Oko teme koliko je hrana koju u hrvatskim školama jedu djeca zdrava dugo se vode debate, a mišljenja roditelja i potrebe djece osluškivala je i grupa ljudi koja se nalazi iza projekta 'Imam pravo jesti zdravo' pokrenutog sa ciljem popularizacije eko hrane kod školske i predškolske djece. Ovaj tjedan napravljen je veliki korak u poboljšanju prehrane djece u školama te je u OŠ Vukomerec u Zagrebu prvašićima podijeljen prvi eko doručak, a jutros su ga dobili i učenici OŠ Dragutina Domjanića u Gajnicama

Pod sloganom 'Imamo pravo jesti zdravo' u zagrebačkoj OŠ Vukomerec učenicima prvih razreda podijeljeni su prvi eko doručci koji čine zdrav i uravnotežen obrok, a jutros su ga dobili i učenici OŠ Dragutina Domjanića u Gajnicama. U kutijicama su prvašići dobili certificirane ekološke proizvode: integralno pecivo, teglicu ajvara, mrkvu, jabuku, sok od jabuka, keksiće od integralnog brašna i vrećicu bundevinih sjemenki.

Eko doručak kojeg su dobili prvašići u OŠ Vukomerec sadrži integralno pecivo, teglicu ajvara, mrkvu, jabuku, sok od jabuka, keksiće od integralnog brašna i vrećicu bundevinih sjemenki

Što su djeca prvo pojela iz paketića? Iz prve ruke doznajemo – mrkvu! Neki roditelji bili su skeptični prema mrkvi pa su se najugodnije iznenadili kada su njihovi klinci prvo navalili upravo na to povrće. Nakon mrkve mališane je najviše oduševila jabuka. Odlične reakcije djece iz Vukomereca izazvale su reakcije roditelja čija djeca pohađaju druge škole te ih zanima hoće li se projekt širiti dalje, a i sami roditelje žele se angažirati oko promoviranja ovog hvalevrijednog projekta.

'Radimo na tome da projekt preraste u nešto strukturno', poručuju iz udruge 'Imam pravo jesti zdravo'.

Roditelji imaju i neke prijedloge poput onog da se plastične kutije i plastične vrećice u koje su zasebno zapakirane namirnice zamijene možda boljim opcijama.

'Super ideja, ali ja sam za metalne kutije (traju duže i lakše se prerađuju kasnije) i papir bi bio bolji od najlon vrećice ili aluminijska folija koja se reciklira lakše. Ovo je super jer djecu, dok jedu zdravu hranu, istovremeno možemo učiti o reciklaži! Bravo za ideju!', poručila je jedna mama.

Eko doručak za prvašiće je akcija iza kojeg stoje Ekološki institut Ecologica, njemački Istraživački institut za ekopoljoprivredu i Udruga ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske. Sadržaj kutijica za doručak u cijelosti su donirali hrvatski ekološki proizvođači.

>> 10 ukusnih i laganih ideja za doručak


Eko doručak je dio projekta popularizacije ekohrane u Hrvatskoj pod nazivom Eko hrana svakog dana! U prvoj godini projekta doručak će besplatno dobiti 200, a u idućoj 500 djece. Svi proizvodi koji će djeci biti ponuđeni i inače se nalaze na tržištu, biljnog su podrijetla, udovoljavaju svim propisima, a proizvođači i čitava njihova proizvodnja su pod strogim sustavom nadzora koji se provodi nad ekološkim proizvođačima.

'Želimo da djeca jedu zdrav obrok, a s druge strane želimo potaknuti razmišljanje o poticaju razvoja ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj', kaže Sonja Karoglan Todorović, voditeljica Ekološkog instituta Ecologica i voditeljica projekta 'Imam pravo jesti zdravo'.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju