Nizozemska vlada reagirala je na američki memorandum koji je novi predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao nakon stupanja na dužnost

Nizozemska ministrica vanjske trgovine i razvojne suradnje Lilianne Ploumen najavila je osnivanje međunarodnog fonda koji će financirati projekte zemalja u razvoju povezane s pristupom kontracepciji, pobačaju i edukaciji žena.

Nizozemska osniva međunarodni fond koji će financirati projekte zemalja u razvoju povezane s pristupom kontracepciji, pobačaju i edukaciji žena.

Ovaj potez reakcija je na američki memorandum koji je potpisao Donald Trump nakon stupanja na dužnost predsjednika SAD-a, prenosi Independent.

Memorandumom se zabranjuje financiranje međunarodnih organizacija koje ženama pružaju informacije o pobačaju, a mnogi su ograničavanje pristupa tim informacijama doživjeli kao direktan napad na slobodu žena.

Memorandum su već kritizirale mnoge organizacije za pružanje zdravstvene zaštite i skupine koje se bore za ženske prava, a Ploumen je rekla da će on imati dalekosežne posljedice i jasno naglasila da se protivi zabrani pobačaja.

Zabrana neće dovesti do smanjenja broja pobačaja. Dovest će do neodgovornih praksi u zabačenim ordinacijama i porasta broja umrlih majki, izjavila je.
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju