U današnje vrijeme zbog ubrzanog načina života, velike količine stresa i nedostatka tjelesne aktivnosti raste broj kroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i pretilosti. Konzumiranjem nezdrave i brze hrane koja nam je postala sve više dostupna u svoj organizam unosimo veliku količinu šećera koji je izrazito štetan za naš organizam

Kako biste lakše primijenili zdraviji način prehrane, konzumirajte namirnice koje imaju niži glikemijski indeks.Tako tradicionalni šećer koji je često prisutan u našoj prehrani možete zamijeniti eritritom.

Eritirit (rritritol) prirodni je šećerni alkohol koji nalazimo u vlaknastim dijelovima voća i povrća te u fermentiranoj hrani. Eritrit se dobiva fermentacijom šećera koji se nalazi u kukuruzu, a izrazito je probavljiv, jer se već u tankom crijevu u potpunosti razgrađuje.

Eritrit podnosi visoku temperaturu i zato je pogodan za kuhanje i pečenje što je idealno ako želite napraviti laganiju verziju svog omiljenog kolača

Poput većine šećernih alkohola koristi se kao sredstvo za zaslađivanje, a svojim izgledom i okusom podsjeća na šećer.

Neke od namirnica koje sadrže malu količinu eritrita jesu gljive, kruške, lubenice, grožđe, vino, sojin umak i sir. Glikemijski indeks eritrita ravan je nuli, stoga ne povećava razinu šećera u krvi i zato je pogodan za dijabetičare te osobe koje žele izgubiti na težini, a osim toga ne pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju karijes, pa tako da čuva vaše zube.

Pogledate li u trgovini na police koje su namijenjene dijetetskoj ishrani, sigurno ćete naći mnoštvo proizvoda koje sadrže taj slatki sastojak. Još jedna od prednost eritrita jest ta da podnosi visoku temperaturu i zato je pogodan za kuhanje i pečenje, što je idealno ako želite napraviti laganiju verziju svog omiljenog kolača.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju