Znate li kad se slavi Dan očeva? Ja sam, priznajem, morala potražiti na internetu točan datum. Nekako malo pričamo o očevima. Stoga neka ožujak, kad slavimo Dan očeva, bude mjesec kad pričamo o različitim oblicima očinstva i uloga koje biološki i ini očevi igraju u životima djece.

Kao dijete koje je imalo biološkog oca relativno kratko u životu, te još ima tzv. zamjenskog oca, mog dragog očuha Zorana, uvijek me zanimalo koliko me to odredilo kao osobu. Odgovor sam pronašla u znanosti.

„Postoje znanstveni dokazani razlozi da djeca koja nisu lišena očinske figure bolje prolaze u životu“ bio je naslov članka koji me je privukao, a govorio je o istraživanju Sveučilišta u Pennsylvaniji.

Obzirom da su današnje obitelji sve različitije, s posebnim odnosima i dinamikama između jedinki, a da je razvod sve češći, možda će vam biti zanimljivo ovo pročitati kao meni. Napominjem da ovo nisu moji stavovi, već vam prepričavam ono što sam i sama pročitala.

A to mogu sumirati kao:

  • djeca koja odrastaju uz prisutnog i angažiranog oca imaju manju šansu da ne završe školu i da završe u zatvoru
  • djeca koja su bliska s ocem u pravilu se ne upuštaju u visokorizična ponašanja
  • djeca bliska s ocem imaju bolju šanse da u životu rade bolje plaćeni posao i da razviju zdrave i stabilne odnose
  • djeca bliska s ocem imaju viši kvocijent inteligencije u dobi od tri godine te kroz život pate manje od različitih psihičkih problema
  • kćeri koje odrastaju uz oca bit će manje promiskuitetne
  • sinovi koji odrastaju uz brižnog oca bit će manje agresivni     

Benefiti koje djeca odrasla uz angažiranog tatu spadaju pod zajednički naziv „efekt oca“ ili učinak oca.

„Kada su očevi aktivno uključeni i angažirani oko djece, toj je djeci bolje,“ tvrdi Paul Amato, doktor sociologije koji istražuje odnose između roditelja i djece pri Sveučilištu u Pennsylvaniji.

„Efekt oca“ je značajan i za žensku i za mušku djecu. Jednako kao što će muško dijete izražavati manje agresije uz prisutnog oca, tako će i žensko dijete koje odrasta uz oca pokazivati manje sklonosti za delikvenciju.

No otac u ovoj priči nije onaj otac koji dolazi kući predvečer s posla, pojede večeru i onda sjedne na kauč pred televizor. Zajedničko gledanje televizije s djetetom nema pozitivnog učinka. Bitna je kvaliteta provedenog vremena s djetetom.

Srećom, moderni očevi pokazuju sve više interesa da budu aktivno uključeni u odgoj. Danas ćete vidjeti kako mnogi očevi dovode djecu u vrtić, igraju se s njima u parkićima i svjesno provode vrijeme s njima.

Ima tu još dinosaura među nama, pogotovo u Hrvatskoj. Moj je suprug nemali broj puta čuo pitanje „A gdje je mama?“ od starijih žena i muškaraca kad bi bio sam s malenom vani.

Kod nas se još uvijek na naslovnicu časopisa stavljaju tate koji su uzeli roditeljski dopust, toliko je to rijetko u nas. No čini mi se da se ipak pomičemo s točke koju zovem „materino dite“.

Očeve navike i utjecaj na djecu

Očevi nisu samo donori sperme. Niti su biološki očevi nužno bolji od zamjenskih očeva.

No znanost pokazuje da DNA koji nam očevi prenose itekako imaju utjecaja na nas. Čak i prije začeća, navike očeva imat će dugoročan učinak na djecu.

Primjerice, očevi koji vole zaviriti u čašicu prije začeća u većoj će mjeri imati djecu s urođenim srčanim manama te će njihova djeca u budućnosti češće ovisiti o alkoholu. I očevi pod stresom mogu utjecati na to da njihova buduća djeca razviju visoki šećer u krvi.

Dobri odnosi nastaju već u rađaonici

Sve do 1960-ih, očevi nisu sudjelovali na porodu djeteta. Danas je sve više očeva prisutno u rađaonici i svjedoče prvom plaču svoje bebe, a to ima jako pozitivan učinak na odnos s djetetom.
Naime, pokazalo se da oni očevi koji su bili aktivni sudionici poroda učinkovitije razvijaju odnos s djetetom.

Stoga se preporuča da se rodilje kojima nije bilo omogućeno da njihov partner sudjeluje na porodu ranije otiđu kući kako bi se otac što prije zbližio s djetetom.

Što znači biti angažiran otac?

Prije svega, potrebno je naglasiti da je prisustvo oca tek „pola bitke.“
Očevi koji žive s djecom i sudjeluju na njihovim važnim događajima imat će pozitivan učinak na djecu.

Očevi koji žive odvojeno od djeteta mogu nadoknaditi tu fizičku blizinu tako da redovito pokazuju zanimanje za dijete, u obliku poziva, a ranije i pisanja pisama.

Što znanost kaže o tzv. „kupnji ljubavi“? Pokazalo se da je i kupovanje ljubavi pozitivno jer je financijska podrška dobra za krajnje rezultate djeteta.

No vratimo se na angažiranog oca.

Jedno je biti prisutan otac, a posve drugo biti angažiran otac. I to pozitivno angažiran otac. Toplina odnosa je strahovito bitna. Otac koji provodi puno vremena s djetetom, ali je hladan, indiferentan ili ga kontinuirano vrijeđa ima samo negativan učinak na dijete.
Mala djeca razvijaju se u skladu s odnosima svojih roditelja prema njima. Što su bliži s roditeljima, to je njihov kognitivni razvoj uspješniji.

Kada nema tate, posebno u slučaju sinova, mogu nastati problemi. Neka su istraživanja pokazala da sinovi koji odrastaju bez očeva nisu toliko popularni u vrtiću. Općenito je sinovima očinska figura najbitnija za razvoj društvenih vještina.

Drugo je istraživanje pokazalo da je očeva smrt značajnije traumatičnija za sinove, nego za kćeri, te da mogu negativno utjecati na njihovo zdravlje, baš kao i ružan razvod.

Djeca uz oca postižu i bolje rezultate. Primjerice, jedna je studija pokazala da su očevi bolji u učenju djeteta plivanju jer su manje zaštitnički nastrojeni i lakše će pustiti dijete da samostalno zapliva u dubokom moru.

Što je dobar otac kćeri?

Ova me tema posebice zanima jer sam i sama dijete oca koji je prvo iz mog života otišao zbog razvoda, a zatim je preminuo kad sam bila tinejdžerica. Sjećam ga se kao dobrog tate, bez obzira na njegovu odsutnost, i bez obzira na činjenice koje sam kasnije doznala o njemu.

Danas i sama imam curicu, uz srećom vrlo angažiranog supruga i tatu, i napravit ću sve da tako i ostane.

„Brojne studije pokazuje su vezu između nisko-kvalitetnog očinstva i seksualnog ponašanja kćeri,“ tvrdi doktorica psihologije Danielle J. DelPriore koja je proučavala kako očevi utječu na rizičan seks, “Otac koji je hladan ili neangažiran mijenja kćerino društveno okruženje i seksualnu psihologiju koja potiče neograničavajuće seksualno ponašanje.“

Nasilje Dite vs. sin: Kad je nesreća roditi se kao žensko

Jedno od istraživanja doktorice DelPriore odnosi se na poznati fenomen „daddy issues“.

Proučavajući 101 par sestara u dobi između 18 i 36 godina uočila je zaključila je da one sestre koje odrastaju s aktivnim i brižnim ocem izbjegavaju usputni nezaštićeni seksualni odnos, za razliku od sestara koje su odrasle razdvojene od oca.

Što se događa kad tata nestane?

Odsutnost oca znači i odsutnost benefita. Ako otac živi odvojeno od djeteta, ne mogu im npr. čitati priče i staviti ih u krevet, jednostavno nisu toliko angažirani i uključeni u život svog djeteta.
Stoga je bitno u slučaju razvoda misliti kako omogućiti i ocu bliskost s djetetom, naravno, pod uvjetom da otac to zaista želi i da će provoditi kvalitetno vrijeme s djetetom.

Prije svega, i mame i tate moraju shvatiti da njihova djeca uvijek gledaju. Očevi i majke su najvažniji djetetovi učitelji i iznimno je bitno da poradimo na tome da naša djeca odrastaju u što je zdravijim odnosima moguće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju