U sklopu Festivala svjetla Zagreb na Vrazovom šetalištu, od Dubravkinog puta prema Gornjem gradu, prema priči Zdenka Bašića, zagrebačku legendu pripovijedaju jedna zvijezda i jedan mjesec.

Uvlače nas u svoju stvarnost kako bismo se prisjetili gotovo zaboravljenih priča, poput one o Jurju i zmaju, kao i predaja grada Zagreba iz vremena kada su došljaci tek naselili dva brežuljka pod Medvednicom.

Njima su mjesec i zvijezda Večernjica ili Danica, predstavljali sigurnost u nebeskim pojavama koje su se izmjenjivale i najavljivale smjene godišnjih doba, dolazak kiša, suša, gladi ili pak plodnosti.

Tako je MJESEC predstavljao Boga proljeća, onoga koji se s plodnosti uzdiže iz podzemlja, grabi vodu i donosi nicanje u biljni i životinjski svijet.

ZVIJEZDA je predstavljala utjehu, ljubav, vodstvo i dom.
Nazivali su ih raznim imenima. U narodnim pjesmama s područja Zagreba i okolice njihov spomen se do danas očuvao u imenu Zelenog Jure i njegove odabranice Lepe Mare.

To je priča koja prati kretanje nebeskih tijela kroz godinu, sjedinjenje Jure i Mare na nebu koje donosi buđenje vegetacije u Jurjevskim običajima.

Zagrebačka legenda o jednoj zvijezdi i jednom mjesecu ispričana je svjetlosnom instalacijom u šumi Vrazova šetališta te dodatno naglašena sjenama plesnih pokreta mladih plesača u ulozi mjeseca i zvijezde, Jurja i Mare.

Svjetlosnu instalaciju moguće je posjetiti svakodnevno od 18 do 23 sata za vrijeme trajanja Festivala svjetla, a uživati u sjenama plesnih pokreta Jurja i Mare možete svaki puni sat - u 19, 20 i 21 sat.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju