Kada je u pitanju korijen, njegovo truljenje najčešći je problem. Ono se uglavnom događa zbog prekomjernog zalijevanja orhideje ili kada se korijen predugo natapa u vodi (upravo se zato preporuča samo tuširanje orhideje uz obavezno cijeđenje).

Galerija

Prilikom dekompozicije također može doći do stvaranja kiselih spojeva koji štete korijenu i također uzrokuju truljenje.

Je li na korijenu uistinu započeo proces truljenja provjerit ćete nakon što pažljivo izvučete orhideju iz tegle. Ako primijetite da je taman, vrlo vlažan, pomalo sluzav i blatnjav, to znači da definitivno truli.

Tada uz pomoć steriliziranih škara morate odrezati sve trule dijelove i nakon toga pošpricati ostatke s hidrogenom. Nakon svakog reza sterilizirajte škare, a na kraju orhideju presadite u čistu novu teglu.


Još jedan čest problem je i dehidriran korijen.

Ovo se najčešće događa tijekom vrućih ljetnih mjeseci i samo par dana dehidracije može naštetiti osjetljivoj orhideji. Prvi vidljivi znakovi dehidracije korijena su smežurani i pomalo uvenuli listovi i vrlo suha mahovina.


Izvadite orhideju iz tegle i prvo korijen pažljivo isperite ispod mlaza mlake vode. Nakon čišćenja lakše ćete provjeriti koji su dijelovi još uvijek zdravi i može ih se spasiti, a koje treba odstraniti. One koji su potpuno osušeni odrežite steriliziranim škarama, a ostatak korijena pošpricajte hidrogenom. Osušite korijen na zraku, a zatim presadite orhideju i zalijte je te joj neko vrijeme "pojačajte" raspored zalijevanja dok se ne oporavi.