Od 13. do 15. prosinca u Dokukinu KIC ekskluzivno pogledajte selekciju od pet filmova nominiranih i prednominiranih za ovogodišnje Europske filmske nagrade u kategoriji najboljeg dokumentarca, među njima i kino pretpremijere filmova Selfie i Medena zemlja.

Reviju najboljeg europskog dokumentarca u petak 13. prosinca u 19 h otvara film Selfie redatelja Agostina Ferrentea, gorko-slatka teen razglednica iz srca napuljske mafije.

Alessandro i Pietro imaju 16 godina i žive u zloglasnom predgrađu Traiano. Ljeta 2014. godine njihova prijatelja Davidea greškom je ubio policajac tijekom potrage zamijenivši ga s bjeguncem. Alessandro i Pietro prihvaćaju redateljev prijedlog da bilježe snimke mobitelom, uživo komentirajući svoja svakodnevna iskustva.

Prijatelji su neumorni u dokumentiranju života, a naposljetku kreiraju impresivan i zabavan kolaž kao snažan zapis o adolescenciji i prijateljstvu u svijetu obilježenom društvenim i ekonomskim problemima.

U 21 h slijedi subverzivni politički dokumentarac Putinovi svjedoci slavnog Vitalija Manskog o Putinovu usponu na moskovsko prijestolje.

Na staru godinu 1999. predsjednik Boris Jeljcin iznenadio je svijet obznanivši da daje ostavku i vlast prepušta novoizabranom premijeru Vladimiru Putinu. Umjesto uobičajene predizborne kampanje, Putinov tim angažira redatelja Vitalija Manskog, koji ga prati i snima za TV dokumentarac.

U Putinovim svjedocima Manski se vraća toj arhivskoj građi koja postaje dragocjen prilog rasvjetljavanju mehanizama koji stoje iza Putinova dolaska na vlast, njegova naglog uspona i dva desetljeća duge vladavine.

Putinovi svjedoci Putinovi svjedoci (Foto: zadovoljna.hr)

Program nastavljamo u subotu 14. prosinca s dvije projekcije. U 19 h gledamo najuspješniji balkanski dokumentarac godine – Medenu zemlju makedonskog redateljskog dvojca Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov.

Sredovječna medarica Hatidže živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom planinskom mjestašcu. Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. Medena zemlja fascinantan je opservacijski dokumentarac u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi – beskrupulozna eksploatacija u slijepoj utrci za maksimiziranje profita.

U 21 slijedi šarmantni doks Delphine i Carole francuske redateljice Callisto McNulty. Mitska glumica Delphine Seyrig i videopionirka Carole Roussopoulos 1975. osnovale su feministički videokolektiv Les Insoumuses. Kroz portret ovih dviju neustrašivih suradnica Delphine i Carole pomno bilježi period ''začaranog'' feminizma 70-ih koji karakteriziraju zajedljivi, sarkastični humor kao oružje za uništenje patrijarhata, razigrani radikalizam i kreativna energija. McNulty slijedi ovu viziju kombinirajući arhivske snimke i postojeće intervjue sa sugovornicama poput Simone de Beauvoir, Kate Millett, Marguerite Duras i Chantal Akerman.

Delphine i Carole Delphine i Carole (Foto: zadovoljna.hr)

Program zaključujemo u nedjelju 15. prosinca u 19 h uz projekciju monumentalnog povijesnog eseja Heimat je prostor od vremena Thomasa Heisea, koji kroz prizmu autorove kompleksne genealogije nudi uvid u stotinu godina njemačke povijesti. Heise, koji je nedavno gostovao u Zagrebu u sklopu HRFF-a, u filmu mapira povijest četiriju generacija vlastite obitelji. Počevši od Prvoga svjetskog rata, preko užasa nacističke vladavine, života u Istočnoj Njemačkoj pod budnim okom Stasija, sve do pada Berlinskog zida, Heiseov obiteljski kolaž propituje koncept domovine i identiteta, ali i načine na koje se sjećanje prenosi na nove generacije.

Heimat je prostor od vremena Heimat je prostor od vremena (Foto: zadovoljna.hr)

Cijena ulaznice po projekciji je 22 kune, a ulaznice se mogu rezervirati na internetskoj stranici www.dokukino.net ili kupiti sat vremena prije početka projekcije na blagajni kina.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju