Španjolski kralj Felipe VI. dio svog 56. rođendana jučer je proveo u radnoj atmosferi. U kraljevskoj palači Zarzuela družio se s članovima Brazilsko-španjolske gospodarske komore, obilježio godišnjicu otvaranja Fakulteta šumarstva i okolišnog inženjerstva te razgovarao s upravnim odborom Španjolske federacije općina i pokrajina.

Galerija Eva Sannum Eva Sannum Eva Sannum i Felipe na vjenčanju norveškog princa Haakona 2001. +5 Eva Sannum i Felipe na vjenčanju norveškog princa Haakona 2001.

Cijeli dan primao je čestitke, ali one najdraže sigurno su stigle od njegovih najmilijih i najbližih, na čelu sa suprugom, kraljicom Letizijom.

Kraljevski par ove godine proslavit će 20. godišnjicu braka. Sudbonosno da izrekli su 22. svibnja 2004. u madridskoj katedrali Almudena. Bivša TV novinarka, reporterka i voditeljica tada je dobila titulu princeze, a 2014. godine postala je kraljica.

Felipe i Letizia na svom vjenčanju 2004. godine Felipe i Letizia na svom vjenčanju 2004. godine (Foto: Afp)

Španjolci obožavaju Letiziju, a mnogi više ni ne pamte nesuđenu kraljicu Evu Sannum. Bivša norveška manekenka bila je velika ljubav kralja Felipea. Povezivalo ga se s brojnim ženama, ali Eva je bila prva s kojom se pojavljivao u javnosti na službenim događanjima.

Upoznali su se 1997. godine u Madridu na jednoj privatnoj zabavi i ubrzo započeli vezu. Prema pisanju španjolskih medija, njegov otac Juan Carlos od samog početka protivio se njihovoj ljubavi.
Smetalo mu je što je Eva manekenka, a najviše joj je zamjerao činjenicu da je pučanka jer nije mogao zamisliti da krunu jednog dana preuzme žena bez kapi plave krvi.

Eva Sannum Eva Sannum (Foto: Afp)

Iz istog razloga smetala mu je i Felipeova prijašnja djevojka, Isabel Sartorius. Ona je, doduše, u sebi imala plemenitaške krvi, ali Juan Carlos nije bio impresioniran njezinom obiteljskom lozom. Isabel i Felipe prekinuli su nakon dvije godine, ali sudbina se poigrala s njima jer je godinama kasnije Isabel postala dobra prijateljica njegove supruge Letizije.

Isabel Sartorius Isabel Sartorius (Foto: Profimedia)

I dok je veza s Isabel bila poprilično mladenačka, ona s Evom ubrzo je postala vrlo ozbiljna. Norveški mediji šuškali o tome kako je protestantica Eva počela ići na vjeronauk da bi se mogla krstiti i postati članica Katoličke crkve prije vjenčanja pa su priče o njihovim zarukama postajale sve glasnije.

Eva Sannum i Felipe na vjenčanju norveškog princa Haakona 2001. Eva Sannum i Felipe na vjenčanju norveškog princa Haakona 2001. (Foto: Afp)

Par je 2000. otputovao u Indiju i fotografirao se ispred Taj Mahala, možda i najpoznatijeg svjetskog spomenika ljubavi. Godinu dana kasnije, u kolovozu 2001. godine Felipe je Evu poveo na vjenčanje norveškog princa Haakona i njegove odabranice Mette-Marit. Španjolci su to doživjeli kao potvrdu ozbiljnosti njihove veze i očekivali službenu objavu zaruka. Međutim, Felipe je službeno objavio - prekid.

Eva Sannum na vjenčanju norveškog princa Haakona Eva Sannum na vjenčanju norveškog princa Haakona (Foto: Profimedia)

Samo tri mjeseca nakon zajedničkog odlaska na Haakonovo vjenčanje, Felipe je okupljenim novinarima u madridskoj palači Zarzuela rekao da on i Eva više nisu zajedno. Navodno je podlegao pritiscima svojih roditelja koji su se oštro protivili ideji snahe pučanke, a bliski izvori tada su komentirali da ga je prekid jako pogodio.

Možda je upravo to bio razlog zašto se, naposljetku, izborio za svoju sljedeću veliku ljubav. Letiziju Ortiz Rocasolano upoznao je 2002. godine. Za razliku od Eve, Letizia je po profesiji i karijeri više odgovarala kriterijima njegovih roditelja, ali njezina mana u očima Juana Carlosa i Sofije bio je propali brak.

Prvo javno pojavljivanje Felipea i Letizije nakon objave zaruka 2003. Prvo javno pojavljivanje Felipea i Letizije nakon objave zaruka 2003. (Foto: Afp)

Felipe ovaj put nije slušao kritike i primjedbe na račun svog ljubavnog života. U studenom 2003. kraljevski glasnogovornici potvrdili su zaruke Letizije i Felipea, a par se zajedno pojavio na službenoj konferenciji za novinare.

Oduševili su okupljene, pogotovo kada je Letizia nestrpljivom Felipeu, koji ju je prekinuo u odgovoru na pitanje, dobacila: Pusti me da završim.

Konzervativci su joj to zamjerili jer su smatrali da je prekršila protokol i neprimjereno se obratila princu, ali njegov očarani osmijeh u tom trenutku pokazao je da je upravo njezin stav i odlučnost ono što toliko voli na svojoj odabranici.

Mnogo je očitih kvaliteta, ali njezina elokvencija i inteligencija, njezina radna etika, njezina hrabrost - sve je to bilo vrlo važno, odgovorio je Felipe novinarima na pitanje što ga je privuklo Letiziji. Zbog svih navedenih kvaliteta Letizia tako dobro obnaša kraljevsku dužnost, na oduševljenje Španjolaca koji ne prestaju hvaliti svoju kraljicu pučanku.

Eva Sannum nimalo ne žali zbog toga što nije na njezinom mjestu, a obrazložila je to 2021. u jednom intervjuu: Drago mi je da nisam postala kraljica. Ludi misle da je to život s jahtama i šampanjcem, ali ne znaju da je zapravo jako iscrpljujuć. To je život prepun restrikcija.

Eva Sannum Eva Sannum (Foto: Afp)

Ogromna promjena u stilu kraljice Letizije - sviđaju li vam se cipele koje sada nosi? Kraljica Letizia Kraljica Letizia na sastanku u salonkama brenda Magrit Kraljica Letizia u salonkama brenda Magrit s umjerenom potpeticom +3 Kraljica Letizia više ne nosi vrtoglave i tanke potpetice

Neka druga vremena: 10 slavnih žena prije nego što su postale kraljice stila Modni stil Catherine Middleton nekad i sad Modni stil Catherine Middleton nekad i sad Modni stil Melanije Trump nekad i sad +7 Modni stil Amal Clooney nekad i sad

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju