Tom Hanks rođen je 9. srpnja 1956. godine u Kaliforniji. Na 64. godišnjicu rođenja slavnog glumca prisjetili smo se njegove legendarne uloge u “Forrest Gumpu”, za koju je osvojio i prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg muškog glumca.

Galerija Scene iz filma Forrest Gump Scene iz filma Forrest Gump - 4 Scene iz filma Forrest Gump - 1 +1 Scene iz filma Forrest Gump - 5

Kada je 1994. godine u svjetska kina izišao film “Forrest Gump”, bili smo nepripremljeni na taj dirljivi komadić maestralnog filmskog pripovijedanja Roberta Zemeckisa.

U centru priče našao se ispodprosječno inteligentan, ali beskrajno karizmatičan dječak s američkog juga koji je dokazao da je život nepredvidljiv poput bombonijere, ali i da se čuda događaju svaki dan.

Spletom neobičnih okolnosti Forrestov život utjecao je na neke od najznačajnijih trenutaka u američkoj povijesti – od kreacije legendarnih plesnih poteza Elvisa Presleyja, preko rata u Vijetnamu, do razotkrivanja skandala zbog kojeg je Richard Nixon trebao odstupiti s pozicije predsjednika SAD-a.

U svim životnim pustolovinama Forresta Gumpa vodile su mudre riječi njegove majke, ali i ljubav prema Jenny Curran (koju je odglumila Robin Wright).

Jenny je djevojčica koju upoznaje u školskom autobusu u najranijem djetinjstvu. Dok druga djeca uživaju u okrutnom ismijavanju naivnog Forresta, Jenny je prema njemu iskrena i topla. Pomaže mu učiti čitati unatoč njegovim poteškoćama u razvoju te postaje njegova jedina prijateljica.

Scene iz filma Forrest Gump - 1 Jenny i Forrest upoznaju se u školskom autobusu (Foto: Profimedia.hr)

Jenny prepoznaje dobrotu i ranjivost u malenom Forrestu te je njegova najveća obožavateljica i braniteljica. Čak i kada otputuje na studij daleko od doma, upravo mu njezin savjet o trčanju pomaže da preživi Vijetnamski rat, ali i depresiju nakon smrti voljene majke.

Jenny je Forrestova sušta suprotnost. Daleko od doma u kojem ju je otac zlostavljao ona se odaje alkoholu, drogama i seksualnom eksperimentiranju, dok Forrest postaje ratni junak, prvak u ping-pongu i uspješan poslovni čovjek s udjelom dionica u Appleu.

Slika nije dostupna 12 pitanja na koja znaju odgovoriti samo pravi poznavatelji Forresta Gumpa

I ne, isprva se ne želi udati za njega. Neki tvrde da je Jenny odbila Forrestovu prosidbu jer ga ne voli, dok oni romantičniji vjeruju da ga je voljela previše i baš zato nije željela oskvrnuti njegovu “čistoću” svojim turbulentnim životom u kojem se borila s demonima prošlosti.


Tko na kraju filma pobjeđuje, stvar je individualne interpretacije. Forrest na koncu dobiva ono što je želio cijelo vrijeme – Jenny ga pita bi li se oženio za nju, a otkriva mu i da imaju zajedničkog sina. No lijepe vijesti zamračene su spoznajom da njegova draga ima nedovoljno istraženu bolest po imenu AIDS.

Umrla si u subotu ujutro. I ja sam te smjestio ispod našeg drveta… Mama je uvijek govorila da je umiranje dio života. Da bar nije.

Mali Forrest dobro napreduje. Uskoro će krenuti u školu. Svakog dana pripremam mu doručak, ručak i večeru. Brinem se da se počešlja i opere kosu svaki dan. Učim ga igrati ping-pong. Stvarno je dobar. Puno pecamo. Svake večeri čitamo knjigu. Tako je pametan, Jenny. Bila bi tako ponosna na njega. Ja jesam. On ti je napisao pismo, ali kaže da ga ne smijem pročitati. Ne smijem pa ću ga samo tu ostaviti za tebe.

Jenny, ne znam je li mama bila u pravu ili poručnik Dan. Ne znam ima li svatko svoju sudbinu ili svi samo slučajno lebdimo na povjetarcu, ali mislim da je oboje točno. Možda se obje stvari događaju u isto vrijeme. Nedostaješ mi, Jenny. Ako ti išta zatreba, ja neću biti daleko.

Pogledajte i:

Horoskop i ljubav: 12 romantičnih filmova za svaki horoskopski znak Notting Hill 10 razloga zašto te mrzim Imaš poruku +8 Briljantin

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju