Orhideje pripadaju skupini najpopularnijeg cvijeća. Mnogi ovaj nježan cvijet drže u svom domu i uživaju u njegovoj ljepoti. Kako bi vaše orhideje i dalje u miru cvale i zadržale svoju ljepotu, potrebno je izbjegavati određene greške koje se događaju kod brige o orhidejama.

1. Ne vodimo računa o vrsti orhideje

Postoji više vrsta orhideja i svaka će različito reagirati na vremenske uvjete i okolinu u kojoj se nalazi. Tako postoje vrste koje vole više vode te one koje vole što manje vlage i potrebno ih je maksimalno isušiti prije novog zalijevanja. Isto vrijedi i za temperaturu zraka. Od niske i srednje do visoke temperature – različite vrste različito podnose Celzijuse. Informirajte se o tome koju vrstu orhideje posjedujete kako biste se mogli pravilno brinuti za nju.

Najrasprostranjenija orhideja, ona na koju najčešće nailazimo u trgovinama, takozvana je moljac-orhideja ili orhideja leptirica (lat. Phalaenopsis) koja je naziv dobila zato što vizualno podsjeća na raširena krila (noćnih) leptira. One preferiraju konstantnu temperaturu od 18-20 Celzijevih stupnjeva, malo lakše podnose višu temperature i manje vlage.

Slika nije dostupna (Ne)zahtjevna krasotica: Mali trikovi uz koje će orhideja duže živjeti

2. Koristimo krive tegle

Kada uzgajate "phalaenopsis" orhideju, potrebno je posaditi ih u prozirnim posudama kako biste zelenom korjenju omogućili nesmetan proces fotosinteze. Vrste "dendrobiums"  i "cymbidiums" nemaju fotosintetičko korijenje pa ih možete posaditi i u neprozirne tegle. Vrsta poznata pod nazivom "vanda" uopće ne treba teglu i može se uzgajati u praznoj vazi ili na žicama.

Orhideje znaju biti jako osjetljive, ali oko ovog prelijepog cvijeta itekako se isplati potruditi Napokon rješenje: Napravite otopinu s korom banane za dulji život delikatne orhideje

3. Presađujemo orhideje u prevelike tegle

Orhideje se u pravilu presađuju kada primijetite da je korijenje napunilo teglu, a pogotovo ako već izviruje preko ruba tegle. Nikako je ne smijete držati u istoj tegli dulje od dvije godine jer orhideja ne smije više od dvije godine provesti u istom kompostu. Kada je presađujete, vodite računa o veličini tegle jer se u prevelikoj kompost neće stići osušiti dovoljno brzo i korijen orhideje će zbog toga trunuti. Koristite teglu koja je samo malo veća od one u kojoj ste je do tada držali.

Orhideja Napitak koji orhideja voli čak više od vode

4. Previše ih zalijevamo

Orhideje nikad ne smijete previše zalijevati jer je njihov korijen jako osjetljiv i lako počne truliti zbog previše vlage. Mnogi ih vole malo tuširati u kadi i na taj način im dati dovoljno vlage, a još jedna metoda je da brzinski potopite teglu u vodi i zatim je objesite kako bi se iscijedio višak vode.

5. Krivo svjetlo

Većina orhideja voli puno svjetlosti i svijetla okruženja, ali nikako ne vole direktno jako svjetlo. Držite ih podalje od direktnog jakog sunca koje može spržiti njihove listove.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju