Koliko je psihoterapija važna u životu svakog pojedinca koji se nađe u teškoćama s kojima mu se teško nositi, posebno sada kada nam se ovog proljeća život okrenuo naglavačke i pokazao nam jednu novu stvarnost, dobro zna Zrinka Verzotti, psihijatrica i psihoterapeutkinja koja je pokrenula online platformu Exedra.

Exedra predstavlja mjesto na kojem pojedinci mogu iz udobnosti svog doma potražiti stručnu pomoć, odabrati psihoterapeuta ili psihoterapijski pravac po svome izboru, a za to im je potrebna samo internetska veza i računalo ili mobitel.

Kako je sve nastalo, rekla nam je sama dr. Verzotti.

Ideja se javila kroz rad i praksu još prije nekoliko godina kada sam uvidjela da postoje situacije u kojima klasični način provođenja terapije nije moguć. U posljednjih 12 godina, koliko se bavim psihoterapijom, prvo u KBC-u Zagreb na Klinici za psihološku medicinu, a zatim u privatnoj praksi, imala sam više klijenata koji su se odselili iz Hrvatske ili su završili fakultet i vratili se u prvotna prebivališta, a htjeli su nastaviti terapiju i tada im nisam bila u mogućnosti to ponuditi, govori nam.

Dodaje da se, osim toga, mnogi teško odlučuju potražiti pomoć i otići na psihoterapiju jer čak i uz sva saznanja što je psihoterapija i kako može pomoći, pojedinci mogu osjetiti nelagodu ili nervozu prilikom traženja pomoći.

Premostiti tu nelagodu isplati se jer savjetovanje i psihoterapija mogu olakšati život i učiniti ga kvalitetnijim. U planiranju i pripremanju platforme vodila sam se idejom kako u suradnji s drugim psihoterapeutima omogućiti što većem broju ljudi kojima je potrebna psihološka pomoć da naprave prvi korak, premoste barijere i dobiju pomoć na najjednostavniji mogući način, ističe.

I uspjela je u svojoj ideji. Obratila se Savezu psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH-u) kako bih ih obavijestila o projektu. Vodstvo SPUH-a prepoznalo je potrebu za takvim projektom, pogotovo za vrijeme pandemije COVID-19 te trenutačne potrebe za fizičkim distanciranjem.

Savjetovanje i psihoterapija znatno mogu olakšati naš život.

Stoga su i preporučili Exedru Online za online psihoterapiju. Obratila se i svim pojedinačnim udrugama i društvima različitih psihoterapijskih pravaca u Hrvatskoj.

Budućnost savjetovanja i psihoterapije

Njezini kolege psihoterapeuti također su već ranije prepoznali važnost omogućavanja online savjetovanja i psihoterapije pa su mnogi već nudili slične načine komunikacije poput Skypea ili nekog drugog komunikacijskog kanala, no takav pristup ima manjkavosti poput privatnosti i mogućnosti naplate.

I tako je tu nastupila Exedra Online, kojoj je prioritet zaštita privatnosti klijenata i transparentno poslovanje. Osim zajamčene sigurnosti za klijenta i terapeuta, platforma rješava i sve ostale stvari potrebne za ugodnu suradnju klijenata i terapeuta, kao što su jednostavan način ugovaranja termina, sustav za komunikaciju između termina, online naplatu te izdavanje fiskaliziranih računa, ističe liječnica.

Svaki zainteresirani klijent može birati između 24 terapeuta i nekoliko različitih psihoterapijskih pristupa: psihodinamske psihoterapije, kognitivno-bihevioralne, gestalt, transakcijske analize, realitetne terapije i druge. Svaki pristup ima svoje prednosti i nedostatke te ne odgovara svaki svakome. Zbog toga svatko tko posjeti stranicu exedra.online može saznati više o pojedinim psihoterapeutskim pristupima, ali i različitim psihološkim poteškoćama kojima se psihoterapeuti bave, kako bi lakše odabrao svog terapeuta.

Zašto je to još uvijek tabu-tema?

Međutim, htjeli mi to priznati ili ne, odlazak psihijatru ili psihoterapeutu, pa čak i psihologu, u našem se društvu još uvijek smatra tabu-temom, a upravo tu stigmu nastojimo razbiti i na našem portalu.

Takvog stava svjesna je i dr. Verzotti.

Mnogi ili ne mogu ili ne žele ići u ured psihoterapeuta. Zato je ova platforma korisna i izvan samog perioda pandemije. Neki žive ubrzanim načinom života, rade stresan posao, često putuju, pa nemaju vremena izdvojiti nekoliko sati tjedno na odlazak do terapeuta, pronalazak parkinga, povratak kući ili u ured.

Mnogi žele terapiju, ali se boje stigme i izloženosti. Neki imaju fizičku ili psihičku poteškoću izlaska iz kuće, na primjer neke kronične bolesti ili fobije. Tu su i trudnice ili žene s malom djecom koje ne mogu često izlaziti iz kuće. Ili pak oni koji žive u dijaspori, pa imaju kulturološku i jezičnu barijeru potražiti pomoć.

Da bi se uopće promijenio stav šire okoline prema traženju pomoći, nužne su ovakve platforme te što češće isticanje važnosti mentalnog zdravlja u medijima i društvu. Zato je tu i Exedra, koja to može olakšati.

Savjetovanje i psihoterapija nisu ništa strašno niti su rezervirani samo za 'bolesne', već imaju dobrobiti za svakoga.

Normalno je ponekad biti tjeskoban, ne snalaziti se u raznim situacijama ili teškoćama koje donosi život, biti pod stresom, imati poteškoće na poslu ili u odnosima. I onda si olakšati, bolje upoznati i razumjeti sebe kroz terapiju. No napominjem da ova platforma ne izdaje recepte za lijekove niti je za osobe sa suicidalnim mislima. Njima strogo preporučujemo da se odmah jave u Hitnu službu ili nazovu 112 ili 194, napominje.

Kako to izgleda u praksi?

Kako nam kaže dr. Verzotti, jednom kada klijent odabere terapeuta i dogovori prvi termin, platforma će mu e-poštom potvrditi vrijeme termina. Sat vremena prije termina oboje će dobiti podsjetnik i izravnu poveznicu na online termin.

Klijenta će terapeut dočekati na platformi te će moći razgovarati preko integriranog videosustava, bez potrebe za instalacijom ikakva softvera. Jedan psihoterapijski termin traje između 45 i 55 minuta. Nakon prvog ili nekoliko susreta klijent i terapeut dogovaraju se o daljnjem zajedničkom radu, potrebama, mogućnostima i ciljevima.

Što se tiče cijena, mnogi prvi sastanak nude po simboličnih pet kuna, a cijene ostalih sati također su, u skladu s pandemijom i ekonomskom krizom koja nas je posljedično zahvatila, znatno niži od uobičajenim pa se kreću oko 200 kn.

No u svemu tome najvažniji je prvi korak. I upravo ono što okolina često osuđuje, a to je traženje pomoći, zapravo je znak hrabrosti i priznanja da nešto nije u redu te da nam je potrebna pomoć.

Bitno je naglasiti da ne trebate sve sami, sasvim je u redu da nas nekad preplave neke emocije ili se nađemo u situacijama kada si ne možemo sami pomoći. I onda je dobro prepoznati svoje potrebe i potražiti što nam treba ili što želimo. Savjetovanje i psihoterapija tu mogu pomoći, i u razumijevanju raznih emocija i sebe i u nošenju s različitim situacijama na što adekvatniji način, s ciljem većeg zadovoljstva i kvalitetnijeg života, napominje dr. Verzotti.

Jedan termin terapije traje između 45 i 55 minuta, a potrebno vam je samo računalo s kamerom, internetskom vezom i mikrofonom ili pametni telefon.

Kako pokazuje praksa, mnogim je klijentima ovakav način terapije bolji izbor, a mogao bi ostati dio naše svakodnevice i nakon što završi pandemija koronavirusa.

Bez obzira na pandemiju, naš način života i nove navike u svakodnevnoj komunikaciji doslovno su zahtijevali ovakvu platformu. To vidimo i po mnogim drugim uslugama koje se pomalo digitaliziraju. Pandemija je svakako ubrzala taj proces, a nedvojbeno će utjecati na promjene određenih navika, pogotovo u smjeru povećane opreznosti i nevoljkosti nepotrebnom izlaganju opasnosti.

Nerado moram zaključiti da kao društvo idemo u smjeru u kojem će određeni oblik fizičkog distanciranja postati dio naše svakodnevice te ćemo tražiti nova rješenja za neke nove, ali i stare probleme, zaključuje dr. Zrinka Verzotti.

Još jednom podsjećamo – nemojte se sramiti potražiti psihološku pomoć. Čak i oni koji su uvijek mislili da se nikada neće naći na fotelji u uredu terapeuta ili, u ovom slučaju, s druge strane ekrana, svjesni su da je ponekad zaista potrebno potražiti pomoć. Što je prije potražimo, liječenje će biti brže, a mi zadovoljniji samim sobom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju