Deveti Festival tolerancije počinje 12.4. u 19 sati u kinu Europa prikazivanjem hrvatskog kratkometražnog animiranog filma 'Wiener Blut' Zlatka Boureka, te filmom 'Walesa: čovjek nade' ('Men of Hope') kojim je režiser Andrzej Wajda prikazao život Lech Walese

Ovogodišnji program 9. Festivala tolerancije – JFF Zagreb obilježit će dva povijesna jubileja; 70 godina od oslobođenja Auschwitza i 20 godina od genocida u Srebrenici. Festival je već preuzeo na sebe zadaću educiranja mladih o strahotama nacizma, a ta zadaća danas 70 godina kasnije, postaje još važnija kako holokaust ne bi mlađim i dolazećim generacijama postao tek fikcija.

U sklopu rado posjećivanih 'Edukacijskih jutara' održat će se predavanje Svjedočanstva preživjelih: predavanje povodom 70 godina izlaska iz Auschwitza. Uz tradicionalnog predavača Branka Lustiga, gostovat će i Oleg Mandić, posljednji logoraš koji je živ izašao iz Auschwitza. Uz vlastita iskustva predavača i diskusiju s publikom biti će prikazan i prigodni film 'Belle i Sébastien' francuskog redatelja Nicolasa Vaniera.

Jedna od tema na Edukacijskim jutrima 'Simboli mržnje' se ponavlja zbog velikog interesa publike za temom i predavačem Mirkom Ilićem. Ovim predavanjem svjetski je poznat grafički dizajner, ilustrator i predavač, koji je u svojoj bogatoj karijeri bio kreativni direktor međunarodnog izdanja 'The New York Times' magazina progovara o problematici prešućivanja sveprisutnih grafičkih simbola mržnje neonacističkih grupacija i infiltraciji istih grupa u nogometne navijačke skupine.

Ove godine bit će prva festivalska retrospektiva i to slavnog mađarskog oskarovca Istvana Szabe koji dolazi u Zagreb kao počasni gost Festivala 18.4. na projekciju svog filma 'Životna odluka'. Tijekom festivalskog tjedna bit će prikazana još 2 filma Istvana Szabe i to 'Vrata'; igrani film koji majstorski oslikava odnos dvije žene na različitim društvenim polovima s neponovljivom Helen Mirren u glavnoj ulozi, te film 'Mephisto' koji je 1981. dobio Oscara za najbolji strani film.

BESPLATNI FILMOVI, RADIONICE I IZLOŽBE

Kroz sedam festivalskih dana bit će prikazano više od 80 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova od kojih izdvajamo; Oscarom nagrađeni kratkometražni igrani film 'Poziv' redatelja Mata Kirkbya i Jamesa Lucasa, 'Not Anymore: a Story of Revolution' redatelja Matthew Van Dykea, film koji je do sada osvojio nevjerojatnih 80 nagrada, 'Slobodan pad'redatelja Stephana Lacanta i dokumentarni film, pobjednik Sundance Film Festivala, 'Alive inside' redatelja Michael Rossato-Bennetta.

Otvorenim pristupom u druženju i komunikaciji s publikom, uz vrhunske goste iz domaćeg, regionalnog, kulturnog i društvenog života, nakon odgledane projekcije omogućava se platforma za javnu diskusiju i potiče uključivanje te otvorenost oka, uha i uma za sve ono različito oko nas.

Glazbeni program počinje u srijedu s mađarskim Bogdan Norbert triom koji će nastupiti na prekrasnoj terasi Swanky bara, nastavlja se multimedijalnim performasom poznatog talijanskog vizualnog umjetnika Roberto Paci Dalò u velikog dvorani kina Europa, dok će festival zatvoriti energični minhenski bass duo Schlachthofbronx uz pomoć Whateverest DJ-eva, CFSN-ovog phillipea i bečkih veseljaka Kibbutz Klub u klubu 'Klub'.

Svi filmski programi, radionice i izložbe su besplatne, a samo se ulaz na koncerte plaća.

Sve detalje o programu potražite na službenoj stranici Festivala tolerancije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju