Fotografija radnog listića iz lektire djevojčice Hane, učenice petog razreda jedne zagrebačke škole, koju je njezina mama Ana-Marija Mužević objavila na Facebooku, oduševila je mnoge svojom duhovitošću i iskrenošću. No iza šaljive fotografije nalazi se dirljiva priča o djeci s poteškoćama iz spektra autizma koja nas uči kako da budemo bolji ljudi

Ne naiđe se često na tako duhovite i iskrene odgovore kakve je učenica petog razreda jedne osnovne škole u Zagrebu, Hana napisala na radnom listiću iz lektire. Hana je odgovarala na pitanja vezana uz pripovijetku "Svijetu se ne može ugoditi" koja se nalazi u knjizi "Šaljive narodne pripovijetke". Djevojčica je na četiri postavljena pitanja odgovorila vrlo iskreno i pomalo neočekivano.

Učenica petog razreda jedne zagrebačke škole s poteškoćama iz spektra autizma svojim je iskrenim i duhovitim odgovorima iz lektire oduševila mnoge

1. Koja je pouka ove priče? Objasni.
Gluplji je od ovog magarca čovjek koji svima hoće ugoditi.

2. Navedi neku sličnu situaciju iz života (Npr. na rođendanu, u razredu kad se odlučuje o nečem...)
Ja ponekad plešem po ulici. Tata kaže 'nemoj', a mama kaže 'daj se smiri'. Ali ja i dalje nastavljam plesati i ne slušam druge.

3. Prihvaćaš li ti uvijek tuđe mišljenje?
Ne, ja uvijek po svom.

4. Treba li nekad ipak prihvatiti tuđi savjet?
Samo ako se tuđe mišljenje slaže s mojim.



Fotografiju Hanina radnog listića na svom Facebooku podijelila je njezina mama Ana-Marija Mužević te uz nju napisala "Moja tvrdoglavka!", a nakon što je fotografiju podijelila stranica Knjige koje vole djecu vrlo brzo je postala viralna.

Nadam se da ovu djevojčicu nikad nitko neće ugurati ni u kakav okvir ili kalup, komentirala je Mirjana.

Ovo će biti dama sa stavom, sigurna je Jasna.

A da Hanu sigurno nitko nikada neće ugurati u kalup, potvrdila nam je njezina majka.

UZ DJECU KAO ŠTO JE HANA POSTAJEMO BOLJI LJUDI
Hana je dijete s poteškoćama iz spektra autizma. To znači da je ona sa svojih uskoro 12 godina intelektualno u razini s drugom djecom, ali emotivno je daleko ispod svoje dobi. Zato Hana uvijek skače, pleše i pjeva na sav glas, nekad i cijelim putem do škole
, kaže Ana-Marija ponosna na to što njezina djevojčica mijenja svijet i pogled ljudi na djecu s poteškoćama u razvoju. Naime, Hana je čak uspjela promijeniti školski sustav u Hrvatskoj te je prvo dijete u svojoj školi koje u višem razredu ima asistenta.

Hana je prvo dijete u svojoj školi koje u višem razredu ima asistenta

Hana barata mnogim činjenicama kojima ni mnogi odrasli ne barataju. U prvom je razredu s asistenticom čitala neku knjigu o kukcima i asistentica ju je pitala 'Hana, znaš da mravi nemaju kralježnicu?', a Hana joj je odgovorila 'Znam, imaju egzoskelet'. Hana zna puno toga, ona samo nije zainteresirana odrasti i raditi ustupke koje odrasli rade, kaže Ana-Marija te dodaje kako je Hanina odlika da uvijek kaže ono što misli zapravo velika rijetkost. Hanina hrabrost da zahtijeva pravo na svoje mišljenje, da misli vlastitom glavom i izvan okvira, a ne onako kako drugi od nje očekuju, nešto je iz čega svatko od nas može učiti.
Dvanaestogodišnja Hana je dijete s poteškoćama iz spektra autizma Dvanaestogodišnja Hana je dijete s poteškoćama iz spektra autizma (Foto: Ana-Marija Mužević)

I zato sam jako ponosna na Hanu jer uvijek kaže ono što misli. Svi mi vrlo često mislimo da smo u pravu, a Hana ima hrabrosti to i reći. Ona mijenja ljude s kojima dolazi u kontakt. Profesori se prvi put susreću s djetetom s takvim poteškoćama i moraju promijeniti svoje poglede na svijet, moraju prilagoditi način predavanja i ispitivanja, moraju prihvatiti da dijete u 5. razredu ima takav rukopis... Ona funkcionira u ukalupljenom sustavu sa svojom posebnom osobnošću i ne trudi se ukalupiti, ističe.

Ana-Marija nikako ne želi je da ju drugi žale zato što ima dijete s takvim poteškoćama. Dapače, ova mama smatra da nas ta djeca mijenjaju i da uz njih postajemo puno bolji ljudi.

Hanina učiteljica na jednom roditeljskom sastanku rekla je roditeljima 'budite sigurni da Hana puno više odgaja vašu djecu nego što vaša djeca odgajaju nju, otkrila nam je Ana-Marija Mužević.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju