Đumbir - taj čudotvorni mali aromatični korijen polako, ali sigurno ušao je u široku upotrebu i kod nas. Pijemo čaj od đumbira, ribamo ga svježeg u razne juhe ili variva, stavljamo u keksiće. Udomaćio se u našim kuhinjama zato što je ukusan, ali i zato što je zdrav. U nastavku pogledajte neka od pozitivnih svojstava đumbira


1. Ima snažna anti-upalna svojstva
i prirodni je pomagač kod svih bolesti koje mogu uzrokovati česte upale, poput raznih oblika artritisa, anti-imunih bolest ili dijabetesa.

2. Pomlađuje zahvaljujući anti-oksidativnim svojstvima. Podiže razinu glutationa, glavnog anti-oksidansa u ljudskom tijelu te ublažava stres. Sve to pomaže u kontroliranju procesa starenja i njegovom zaustavljanju.

3. Saveznik je u mršavljenju. Istraživanja su pokazala da čaj od đumbira smanjuje osjećaj gladi i sprječava metaboličke poremećaje te tako igra veliku ulogu u uspješnom gubitku kilograma.

Đumbir se bori i protiv infekcija

4. Pomaže kod dijabetesa tj. u kontroli razine šećera u krvi. Osobe koje boluju od dijabetesa trebale bi uvrstiti đumbir u svoju prehranu jer će tako olakšava sve komolikacije koje ta bolest uzrokuje. Također pomaže

5. Prirodan je lijek za putnu bolest i sve njezine simptome poput vrtoglavice, mučnine i hladnog znoja.

6. Sprječava žgaravicu tako što uništava višak kiselina koje ju uzrokuju. Stoga se nakon jela slobodno počastite čajem od đumbira. Također olakšava problem s vjetrovima.

7. Koristi se za ublažavanje boli i istraživanja su pokazala da je ekstrakt đumbira jednako učinkovit u rješavanju tog problema kao i lijekovi za tu namjenu. Posebno je učinkovit kod menstrualnih grčeva.

8. Bori se protiv infekcija. Đinđerol, bioaktivna supstanca u svježem đumbiru pomaže u sprječavanju infekcija, a ekstrakt đumbira sprječava rast mnogih bakterija. Poznato je da pomaže kod infekcija u usnoj šupljini ili kod problema sa zubima.

9. Čisti pluća pušača i bivših pušača koja su zagađena nikotinom, katranom, ugljičnim monoksidom i raznim toksinima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju