Da su bili dobri, ne bi bili bivši, poznata je uzrečica s kojom će se složiti mnoge od nas. Međutim, ponekad skliznemo u primamljivi svijet poznatog, skinemo lokot sa svog srca i upustimo se u avanturu s bivšim…

Možda je ta osoba bila vaša prva ljubav, možda ste vi pogriješili i tako je izgubili pa vas sada muči grižnja savjesti, a možda su pak, osjećaji bili toliko jaki da još uvijek ne možete prestati razmišljati o toj osobi.

Ponekad je ljubav jača od nepisanih društvenih pravila, a ako ste skupili snage da oprostite partneru (ili sebi) i želite nadograditi svoj odnos – nitko vas u tome ne bi trebao sputavati. Osim, naravno, činjenice da su razlozi zbog kojih ste se razišli toliko ozbiljni da biste ponovno mogli biti povrijeđeni.

Ponekad je ljubav jača od nepisanih društvenih pravila.

Stvarnost je takva da osjećaji obično ne mogu nestati odmah nakon što prekinete odnos, a upravo su te snažne emocije glavni razlog zbog kojeg osobe ne mogu nastaviti dalje. Ako još uvijek osjećate obostranu kemiju, znači da vaša priča nije gotova.

Može li veza drugi put biti bolja?

Jako je važno, napominju psiholozi, odmah na početku vašeg drugog pokušaja utvrditi jesu li stvari zbog kojih ste prekinuli odnos sada riješene. Nikako ne bismo trebali probleme iz prošlosti staviti pod tepih i praviti se da se one nisu dogodile.

Otvorenost, iskrenost i sposobnost da budete iskreni sami sa sobom, glavne su vrijednosti koje su potrebne za reprizu koja, pod tim uvjetima, doista može imati sretan kraj.

Kako biste bili sigurni da ste donijeli odluku koja je dobra za oboje, prvo trebate odgovoriti na 10 pitanja koja su skovali psiholozi kako bi pomogli osobama u ovoj situaciji.

  • Koji su razlozi zbog kojih smo prekinuli?
  • Što se od tada promijenilo kod mene, a što kod partnera?
  • Kako se trenutno osjećam u svom životu – proizlazi li želja za rekonstrukcijom veze iz mog osobnog nezadovoljstva ili usamljenosti?
  • Je li njegova inicijativa za obnovom veze povezana s trenutačnom životnom situacijom? Primjerice, je li upravo prekinuo s bivšom?
  • Mogu li tolerirati njegove osobine koje su mi prije smetale?
  • Mogu li ponovno proživjeti prekid odnosa s tom osobom?
  • Jesmo li oboje spremni razgovarati o razlozima prekida iz prošlosti?
  • Jesmo li jedno drugom oprostili?
  • Gledajući pet godina unaprijed – hoću li s tom osobom biti sretnija nego što sam sad?
  • Dijelimo li slične vrijednosti i stavove, odnosno – hoćemo li moći tolerirati međusobne različitosti?

Par pije kavu Toleriranje prijateljstva s bivšom - da ili ne? "Ona se nadala da ćemo mi prekinuti" Par razgovara Ali, oprezno! Devet pitanja koja smijete postaviti partneru o prošlim vezama

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju