Redovita vježba jedan je od osnovnih ključeva zdravog života, no većina osoba odlazi na jogu, u teretanu ili na trčanje zbog održavanja fit forme. Blagodati vježbanja mnogo su šire od pukog očvršćivanja mišića i održavanja željene kilaže. Nudimo vam sedam dobrih motiva za prepuštanje bilo kakvoj tjelesnoj aktivnosti


1. Prevenira bolesti

Redovita vježba jača imunitet tijela i snižava krvni tlak te prevenira većinu bolesti srca i krvožilnog sustava. Uz to potiče znojenje čime se izlučuju toksini iz tijela pa se smatra i detoksikacijskim saveznikom jetre i bubrega.

2. Ublažava nesanicu
Vježbanje predstavlja kontrolirano opterećenje za cijelo tijelo, izaziva umor i omogućava lakši san. Anketa američke organizacije National Sleep Foundation iz 2013. je pokazala da redoviti vježbači kvalitetnije spavaju i bolje se odmore u istom vremenskom periodu od neredovitih vježbača.

3. Održava elasticitet kože tijela
Istraživanje Američkog udruženja za sportsku medicinu pokazalo je da ljudi u četrdesetim godinama života koji vježbaju oko tri sata tjedno imaju vrlo sličnu kožu tijela osobama u dvadesetima i tridesetima godinama, što je dokazno i pod mikroskopom.

Bilo koja tjelesna aktivnost potiče izlučivanje hormona sreće - endorfina koji smanjuje stres i poboljšava raspoloženje.

4. Čini vas zadovoljnijima
Vježbanjem se otpuštaju endorfini, odnosno takozvani hormoni sreće. Ne čudi stoga što vam prepuštanje tjelesnoj aktivnosti jamči poboljšanje raspoloženja već nakon prvog treninga.

5. Smanjuje stresnu svakodnevnicu
Časopis Human Resource Managmement je otkrio da osobe koje češće vježbaju tijekom tjedna osjećaju veće samopouzdanje u poslovnom okruženju, ali i privatnom životu. Endorfini, naime, su poznati stabilizatori stresa.

6. Očvršćuje 'sive stanice'
Studija objavljena u časopisu Neurology pokazala je da energične kardio vježbe u mladoj dobi (između 18. i 30. godine života) mogu pojačati kognitivne sposobnosti pojedinca i do 25 godina kasnije.

7. Jača seksualnu želju
Vježbanje potiče prokrvljenost u cijelom tijelu zbog čega mnogi osjećaju pojačanu želju za seksom. Uz to očvršćuje mišiće te pojačava izdržljivost, pa vas čini i spremnijima za pustolovnije poze i dugotrajniju akciju u spavaćoj sobi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju