Kada su u pitanju muško-ženski odnosi, prosječni poznavatelj lika i djela Pabla Picassa vjerojatno ga pamti kao velikog ljubitelja žena koji je u svojim partnericama pronalazio muze. Legendarni umjetnik, jedan od najznačajnijih u 20. stoljeću, volio je fatalno, a ostavljao još fatalnije.

Galerija Prvi Picassov uljni portret Olge Khokhlove iz 1917. godine Pablo Picasso i njegova prva supruga Olga Khokhlova Portret Marie-Thérèse Walter +9 Dora Maar

Kakav je bio prema ženama u svom životu opisala je bez imalo suzdržavanja njegova unuka Marina Picasso: Izlagao ih je svojoj animalnoj seksualnosti, ukrotio ih, začarao, progutao i onda skrhane prenio na svoje platno. Izvlačio je njihovu esenciju, a kada više nisu imale ništa u sebi, riješio bi ih se.

Marina je kći Emiliénne Lotte May i Picassova sina Paula kojeg je umjetnik dobio u prvom braku s balerinom Olgom Khokhlovom ukrajinsko-ruskog podrijetla. Pablo i Olga upoznali su se 1917. godine u Rimu. Picasso je prema planu u Rim trebao doći kako bi spojio ugodno s korisnim. Naime, dizajnirao je set i kostime za balet u kojem je plesala Olga, a boravak u Rimu ujedno je trebao biti i njegov medeni mjesec nakon vjenčanja s Irène Lagut.

Olga Khokhlova Olga Khokhlova (Foto: Profimedia)

Do vjenčanja nikad nije došlo jer je Irène prekinula zaruke, baš kao i njegova bivša djevojka Gaby Lespinasse godinu dana prije. Picasso nije dugo patio zbog toga. Dapače, došao je u Rim s namjerom da odmah nađe zamjenu za Irène, a za oko mu je zapela 25-godišnja Olga.

Dotad nije imao nikakvih problema s osvajanjem, ali ona se pokazala kao izazov. Direktor baletne trupe odmah ga je upozorio kako Olga sigurno neće žrtvovati svoje djevičanstvo ako nema garanciju da će njihova veza završiti brakom. Picasso nije okolišao, odmah joj je obećao brak. Kada je baletna trupa gostovala u Barceloni, odveo je Olgu na upoznavanje sa svojom majkom Marijom.

Prvi Picassov uljni portret Olge Khokhlove iz 1917. godine Prvi Picassov uljni portret Olge Khokhlove iz 1917. godine (Foto: Profimedia)

Ti jadna djevojko, ne znaš u što se upuštaš. Da sam ti prijateljica, rekla bih ti da se ni pod kojim uvjetom ne udaješ za njega. Ne vjerujem da bilo koja žena može biti sretna s mojim sinom. On je dostupan samo sebi samom, nikom drugom, kazala je joj buduća svekrva prilikom prvog susreta.

Maria navodno nije odobravala brak s Olgom jer je željela da joj snaha bude Španjolka. Je li stvarno vjerovala u to što je rekla Olgi ili je to samo bio pokušaj da je odvrati od udaje zbog svojih skrivenih motiva, to nije poznato. Međutim, njezine riječi pokazale su se kao proročanske jer dugoročno niti jedna žena u Piccasovu životu nije bila istinski sretna s njim.

Olga se udala za Picassa 1918. godine, a 1921. godine dobili su sina Paula. Ona je zbog ozljede prestala plesati te se u potpunosti posvetila sinu i vođenju njihova kućanstva.

Picasso u Parizu sa suprugom Olgom Khokhlovom, sinom Paulom i prijateljicom Gertrude Stein Picasso u Parizu sa suprugom Olgom Khokhlovom, sinom Paulom i prijateljicom Gertrude Stein (Foto: Profimedia)

Između Olge i Pabla stajala je želja za različitim stilom života. Olga voli čaj, kavijar i peciva. Ja volim kobasice i grah, kazao je jednom prilikom. Njegovi prijatelji boemi često su se rugali njegovu domu koji je pod utjecajem Olge odisao buržoazijom, a on ni sam nije znao obožava li taj novi stil života ili ga prezire.

Do 1927. godine njihov brak upao je u veliku krizu, a 45-godišnji Picasso je pronašao novu muzu. U pariškoj robnoj kući Galeries Lafayette sreo je 17-godišnju Marie-Thérèse Walter.

Portret Marie-Thérèse Walter Portret Marie-Thérèse Walter (Foto: Profimedia)

Kako je sama priznala u jednom od rijetkih intervjua, prišao je i odmah se predstavio. Imaš zanimljivo lice. Želio bih napraviti tvoj portret. Osjećam da ćemo napraviti sjajne stvari zajedno. Ja sam Picasso, kazao joj je, a Marie nije imala pojma tko joj se obraća.
Sljedećih godina ona je bila njegova nova muza, na početku tajna. U slici Grande Nature morte au guéridon zapravo je skrivena upravo Marie. Picasso je iznajmio stan u kojem se susretao sa svojom mladom ljubavnicom i uskoro je vodio klasičan dvostruki život preljubnika.

Grande Nature morte au guéridon - slika u kojoj je Picasso sakrio svoju ljubavnicu Marie-Therese Walter Grande Nature morte au guéridon - slika u kojoj je Picasso sakrio svoju ljubavnicu Marie-Therese Walter (Foto: Profimedia)

Trajalo je to sve do 1934. godine kada je Marie ostala trudna. Olga, koja je prema nekim informacijama znala za aferu još od 1929. godine, nije željela prijeći preko toga. Iselila se iz njihovog doma i odvela sa sobom sina Paula. Nakon dugačke pravne bitke odlučili su kako se zakonski neće razvoditi, ali će ostati rastavljeni. Ovakvo rješenje ljubavne zavrzlame navodno je doneseno na Picassovu inicijativu jer bi ga razvod previše financijski oštetio.

Marie je 1935. rodila njihovu kći Mayu, a to je označilo i svojevrsni kraj njegove predanosti ovoj vezi. Naime, nakon dolaska kćeri naglo je izgubio interes za Marie. Iste godine u njegov život ulazi Dora Maar, francuska fotografkinja, pjesnikinja i slikarica hrvatskog podrijetla.

Dora Maar Dora Maar (Foto: Profimedia)

U kontrastu s nježnom i pasivnom Marie, Dora je bila emotivno zahtjevnija i odmah je zainteresirala Picassa koji je bio u potrazi za novom muzom. U tom trenutku Picasso je na papiru bio u braku s Olgom, službeno u vezi s Marie, a Dora je narednih devet godina bila njegova ljubavnica.

Njihova veza bila je turbulentna, a prema nekim iskazima čak i nasilna. Picasso je pomalo uživao u tome da se Marie i Dora bore za njegovu ljubav, a ta je borba ostavljala velike posljedice na psihičko zdravlje dvije žene.

Portret Dore Maar Portret Dore Maar (Foto: Profimedia)

Onda je na red došla treća. Francoise Gilot imala je 21 godinu kada je upoznala Picassa. Snažna, direktna i samouvjerena buduća umjetnica nije se branila od Picassovih udvaranja što pak njemu nije odgovaralo. Kako očekuješ od mene da zavodim pod ovakvim uvjetima? Ako se nećeš odupirati, onda ovo ne dolazi u obzir. Morat ću razmisliti o svemu, kazao joj je.

Francois Gilot 1953. godine Francois Gilot 1953. godine (Foto: Afp)

Francoise je ubrzo ipak postala njegova nova ljubavnica što je dotuklo ostavljenu Doru koja je nakon prekida doživjela živčani slom. Za mene postoje samo dva tipa žena - boginje i otirači, rekao je Picasso Francoise, ali vjerojatno nije očekivao da ona nikad neće postati otirač.

Mislim da sam voljela Pabla onoliko koliko možete voljeti bilo koga drugog. Ono što mi je kasnije predbacivao jest to da mu nisam vjerovala. Možda je i bio u pravu, ali bilo bi mi teško vjerovati mu s obzirom na to da sam došla na pozornicu s još tri glumice koje su pokušavale odigrati istu ulogu, kazala je Francoise, aludirajući na Olgu, Mariju i Doru.

Francoise Gilot, Pablo Picasso i njihov sin Claude Francoise Gilot, Pablo Picasso i njihov sin Claude (Foto: Profimedia)

Međutim, njih tri nisu bile jedine žene u njegovu životu svo to vrijeme. Nakon 10 godina veze i njegovih mnogobrojnih afera, Francoise ga je odlučila ostaviti. Picasso je to teško podnio i u posljednjoj svađi, u trenutku kada je odlazila iz zajedničkog doma s njihovo dvoje djece, Palomom i Claudom, zajedljivo joj rekao kako bez njega nikad neće imati dobar život ni biti sretna.

Dao je sve od sebe i da to ostvari - u pokušaju da sabotira njezinu umjetničku karijeru, naredio je svojim prijateljima galeristima da nipošto ne kupuju njezine radove

Više od 10 godina nakon prekida, Francoise je odlučila izdati memoare pod nazivom Život s Picassom u kojima je slavnog umjetnika opisala kao briljantnog tiranina. Picasso je na sve moguće načine pokušao zaustaviti izlazak knjige, ali to mu ipak nije uspjelo. Njezin potez uvrijedio ga je do te mjere da je prestao viđati njihovu djecu.

S druge strane, Francoise je bila prva koja je skupila hrabrosti i javno  progovorila o drugoj strani umjetničkog genijalca koju je on toliko pokušavao sakriti.

Jacqueline Roque i Pablo Picasso Jacqueline Roque i Pablo Picasso (Foto: Profimedia)

Olga je umrla 1955. od posljedica borbe s rakom. Marie si je oduzela život 1977. godine, četiri godine nakon umjetnikove smrti i na 50. godišnjicu upoznavanja s Picassom. Svoju drugu suprugu Jacqueline Roque i posljednju muzu, 72-godišnji Pablo upoznao je 1953. kada je njoj bilo 26 godina. Jacqueline je s njim ostala sve do njegove smrti, a potom s preostalom Picassovom djecom vodila bitku oko nasljedstva. Njegovoj djeci iz braka s Francoise i unuku Pablitu, Paulovu sinu, zabranila je da dođu na sprovod. Pablita je to pogodilo do te mjere da je popio bocu izbjeljivača i umro tri mjeseca kasnije od posljedica.

Nesretna Jacqueline oduzela si je život 1986. godine, a 100-godišnja Francoise danas je jedina živuća Picassova muza.

Francoise Gilot Francoise Gilot (Foto: Afp)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju