Korištenje tampona praktično je rješenje. Kako biste imali najbolje iskustvo s tim malim pomoćnikom tijekom menstruacije, važno je znati na koje higijenske navike pritom paziti.

 

1. KORISTITE TAMPONE S MANJOM MOĆI UPIJANJA 

Iako se tamponi koji imaju veću moć upijanja čine kao logičniji izbor, tamponi koji manje upijaju bolja su opcija jer ćete ih morati češće mijenjati. Tako vam se gotovo nikad neće dogoditi da zaboravite promijeniti tampon i ostavite ga duže nego što je to preporučeno.

2. MIJENJAJTE TAMPON SVAKIH 4 DO 8 SATI 

Ne biste smjeli ostavljati tampon duže nego što to piše na kutiji. Osam sati je najduži period koji se preporučuje prije promjene. Također, imajte na umu da tampon ne mijenjate prečesto jer bi vam to moglo stvoriti osjećaj nelagode.

3. NE IDITE SPAVATI S TAMPONOM 

Spavanje sa tamponom bi svakako trebalo izbjegavati, no ovo pravilo se posebno odnosi na to da tampon ne stavljate ako planirati spavati duže od osam sati. U slučaju da to ipak odlučite, stavite ga tik prije odlaska u krevet i uz alarm stavite podsjetnik da ga izvadite čim se probudite.

4. UVIJEK PERITE RUKE PRIJE I POSLIJE KORIŠTENJA TAMPONA 

Posebnu pažnju posvetite pranju ruku prije stavljanja tampona, samo tako možete biti sigurni i izbjeći sindrom toksičnog šoka, po život opasnu bakterijski infekciju koja je posebno povezana s nedostatnom higijenom tijekom menstruacije.

5. NE KORISTITE TAMPON PRIJE NEGO ŠTO DOBIJETE MENSTRUACIJU 

Nikad ne stavljajte tampone kako biste dočekali menstruaciju sigurni od nezgoda. Stavljanje tampona na suho bolno je i nepotrebno. U takvim trenucima radije stavite dnevni uložak.

Saznajte još praktičnih savjeta kako biste se pripremili za ljeto!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju