Odlučili ste da je vrijeme da počnete vježbati. Čestitamo! Upravo ste napravili prvi korak na putu ka novoj i poboljšanoj verziji sebe.

 Postoje stotine načina vježbanja od kojih svaki ima svoje zagovornike, no svi se slažu u jednom - bilo kakav oblik tjelovježbe je bolji od sjedenja pred televizorom ili računalom. Većini će ljudi pomoći da izgledaju zategnutije i urednije, a čak i mali porast tjelesne aktivnosti bit će sjajan poticaj za mršavljenje i osjećaj zadovoljstva.

Što treba znati prije početka

Vježbanje ne znači da morate odmah krenuti s dizanjem teških utega ili trčanjem na duge staze već je poželjno da odaberete aktivnost u kojoj uživate - bilo to hodanje, ples, biciklizam, vrtlarenje, čak i obavljanje kućanskih poslova.

Bez obzira na vaše ciljeve i zdravstveno stanje, novom režimu vježbanja treba pristupiti polako i oprezno, te realno procijeniti koliko ste spremni za odabranu tjelesnu aktivnost. Mnogi početnici misle da će agresivan trening donijeti trenutne rezultate što je pogrešno, pa obično brzo odustanu jer se umore ili ozlijede. Razmišljajte dugoročno, razvijajte i usvojite zdrave navike kojih se možete držati cijeli život.

Stručnjaci za zdravlje i kondiciju za početak preporučuju 30 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta, poput hodanja, što češće tijekom tjedna. Najbolji način za mjerenje intenziteta je provjera pulsa što je jedna od mnogobrojnih funkcija novog Huawei Watch GT 2 Pro pametnog sata. Na primjer, dok hodate vaš puls bi trebao biti unutar raspona od 50 do 70% maksimalnog broja otkucaja srca, što okvirno možete dobiti tako da oduzmete svoju dob od 220. Ako imate 30 godina, vaš maksimum je oko 180-190 otkucaja u minuti što znači da tijekom hodanja vaš puls ne bi trebao prelaziti 125 otkucaja. Huawei Watch GT 2 Pro će vas čak i glasovno upozoriti ukoliko prikupljeni podaci premaše preporučene razine, i tako pomoći u održavanju željenog intenziteta. Kod zahtjevnijih načina vježbanja, dobro je analizirati i disanje te znati kolika vam je brzina potrošnje kisika, što vam ovaj lagani pametni sat također omogućava.

Načini vježbanja i koji odabrati

Ovisno o vašim ciljevima i preferencijama, možete odabrati aerobne odnosno kardio aktivnosti poput trčanja, plivanja i bickliranja; vježbe snage poput dizanja utega ili vježbe za fleksibilnost. Redovito obavljanje svake od njih rezultirat će uravnoteženom kondicijom. Za prakticiranje aerobnih aktivnosti dovoljno je 20-30 minuta četiri do pet puta tjedno. Barem dva puta tjedno bi u u rutinu valjalo uključiti vježbe snage uz postupno povećavanje težine, broja ponavljanja ili serija, dok je polagano, kontinuirano istezanje u trajanju od 10-30 sekundi preporučljivo izvoditi tri do sedam dana u tjednu.

Osim hodanja, Huawei Watch GT 2 Pro sat podržava precizno praćenje podataka za više od 100 načina vježbanja, uključujući 17 profesionalnih i 85 rekreativnih a sat automatski prepoznaje vašu aktivnost. Ako nemate ideju odakle početi, na satu je instalirano više od 10 trkačkih tečajeva s glasovnim navođenjem koji vam daju više prijedloga za bolji trening.

Kako vježbati

Prije nego što započnete bilo koju fitnes rutinu, važno se zagrijati odnosno povećati protok krvi npr. laganim hodanjem ili preskakanjem vijače, čime zagrijavate mišiće i zglobove. Na taj način pripremate vaše tijelo na stres zbog vježbanja, a nakon treninga preporučljivo je dobro se istegnuti. Tijekom bilo koje fizičke aktivnosti Huawei Watch GT 2 Pro vam pomaže kontrolirati razinu kisika u krvi i detektirati situacije u kojima dolazi do zasićenja, te sugerirati načine za odmor i oporavak. Uz to, sat nadgleda vaš puls čak i dok spavate te daje izvještaje o vašoj ukupnoj kvaliteti spavanja.


Da biste naučili izvoditi kompliciranije i teže vježbe, ne bi bilo loše da razmislite o angažiranju osobnog trenera barem na kraće vrijeme ili korištenju besplatnih treninga koji se nude kada se tek pridružite teretani. Vježbe vlastitom težinom poput čučnjeva, iskoraka, sklekova i trbušnjaka možete izvoditi i u okruženju vlastitog doma. Da biste povećali snagu i aerobni kapacitet, možda ćete htjeti uložiti i u opremu za kućno vježbanje poput trake za trčanje odnosno ergometra, raznih utega, pilates lopti i rastezljivih traka.

Za strukturiranje i pravilno izvođenje treninga dostupne su vam brojne online platforme i mobilne aplikacije gdje besplatno ili uz pretplatu možete pronaći pravu aktivnost za sebe, a pametni sat Huawei Watch GT 2 Pro je trenutno jedna od najboljih investicija za podršku novim navikama, analizu rezultata i pametno unaprjeđivanje režima treninga.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju