Mario Valentić, profesor kineziologije i promotor zdravog života predstavlja OfficeFit program namijenjen srednjim i velikim tvrtkama čiji djelatnici provode veći dio svog radnog dana sjedeći

OfficeFit promovira koncept društveno odgovornog poslovanja kroz građenje svijesti o važnosti zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu, posebno pri radu s računalom. Višesatno sjedenje uzrokuje brojne dugotrajne posljedice za zdravlje koje se manifestiraju kroz bolove, loše držanje i deformacije kralježnice, te narušavanje općeg zdravstvenog statusa.

>> Osam razloga zašto hodati na posao

>> Provjerite što štikle rade našim nogama

Od kuda ideja za pokretanja programa OfficeFit?
Kao i svaka druga ideja i ova je došla iz glave. Dugo sam razmišljao ponuditi hrvatskom tržištu nešto drugačije, tj. nešto što još ne postoji, a da je, naravno, vezano za vježbanje i zdrav život. Kako sam par puta bio angažiran od strane velikih tvrtki da im u sklopu nekih njihovih evenata osmislim i prezentiram vježbe za ured, tu se onda rodila ideja 'Officefit-a – za zdraviji, aktivniji i pozitivniji ured' koju, evo, provodim u djelo.

Kome je sve namijenjen?
Prvenstveno, zaposlenicima tvrtki koji svoje radne dane provode u sjedećem položaju (ured-auto-ured), ali i svima koji se tijekom radnog vremena općenito malo kreću ili provode u istom ili sličnom položaju (npr. zubari). Također, namijenjen je svima koji žele tijekom radnog vremena učiniti nešto za svoje tijelo i osjećati se bolje, a samim time i raditi bolje te manje bolovati.

Koje su najčešće tegobe koje izaziva osmosatno radno vrijeme u sjedećem položaju?
Obzirom da je tijekom sjedenja kralježnica u jednom izuzetno neprirodnom i nepovoljnom položaju, s vremenom se, dakako, javljaju tegobe u obliku bolova u leđima, kako u vratnom tako i u lumbo-sakralnom (doljnjem) djelu leđa. Nadalje, zbog smanjene cirkulacije može doći do migrena, “zahrđalosti” u zglobovima i općenito do razvoja tzv. degenerativnih bolesti zglobova i kralježnice. Spomenuo bih i nakupljanje masnog tkiva te smanjenje mišićnog tonusa što dovodi do jednog opće lošeg psihofizičkog stanja čovjeka.

Je li za izvođenje vježbi iz OfficeFit programa potrebna posebna odjeća i obuća?
Ništa posebnija od klasične odjeće u kojoj se dolazi na posao. Officefit (off line dio) program sastoji se od vježbi istezanja, razgibavanja i snage cijelog tijela s naglaskom na trup (kralježnicu), niskog su intenziteta i, bitno je istaknuti, nema znojenja. Potrebno je samo malo dobre volje i taj mali trud uložen u vježbanje na poslu višestruko će se isplatiti. www.officefit.hr je 'on line' dio programa koji djeluje u sprezi sa 'off line' dijelom: zajedno imaju zadatak probuditi svijest o važnosti vježbanja i učiniti Hrvate zdravijom nacijom.

Koliko vježbanje utječe na radnu produktivnost?
Značajno! Krivulja raspoloženja dokazuje da se raspoloženje znatno poboljša, a samim time, naravno, i radna produktivnost. Dolazi do oslobađanja serotonina, hormona zadovoljstva i mentalne opuštenosti, poboljša se cirkulacija te se potiće bolja izmjena tvari u stanicama. Tijelo jednostavno živne i donose se mudrije odluke što zajedno, u konačnici, rezultira većim radnim uspjehom.

Mario Valentić, profesor kineziologije i promotor zdravog života, predstavlja OfficeFIT program srednjim i velikim tvrtkama čiji djelatnici provode veći dio svog radnog dana sjedeći. Projekt je zasnovan na sigurnosnim smjernicama koje propisuje Pravilnik o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom (NN 69/2005) i nudi specijalizirane programe vježbanja niskog inteziteta, prilagođene radnim uvjetima u korporativnim okruženjima.

OfficeFIT program nudi prevenciju za štetne posljedice dugotrajnog sjedenja u uredu, te omogućava tijelu osvježenje i predah kroz prirodno potrebne pokrete. Putem vježbi snage, istezanja i razgibavanja, djelatnici imaju mogućnost poboljšati svoj zdravstveni status što rezultira produktivnijim i raspoloženijim pojedincima i timovima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju