Bez obzira na to koliko je ljubavna veza stabilna, zdrava i strastvena, povremene nesuglasice sasvim su normalne.

Stručnjaci smatraju da je svađa i više nego poželjna, a neka su čak istraživanja pokazala da se više vole oni parovi koji se povremeno posvađaju. Međutim, u nekim se odnosima, na samom početku, pojave crvene zastavice koje, poput alarma, nagovještavaju prekid.

Dok ih neki parovi prepoznaju i na vrijeme raskinu odnos, drugi pak ne prihvaćaju realnost, ostaju zajedno i tako jedno drugome kompliciraju život.

Dakle, u zdravim odnosima kojima su temelj tolerancija, povjerenje i poštovanje, argumenti su instrument pomoću kojeg se partneri mogu bolje upoznati. Zato u takvim situacijama treba slušati drugu stranu i dopustiti joj da izrazi svoje mišljenje.

Neka su istraživanja pokazala da se više vole oni parovi koji se povremeno posvađaju.

Tema svađe ponekad nije pravi razlog negativnih emocija pa treba i to uzeti u obzir.

Primjerice, ako žena eksplodira zbog partnerovih prljavih čarapa koje se nalaze na podu kupaonice, ona je zapravo ljuta radi njegove neodgovornosti i nepoštivanja kućnog reda. Do toga dolazi jer parovi svoje nezadovoljstvo izražavaju isključivo kad su ljuti, umjesto da pokrenu konstruktivan razgovor u trenucima mira i ljubavi.

Kvalitetan odnos je onaj u kojemu se poštovanje osjeti i u trenucima žestokog argumenta. Takva veza ima svijetlu budućnost jer partneri pokazuju da su prepreke sastavni dio života i njihova odnosa.

U kvalitetnom odnosu poštovanje se osjeti i tijekom argumenta.

Posebno je važno pronaći dobar ton argumenta kod onih parova čiji odnos visi na koncu. Riječi bole puno više nego djela, a u afektu ljudi mogu izgovoriti nepromišljene rečenice koje pogađaju u srce baš poput metka.

Stručnjakinja za odnose Christine Vero istaknula je dvije rečenice koje si parovi mogu reći u trenucima argumenta, a zbog kojih je njihov odnos automatski osuđen na propast. One se na prvu ne čine grubima i ružnima, ali kad malo bolje razmislimo – u njima se nalazi potvrda da odnos nema budućnost.

Prva alarmantna rečenica glasi: Takva sam kakva sam, ne želim se mijenjati.

Prije svega, veza je kompromis. Ako je partner iskreno rekao što mu smeta, a druga strana nije htjela niti promisliti o tome – ta veza definitivno nema potencijala. Na prvu trivijalna, ova rečenica smrtna je presuda u svakom odnosu koji visi o koncu.

Žena i mobitel Pet grešaka koje radimo nakon prekida veze koje nas koče da krenemo dalje Par u zagrljaju 10 pitanja koja si trebamo postaviti prije nego što se vratimo bivšem

Druga alarmantna rečenica glasi: Ti si ovo odabrao, uzmi ili ostavi.

Osobe koje izgovore ovu rečenicu pokazuju sebičnost. Ljubavni odnos je dvosmjerna cesta na kojoj je kompromis glavno pravilo. Ako jedna strana svu odgovornost prebacuje na drugu, a usput pokazuje i nezainteresiranost, znači da u odnosu nema ni ljubavi ni poštovanja.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju