U kina je stigao Snjegović, film u čijoj najavi stoji kako bi se trebao pogledati upravo zato jer je snimljen prema istoimenom romanu Joa Nesboa, jednog od najboljih pisaca krimiromana. U nastavku donosimo napete "blockbustere" koji su snimljeni prema književnim predlošcima zbog kojih ćete pročitati i knjigu, naravno, ako već niste

1. THOMAS ALFREDSON: SNJEGOVIĆ, (Jo Nesbø: Snjegović)
Mnogim ženama će Michael Fassbender biti dovoljan motiv da što prije otiđu u najbližu kinodvoranu i pogledaju Snjegovića.

Napeti kinohitovi poput novoga Snjegovića, mogu vas zaintrigirati da pročitate i knjigu, ako ste propustili ili jednostavno ponovite gradivo

Od filma redatelja Paula Thomasa Andersona, autora uspješnog trilera Dečko, dama, kralj, špijun iz 2011. za koji je glavni glumac Gary Oldman bio nominiran za Oscara puno se očekuje.

A priča ide otprilike ovako:
Detektiv Harry Hole (Michael Fassbender) u Snjegoviću pokušava stati na kraj serijskom ubojici čije žrtve uvijek nestaju na dan kad u Oslu padne prvi snijeg. Uz pomoć kolegice (Rebecca Ferguson), desetljeće stare slučajeve povezuju s novim ubojstvom te otkrivaju da za njegovo hvatanje imaju vremena samo do prvog sljedećeg snijega.

Film je u cijelosti snimljen u Norveškoj tijekom skandinavske zime, a osim Michaela Fassbendera i Rebecce Ferguson, u filmu glume Charlotte Gainsbourg te oskrovac J. K. Simmons.

Jo Nesbø u ovom je filmu ostvario i kratku cameo ulogu, a film je navodno trebao režirati Michael Scorsese.
 

2. DAVID FINCHER: MUŠKARCI KOJI MRZE ŽENE, (Stieg Larsson: Muškarci koji mrze žene)
Kod trilogije Millenium od kojih je Muškarci koji mrze žene njezin prvi dio stvar se dodatno komplicira.

Ne samo da postoje dva suprotstavljena tabora: film ili knjiga, nego se dojmovi dodatno dijele na američku i švedsku ekranizaciju. Švedske filmske verzije Larssonove trilogije nastale su par godina ranije.

Glavne uloge u filmu tumače Daniel Craig (Mikael Blomkvist) i Rooney Mara (Lisbeth Salander) koja je u vrijeme kada je film počeo s prikazivanjem najavljivana kao nova holivudska senzacija.

Radnja filma prati novinara Blomkvista koji nakon objavljivanja priče o prljavim poslovima Hansa-Erika Wennerstroma gubi kredibilitet i životnu ušteđevinu.

Međutim, izlaz iz ove nezavidne situacije nudi mu Henrik Vanger koji od njega traži da razotkrije misterij star 40 godina - nestanak njegove nećakinje Harriet za koju se sumnja da je ubijena. Pomaže mu briljantna i neprilagođena istražiteljica Salander te zajedno počinu otkriva mračnu povijest obitelji.

Najveći utjecaj na oblikovanje lika Lisbeth Salander imala je Pipi Duga Čarapa švedske spisateljice Astrid Lindgren. Larsson je osmislio Salander onakvom kako je mislio da će Pipi Duga Čarapa biti kada odraste.

3. DAVID FINCHER: NESTALA, (Gillian Flynn: Nestala)
Roman Nestala objavljen je dvije godine prije nego se počeo prikazivati film. A njegova autorica već je tijekom pisanja znala da će ga snimiti mračni kralj psiholoških trilera, David Fincher.

Još dok sam pisala roman neke sam scene zamišljala snimljene Fincherovom kamerom. Znala sam da će najbolje moći prenijeti osjećaj, napetost i klaustrofobiju priče i - mračnu stranu humora.

Zatim je Flynn napisala i scenarij.

U središtu priče su bivši njujorški pisac Nick Dunne (Ben Affleck) i njegova supruga Amy, nekoć cool girl koja u današnjoj recesiji pokušava sastaviti kraj s krajem. Oni su prava slika današnjeg bračnog blagoslova.

No, na petu godišnjicu braka Amy nestane. Nick je glavni sumnjivac, a njegovo ponašanje je sumnjivo. Mediji su zaslužni za ludilo potrage, a svijet je željan otkriti gdje je - živa ili mrtva? Amy svojim nestankom pretvara svijet u dvoranu ogledala u kojoj okrutne tajne istine izlaze na vidjelo…

Film je uspješno prenio prije spomenutu klaustrofobiju i neočekivani preokret te vas drži zalijepljenje za fotelju svih 2 sata i 30 minuta koliko traje.

A nakon što su pogledali film, mnogima je Rosamund Pike iliti Amy postala novo omiljeno lice Hollywooda.

U jednom intervjuu Gillian Flynn priznaje kako je dio sebe utkala u lik Nicka Dunna, također je popularni autor, a prošla je iskustvo dobivanja otkaza nakon godina rada za istog poslodavca.


4. MATHIEU KASSOVITZ: GRIMIZNE RIJEKE (Jean-Christophe Grange: Grimizne rijeke)
Navodno su redatelj Matthieu Kassovitz i Vincent Cassel koji u Grimiznim rijekama glumi pomalo drskog i neustrašivog mladog detektiva Maxa, savršen spoj.

Njihova suradnja rezultirala je jednim od najboljih francuskih filmova svih vremena, Mržnjom
A kada im se pridruži ledendarni Jean Reno, uspjeh ne može izostati.

Film ima sve što imaju i produkcijiski puno skuplji američki blockbusteri - uvjerljive akcijske scene i fantastične lokacije.
A definitivno ulazi u onu kategoriju filmova koje ćete s jednakim žarom uvijek iznova gledati.

Pierre Niemans (Jean Reno) i Max Kerkerian (Vincent Cassel) dva su policajca koja rade na odvojenim slučajevima. Mjesta zločina udaljena su 300 kilometara.

Niemans istražuje ubojstvo na udaljenom planinskom sveučilištu u mjestu Guernon, a Kerkerian oskvrnuće groba djevojčice koje su počinili skinheadsi.

Kada im se tragovi, svjedoci i područja istraga počnu preklapati, oni se isprva sukobljavaju, ali povećan broj ubojstava natjerat će ih da počnu surađivati jer će samo tako moći stati na kraj tajanstvenim zločincima.

Autor romana Jean-Christophe Grange i u ovom slučaju supotpisuje scenarij, a prije romana koji ga je proslavio i koji se samo u Francuskoj prodao u više od milijun primjeraka radio je kao nezavisni novinar.

5. JONATHAN DEMME: KAD JAGANJCI UTIHNU (Thomas Harris: Kad jaganjci utihnu)
Način na koji Hannibal Lecter (Anthony Hokins) pozdravlja Clarice, FBI-evu novakinju koju u filmu tumači Jodie Foster izazivat će vam nelagodu i puno nakon što ste pogledali film.

Ovaj triler koji opasno graniči s hororom postao je jedan od kultnih filmova zahvaljujući romanu Thomasa Harrisa.

Roman Kad jaganjci utihnu njegovo je drugo djelo o dr. Hannibalu Lecteru, briljantnom psihijatru, kanibalu i serijskom ubojici. Film je osvojio pet Oscara, uključujući i onaj za najboji film.

Bez obzira što neki kolege Jonathana Demmea, baš poput prije spomenutog Finchera govore kako serijski ubojice poput Hannibala Lectera ne postoje - elokventni, obrazovani, obožavaju umjetnost, odlaze u operu... Hannibal je jedan od najprepozantljivijih književnih/filmskih likova u zadnjih nekoliko desetljeća.

FBI je očajan u potrazi za okrutnim serijskim ubojicom kojeg su prozvali Buffalo Bill, koji otima žene i skida im kožu.
U nadi da će pronaći kakav trag ispitujući zatvorenog serijskog ubojicu, direktor FBI-jeva odjela za bihevioralne znanosti, Jack Crawford, šalje Clarice Starling, obećavajuću novakinju s FBI-jeve akademije, da ispita zloglasnog Hannibala Lectera, briljantnog forenzičkog psihijatra koji je postao kanibalistički serijski ubojica.
Lecter joj daje informacije o jednom od svojih bivših pacijenata u formi zagonetki, a Sterlongova mu se nakon toga još nekoliko puta vraća…

Thomas Harris na početku karijere pokrivao je policijske priče za lokalni list, a u New Yorku je za agenciju AP radio kao kriminalistički reporter. Provjerite i 10 knjiga koje treba pročitati svaka žena.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju