Dugo očekivani dokumentarni film "Framing Britney Spears" u produkciji New York Timesa premijerno je prikazan 5. veljače na televiziji FX i streaming platformi Hulu. Film redateljice Samanthe Stark kronološki prati karijeru Britney Spears te medijski linč koji je doživjela u trenucima kad se njezin privatni život raspadao, a najviše se bavi detaljima skrbništva pod kojim se pjevačica nalazi posljednjih 13 godina.

Upravo je skrbništvo razlog za stvaranje pokreta pod nazivom #FreeBritney koji okuplja njezine vjerne obožavatelje.

Moja klijentica me obavijestila kako se boji svog oca. Ona više ne želi nastupati dokle god je njezin otac zadužen za njezinu karijeru, izjavio je na saslušanju u studenom 2020. odvjetnik Britney Spears.

Njezin otac Jamie Spears već 13 godina ima ulogu njezinog zakonskog skrbnika, u potpunosti kontrolira financije i karijeru pjevačice, ali i svaki drugi aspekt njezina života.

Britney se od samog početka protivila tome da on postane njezin skrbnik, a onda je prošle godine službeno tražila da nadzor nad njezinim financijama preuzme neovisna stranka u slučaju.

Članovi pokreta #FreeBritney inzistiraju na tome da se njezine želje uzmu u obzir i da se uvjeti skrbništva preispitaju. Naime, zbog skrbništva Britney nema apsolutno nikakvu slobodu niti autonomiju u donošenju bilo kakvih odluka. Ne može sama izaći iz kuće, ne smije imati mobitel, voziti automobil ili davati izjave za medije. Ne smije se udati niti zatrudnjeti.

S druge strane, bez obzira na to što je prema mišljenju svog oca potpuno nesposobna za samostalan život bez ovog restriktivnog skrbništva, dovoljno je sposobna i mentalno stabilna za snimanje albuma, odrađivanje svjetske turneje i sve ostale popratne promotivne aktivnosti koje je Jamie Spears ugovarao u njezino ime 13 godina.

I dok je Jamie svih ovih godina trošio njezine milijune, Britney bez njegova odobrenja s novcem koji je sama zaradila nije mogla sebi platiti ni kavu.

Dokumentarac je dodatno pojačao interes javnosti za uvjetima skrbništva i iznio neke dosad nepoznate detalje poput onog da je Britney tražila od suda da njezin slučaj postane javan. Ako se to dogodi, javnost će imati pristup detaljima sa svih saslušanja, ali i uvid u sve dokumente u ovom slučaju.

Njezin otac tome se oštro protivi, a obožavatelji se pitaju što točno želi sakriti od javnosti.

Mnogo je tužnih trenutaka u ovom filmu koji jasno prikazuje sve mane slave i života pod povećalom javnosti, a posebno se naglašava velika uloga medija u njezinom padu.

Paparazzi su je pratili u stopu jer su se njezine fotografije prodavale za nevjerojatne svote novca pa nisu prezali pred ničim za dobar kadar. Novinari nisu bili ništa nježniji prema njoj - dok su je muškarci ispitivali o njezinim grudima i djevičanstvu, žene su je osuđivale zbog navodnog lošeg utjecaja na mlade.

Da imam mogućnost upucati Britney Spears, napravila bih to, kazala Kendall Ehrlich, supruga tadašnjeg guvernera savezne države Maryland, u jeku najveće slave Britney Spears. Američka novinarka i voditeljica Diane Sawyer suočila je pjevačicu s ovom strašnom izjavom u kultnom intervjuu.

Diane je prijetnju smrću opravdala time što je Britney na glasu kao loš primjer za djecu koju postaje sve teže odgajati, a šokirana Britney je, na najpristojniji mogući način, samo komentirala: Tužno je to što je rekla. Ja nisam ovdje kako bih dadiljala njezinu djecu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju