnji, zbog korone otkazan Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju, te nagrađivani film "Odrasti u malo drvo" (2019.) Noemi Ribić.

Projekt "Drive-in kultura" pokrenuo je produkcijski duo SABMARINE, iza kojeg već nekoliko godina stoje studenti Akademije dramske umjetnosti Marin Leo Janković i Sabrina Herak Smoković. Misija im je podsjećati na važnost umjetnosti u ovim turbulentnim vremenima, revitalizirali kulturni sektor te potaknuti koncept kulture na otvorenom.

Vikend drive-in filmsko-glazbeni spektakl označit će početak razvoja nove platforme za nezavisnu kulturu koja je zbog pandemije koronavirusa trenutačno potpuno blokirana. Događanje je ujedno humanitarnog karaktera te predstavlja poziv publici na akciju i doniranje sredstava za studente koji su ostali bez izvora prihoda u ovim zahtjevnim vremenima.

Poznato je da su mnogobrojni projekti otkazani, rad ograničen, a o njihovoj se egzistenciji u ovom kriznom vremenu rijetko progovaralo. U suradnji sa zakladom Solidarna prikupljat će se sredstva za studente te će se zatim, u dogovoru sa Sveučilištem u Zagrebu, usmjeriti prema najugroženijima, ističu organizatori.

Vikend drive-in filmsko-glazbeni spektakl označit će početak razvoja nove platforme za nezavisnu kulturu koja je zbog pandemije koronavirusa trenutno potpuno blokirana

Svi oni koji žele pomoći mladima svoj doprinos mogu dati uplatom na poseban žiro račun u razdoblju od 13. do 20. svibnja. Sve dodatne informacije dostupne su na stranici Drive-in kultura.

Za prvo događanje Drive-in kulture ulaz i broj automobila je ograničen i posebno reguliran zbog sigurnosnih mjera. Svoje je mjesto potrebno unaprijed rezervirati na web-stranici projekta.

ATRAKTIVNI BLOCKBUSTERI

Na Istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma od četvrtka 14. svibnja održava se humanitarno događanje Drive-In Kino s dva velika ekrana i kapacitetom 300 automobila za po dvije osobe i kućnog ljubimca, te osmodnevnim atraktivnim programom filmskih blockbustera.

Od četvrtka, 14. svibnja, svake večeri od 19:30 na Istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma na dva velika ekrana prikazivat će se atraktivni filmski blockbusteri za sve one koji su se poslije višetjedne izolacije zbog koronavirusa zaželjeli izlazaka i druženja, stoji u najavi.

Ljubitelji filmske umjetnosti moći će gledati projekcije iz svojih automobila, po dvije osobe u svakom, a broj automobila svake večeri ograničen je na 300.

U osam večeri Drive-In Kina na otvorenom na rasporedu su filmovi poput "Yesterday", "Brzi i žestoki: Hobbs & Shaw", "Prvi čovjek", "Prevarantice", "The Shiny Shrimps", "Emma" "Smrtonosni strojevi". Filmovi će se prikazivati na dva 15-metarska ekrana, a zvuk filma posjetitelji će moći pratiti putem radijskih aparata u automobilu, koji će biti prilagođeni privremenoj radijskoj frekvenciji. Za vrijeme projekcije posjetitelji će se moći okrijepiti i osvježiti grickalicama i pićima iz poklon-paketa koji će svaki od njih dobiti pri ulasku u prostor kina.

Na raspolaganju će im biti veći broj toaleta s tekućom vodom, sapunom i papirnatim ručnicima te sredstvima za dezinfekciju. Prostor na kojem će se održavati kinoprojekcije bit će i prije i poslije u potpunosti dezinficiran, a sve osobe uključene u organizaciju događanja bit će odjevene u zaštitnu opremu i opskrbljene sredstvima koja će štiti i njih i posjetitelje.

U drive-in kino moguće je povesti i kućne ljubimce, na zadnjem sjedištu automobila.

Cijene ulaznica za dvije osobe su 100 kuna, a prihod od ulaznica ovog osmodnevnog događanja bit će doniran Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju