Na glasu kao "primadona" među cvijećem, za mnoge i kraljica cvijeća, orhideja zna biti izazov i za iskusne ljubitelje cvijeća. Kako bi vaša orhideja živjela što duže, pomoći može i vrlo jednostavan recept za hranjivu otopinu koja će orhideji osigurati sve potrebne nutrijente.

Galerija +0 Orhideje znaju biti jako osjetljive, ali oko ovog prelijepog cvijeta itekako se isplati potruditi

Svi koji vole orhideje znaju koliko ovo profinjeno cvijeće može biti osjetljivo i delikatno. Osim umjerenog zalijevanja i supstrata treseta, orhideje trebaju hranu i gnojivo jer im kora tla i mahovina ne osiguravaju dovoljno hranjivih tvari.

Za pripremanje gnojidbene otopine cvjećari preporučuju koru banane koja sadrži fosfor, magnezij i kalij, takozvane zlatne supstance za dugi životni vijek biljaka. Ti mikroelementi dodaju se tlu u dozama koje nisu štetne za cvijeće. Na taj način orhideje će izgledati zdravo za vrijeme cvatnje.

Orhideja Šest savjeta uz koje će osjetljive orhideje napokon procvjetati

Slika nije dostupna (Ne)zahtjevna krasotica: Mali trikovi uz koje će orhideja duže živjeti

Donosimo jednostavan recept za pripremu gnojidbene otopine za koju će vam trebati voda i kora banane.

1. Kore dviju banana stavite u posudu i prelijte ih s dvije litre vode.
2. Pustite da odstoje u vodi dva dana.
3. Procijedite otopinu i razrijedite je s vodom u omjeru 1:1. S tako pripremljenom otopinom zalijevajte orhideju kao i inače.

Savjet plus: S korom banane možete i očistiti lišće orhideje. Nježno prijeđite korom po lišću i ono će dobiti sjaj te upiti korisne hranjive tvari.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju