Lavanda će se možda nekima činiti kao sastojak koji više pripada kupaonici nego kuhinji, no njezina primjena u slasticama danas je sve popularnija.
Priliku da je ukomponiramo u ovu zdravu tortu koju ne trebate peći nismo propustili ni mi, a sve sastojke lako smo pronašli u Müllerovu Prirodnom kutku. U njihovu Tjednu zdrave hrane, od 14. do 20. ožujka, sve zdrave namirnice moći ćete naći po sniženim cijenama.
U ovoj slatkoj, kremastoj torti bez rafiniranog šećera i glutena možete uživati bez grižnje savjesti, a njezin miris podsjetit će vas na toplije ljetne dane koji nam dolaze.
Sirovi cheesecake s lavandom Foto: Sandro Sklepić
RECEPT - Sirovi ''cheesecake'' s lavandom
Sastojci:
Za podlogu:
2 šalice lješnjaka
12 Bio Primo datulja
4 žlice Bio Primo javorova sirupa
2 žlice kakaa u prahu
Za kremu:
1 i pol šalica Bio Primo indijskih oraščića
2 šalice Bio Primo kokosova mlijeka
4 žlice otopljenog Bio Primo kokosova ulja
2 žlice soka od limete
1 žličica vanilije
8 žlica Bio Primo javorova sirupa
1 žličica lavande
2 žlice psyllium ljuskica (ili ljuskica indijskog trputca)
prstohvat soli
Torta s lavandom Foto: Sandro Sklepić
Priprema:
1. Natopite indijske oraščiće u toploj vodi na barem tri sata ili najbolje preko noći te ih dobro isperite prije upotrebe.
2. U multipraktiku dobro usitnite sve sastojke za podlogu.
3. Pripremite kalup za tortu tako da ga obložite papirom za pečenje.
4. Smjesu za koru utisnite na dno kalupa.
5. Mikserom pomiješajte sve sastojke za kremu tako da postane potpuno glatka, bez grudica te je izlijte na podlogu. Udarite kalupom nekoliko puta po stolu kako biste izbili mjehuriće zraka iz kreme.
6. Ostavite u hladnjaku ili zamrzivaču barem jedan sat prije posluživanja.
7. Kada se stisne i ohladi, ukrasite po želji i poslužite. Uživajte u zdravom, slatkom zalogaju!