Daniel Craig uskočio je u odijelo James Bonda posljednji put. Najslavnijeg tajnog agenta na svijet utjelovit će u fimu "Bond 25 (No Time to Die)", a nakon toga ističe mu ugovor pa će ga u toj ulozi zamijeniti neki drugi glumac.

Galerija Kate Winslet i Idris Elba Idris Elba Idris Elba +8 Ako preuzme ulogu Bonda, neće mu trebati puno vremena da dođe u savršenu formu

Godinama se priča kako bi to mogao biti Idris Elba. Svako malo pojave se glasine kako će upravo on postati novi 007 koje se potom opovrgnu i tako u krug…

Čak je i "Thor" Chris Hemsworth rekao kako bi mu dodijelio tu ulogu. Moj glas ide za Idrisa. Mislim da bi on Bondu dao jedan drugačiji poseban stav, rekao je u jednom intervjuu.

Međutim, kao glavni kamen spoticanja u toj odluci za neke je njegova boja kože. Nevjerojatno, ali istinito - ima onih koji smatraju kako zbog toga ne bi bio dobar odabir.

Malo se obeshrabriš kada čuješ da ljudi govore: 'Ne, to ne može tako.' Ako ga odglumim i stvari ne ispadnu kako se planiralo ili pak ispadnu dobro, hoće li to onda biti zbog boje moje kože? Teško mi je staviti se u tu poziciju. James Bond je toliko legendaran i voljen lik koji publiku odvodi na masivno putovanje puno eskapizma. Naravno, da me netko pita želim li ga glumiti, pristao bih. Taj lik mi je fascinantan. Ali nisam tu želju nikad izrazio na način da sam rekao – da, želim biti crni James Bond, priznao je Idris u intervjuu za Vanity Fair.

Idris Elba Idris Elba (Foto: Getty Images)

Oni koji bi ga rado vidjeli u ovoj ulozi napominju da su Bondov izgled i podrijetlo definirani tek u 12. knjizi iz serijala Iana Fleminga. Autor je Bonda pretvorio u Škota u knjizi "You Only Live Twice" inspiriran Seanom Conneryjem koji je do tada već glumio Bonda u filmovima "Dr. No" iz 1962. i "From Russia With Love" iz 1963. godine.

Kritike da ga Idris ne smije glumiti jer nije Škot odmah padaju u vodu kada se pogleda tko je sve do sada tumačio Bonda – Englezi Roger Moore, Timothy Dalton, David Niven i Daniel Craig, Irac Pierce Brosnan pa čak i Australac George Lazenby.

Izgled također ne može biti prepreka. Neki su negodovali kad je plavokosi i plavooki Craig postao Bond jer tajni agent nigdje nije opisan kao muškarac s ovakvim fizičkim karakteristikama. Ako se zbog Craiga išlo protiv "želja" nekolicine okorjelih fanova franšize, zašto se isto ne bi napravilo i zbog Idrisa koji je u startu dobio puno više potpore od Craiga?

Rasa nije nešto što ima utjecaje na motivaciju Jamesa Bonda niti na bilo koji način doprinosi situacijama u kojima se on nađe. Bondova rasa ne može fundamentalno promijeniti nijedan film o Bondu… Reći da Jamesa Bonda ne može glumiti glumac koji nije bijelac samo je pristojan način da odbijete priznati ono što stvarno mislite, a to je da ne želite vidjeti crnca u jednoj od najlegendarnijih uloga u povijesti kinematrografije, piše kultni američki magazin za muškarce Esquire koji podupire Elbu kao novog Bonda.

Markantni glumac danas slavi svoj 48. rođendan, a mi mu od srca želimo da upravo on preuzme ulogu od Daniela Craiga. Zašto? Evo naših 10 razloga zašto je baš Idris Elba stvoren za Bonda,

1. Izgleda savršeno u smokingu.

Idris Elba Idris na dodjeli nagrade BAFTA (Foto: Getty Images)

2. Realno, izgleda savršeno što god stavi na sebe, uključujući kombinaciju kaftana i natikača.

Idris Elba Nema te kombinacije koju Idris ne može isfurati (Foto: Getty Images)

3. I mišići su tu.

Idris Elba Ako preuzme ulogu Bonda, neće mu trebati puno vremena da dođe u savršenu formu (Foto: Getty Images)

4. Spreman je za nekoliko kultnih ljubavnih scena u Bond franšizi.

Idris Elba na Ibizi Idris Elba na Ibizi (Foto: Profimedia)

5. Zna si sam smućkati martini.

Idris Elba Idris Elba (Foto: Getty Images)

6. Već se dokazao u akcijskim ulogama i kaskaderskim vratolomijama.

Idris Elba na filmskom setu Idris Elba na filmskom setu (Foto: Getty Images)

7. Obožava brzinu.

Idris Elba Nije mu strana ni brza vožnja automobilima (Foto: Getty Images)

8. Zna kako očarati žene.

Idris Elba i Sophie Boutella Idris Elba i Sophie Boutella (Foto: Getty Images)

9. Jednako očaravajuće djeluje i na muškarce.

Matthew McConaughey i Idris Elba Matthew McConaughey i Idris Elba (Foto: Getty Images)

10. Zadnje i najvažnije - odobrila Helen Mirren.

Idris Elba i Helen Mirren Idris Elba i Helen Mirren (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju