Kaos i nered utječu na vaš rad. Neuredan stol krcat papirima i nepotrebnim stvarima uzrokovat će dodatan stres. Postajete li nervozni zbog nekog dokumenta koji ne možete pronaći, produktivnost opada i možda je vrijeme da odvojite malo vremena i bacite se na pospremanje

Neuredan stol može vas koštati karijere. Istraživanje koje je proveo CareerBuilder.com pokazalo je da čak 28 posto poslodavaca neće promaknuti osobu koja nema organiziran i uredan radni stol. Ako pospremanje i organiziranje vašeg radnog stola može pomoći vašoj karijeri zašto ne prionuti na čišćenje ovog trenutka.

>> Provjerite što vam je zapisano u zvijezdama

>> 4 pravila koja garantiraju uspjeh na poslu

Kako vam pospremanje stola ne bi bio dodatan napor i stres evo nekoliko savjeta kako se na najbrži i najlakši način riješiti nereda.

1. Napravite mjesta
Napravite mjesta za sve stvari na vašem stolu. Mjesto za sve i sve na svome mjestu, pravilo je sustava GTD 'Getting Things Done'. Ta mjesta podrazumijevaju registratore u koje ćete umetnuti papire, foldere u računalu, police u ormaru ili ladice u radnom stolu.

Posložite dokumente na sljedeći način:
'Jednog dana/ možda' – mjesto za ideje i projekte koje sada nisu aktualni (tu možemo ubrojati i info brošure, istraživanja i slično)

Jednom kada vaš stol bude uredan i organiziran osjećat ćete se bolje i biti produktivniji

'Aktualni projekti' – mjesto za materijale projekata na kojima trenutno radite
'Na čekanju' – mjesto koje će vas podsjetiti što ste delegirali drugima, kalendar za dogovore, sastanke itd.
'Sljedeće obaveze' – mjesto na kojem ćete imati popis za nadolazeće obaveze. Ovo se razlikuje od liste 'obaviti' ali manje više dođe na isto.

2. Kutija
Hrpu papira na svom stolu spremite u kutiju. Dok spremate dokumente i stvari prođite još jednom kroz njih. Možda neki dokumenti pripadaju jednoj od gore navedenih kategorija.

3. Procesuirajte
Kada imate vremena obradite sve dokumente koje ste pospremili u kutiju. Obradite baš svaki pa i najmanji papirić bilo da je riječ o računu, otrgnutom listu iz rokovnika itd. Isto tako otvorite folder u računalu u koji ste pospremili sve 'neodređene' dokumente. U obradi odlučite kojoj kategoriji što pripada, što trebate odmah odraditi, a što možete odgoditi ili delegirati.

4. Obavite lagane zadatke
Zadaci i projekti koji vam se čine jednostavni i koje možete sami odraditi u jednom danu stavite sa strane i odmah napravite.

5. Odgodite ili delegirajte
Ono što ne možete sami odmah napraviti odložite ili delegirajte. Ako ni to ne možete, napravite raspored kada i kako ćete izvršiti taj zadatak.

6. Provjera
Redovito provjeravajte 'mjesta' tj. kategorije i projekte.

Možda ćete teško implementirati ove savjete, ali s vremenom ćete se usavršiti. Potrebno je odvojiti samo malo vremena, npr. svaki dan 15 minuta pred kraj radnog vremena. Kad pospremite svoj nered, odradite sve važne zadatke, delegirate ili podijelite one teže osjećat ćete se puno bolje.

Lista koju smo vam predložili trebala bi vam olakšati pospremanje vašeg radnog stola, ona je samo jedan dio koji vam pomaže da imate sve pod kontrolom. No sve ovisi od osobe do osobe, možda ćete vi imati svoj sustav spremanja, možda ćete kategorije drukčije imenovati. Važna je jedna stvar, a to je da sve dovedete u red. Jednom kada vaš stol bude uredan i organiziran osjećat ćete bolje i biti ćete produktivniji, a možda dobijete i promaknuće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju