Stiglo je vrijeme godišnjih odmora, a s njima i sve češća upotreba tampona. S obzirom na to da neke žene još uvijek osjećaju nelagodu na samu pomisao o korištenju tampona, pozabavili smo se s jednim od većih mitova. Evo zašto se ne morate bojati da će vam ispasti tampon ako ga pravilno stavite.

 

Vagina je mišićni otvor koji podupiru dodatni mišići. Ako ste uspjeli staviti tampon, možete biti sigurni da će on tamo ostati apsolutno bez ikakvih problema, štoviše nećete ga ni osjetiti. To je zbog toga što unutrašnjost vagine ima vrlo malo živčanih završetaka u odnosu na ostatak vaginalnog tkiva, a sastoji se od mišića.

Ti se mišići djelomično opuštaju tijekom seksualnog odnosa, no tijekom mjesečnice možete biti sigurni da će biti napeti cijelo vrijeme jer je to njihovo prirodno stanje.

Do opasnosti od klizanja tampona dolazi samo kad je on jako natopljen. Obično ćete osjetiti da tampon klizi kad se počne približavati vaginalnom ulazu, koji ima mnogo više živčanih završetaka nego unutrašnjost vagine. No u tom je trenutku ionako vrijeme da ga izvadite i zamijenite drugim, a osjećaj koji vam tampon daje dobro je upozorenje na to.

KAKO PRAVILNO STAVITI TAMPON

1. Operite ruke prije umetanja tampona
2. Tampon umetnite toliko duboko da ga ne osjetite kad ustanete
3. Koristite veličinu tampona koja vam odgovara
4. Mjenjate tampon svakih 4 do 8 sati
5. Tampon promijenite svaki put kad izađete iz vode / rijeke / mora

 

Poslije poroda neke žene primjećuju da im tampon koji su koristile prije poroda ne pristaje kao ranije. U tom slučaju potrebno ga je gurnuti malo dublje i možda pod drugačijim kutem, a neće škoditi i korištenje malo većih tampona. Iako će nekada osjećaj biti kao da će tampon ispasti kada ga stavite, on će se ipak samo lagano pomicati, no i to se može riješiti Kegelovim vježbama.

Kako se odgovorno ponašati tijekom korištenja tampona, pročitajte ovdje.

Saznajte još praktičnih savjeta kako biste se pripremili za ljeto!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju