Na glasu kao "primadona" među cvijećem, za mnoge i kraljica cvijeća, orhideja zna biti izazov i za iskusne ljubitelje cvijeća. Kako bi vaša orhideja živjela što duže, pomoći može i vrlo jednostavan recept za hranjivu otopinu koja će orhideji osigurati sve potrebne nutrijente.

Galerija

Svi koji vole orhideje znaju koliko ovo profinjeno cvijeće može biti osjetljivo i delikatno. Osim umjerenog zalijevanja i supstrata treseta, orhideje trebaju hranu i gnojivo jer im kora tla i mahovina ne osiguravaju dovoljno hranjivih tvari.

Za pripremanje gnojidbene otopine cvjećari preporučuju koru banane koja sadrži fosfor, magnezij i kalij, takozvane zlatne supstance za dugi životni vijek biljaka. Ti mikroelementi dodaju se tlu u dozama koje nisu štetne za cvijeće. Na taj način orhideje će izgledati zdravo za vrijeme cvatnje.

Donosimo jednostavan recept za pripremu gnojidbene otopine za koju će vam trebati voda i kora banane.

1. Kore dviju banana stavite u posudu i prelijte ih s dvije litre vode.
2. Pustite da odstoje u vodi dva dana.
3. Procijedite otopinu i razrijedite je s vodom u omjeru 1:1. S tako pripremljenom otopinom zalijevajte orhideju kao i inače.

Kuća u Donjoj Stubici u kojoj bi se ljubitelji orhideja osjećali kao u rajskom vrtu

Savjet plus: S korom banane možete i očistiti lišće orhideje. Nježno prijeđite korom po lišću i ono će dobiti sjaj te upiti korisne hranjive tvari.

Orhideje znaju biti jako osjetljive, ali oko tog prelijepog cvijeta itekako se isplati potruditi - 6
Za mnoge je prelijepa orhideja kraljica cvijeća (Foto: Living4media)