Dvoje bivših školskih kolega proslavilo je uspomenu na Anne Frank u domu u kojem je Anne nekoć živjela, u srijedu 12. lipnja, na dan kada bi ona, da je preživjela nacistički progon i koncentracijski logor, proslavila 90. rođendan.

 

Dvoje starih prijatelja i četvero mladih nizozemskih studenata posjetilo je stan u kojem je židovska obitelj živjela u Amsterdamu, objavila je Zaklada Anne Frank, koja je organizirala posjet.

Na rođendan Anne Frank 12. lipnja, dvoje bivših školskih kolega proslavilo je uspomenu na Anne u domu u kojem je ona nekoć živjela

Albert Gomes de Mesquita (89) i Jacqueline van Maarsen (90), pohađali su isti razred kao i Anne u židovskom liceju. Upravo njih dvoje bilo je u njezinu stanu 12. lipnja 1942., na proslavi Annina 13. rođendana, samo tri tjedna prije nego što se obitelj preselila u sklonište krijući se od nacista.

Upravo na taj rođendan Anne je dobila svoj prvi dnevnik u koji je počela bilježiti dane skrivanja od 1942. do 1944. Umrla je u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen 1945. u dobi od 15 godina. Njezin otac Otto, jedini član obitelji koji je preživio rat, objavio je dnevnik nakon kćerine smrti.

Dnevnik Anne Frank "Dnevnik Anne Frank": Iskreni zapisi koji nikada ne smiju biti zaboravljeni

Anne Frank 10 citata Anne Frank koji podsjećaju da nikada nije kasno za promjene  

Amsterdamski stan u kojem je živjela obitelj Frank, na adresi Merwedeplein 37-2, danas se nudi kao utočiše stranim piscima kojima nije dopušteno djelovati u vlastitoj domovini.

Dom u kojem se obitelj skrivala od nacista, u tajnom aneksu na adresi Prinsengracht 263, pretvoren je u muzej.

Jacqueline van Maarsen i Albert Gomes de Mesquita, prijatelji Anne Frank posjetili su njezin nekadašnji dom koji je pretvoren u utočiše stranim piscima Jacqueline van Maarsen i Albert Gomes de Mesquita, prijatelji Anne Frank posjetili su njezin nekadašnji dom koji je pretvoren u utočiše stranim piscima (Foto: AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju