Znanstveno-popularna manifestacija "Frizbijada" održat će se u petak 2. lipnja 2023. od 9 do 17 sati u Bijeničkoj ulici 46 u Zagrebu.

Pozivamo vas da nam se pridružite na zajedničkom otvorenom danu Instituta za fiziku i Instituta Ruđer Bošković ispunjenom zanimljivim pokusima, posjetima laboratorijima, online predavanjima te brojnim interaktivnim aktivnostima koje će nadahnuti i educirati posjetitelje svih uzrasta. 

Frizbijada je jedinstveni znanstveno-popularni događaj nastao u sinergiji dva susjedna instituta s dokazanom predanošću i dugogodišnjim iskustvom u edukaciji i popularizaciji znanosti.

Cilj događanja je povezati najbolje elemente iz znanstveno-popularnih aktivnosti Instituta za fiziku i Instituta Ruđer Bošković, koje su znanstvenici i istraživači intenzivno razvijali zadnjih desetljeća, a kako bi učenicima, studentima i široj javnosti pružili platformu za učenje o najnovijim dostignućima u znanosti i tehnologiji.

Program obuhvaća posjet laboratorijima za organizirane školske grupe, sadržaje u perivoju i na travnjacima Instituta za fiziku za posjetitelje svih uzrasta, te različite video materijale za virtualne posjetitelje svih generacija koji ne mogu uživo posjetiti Frizbijadu.

Također, u sklopu programa otvaranja Frizbijade održat će se i okrugli stol na temu: Znanstvena komunikacija: vještina u razvoju.

Otkrij tajne znanstvenih vještina!

Frizbijada nije običan dan otvorenih vrata, to je prilika za posjetitelje svih uzrasta da rasplamsaju svoju maštu, otkriju neke nove vještine i dožive ljepotu znanost na djelu.

Od posjeta najsuvremenijim laboratorijima Instituta za fiziku do otkrivanja svijeta magneta, detekcije zračenja i kriogenih postrojenja, na Frizbijadi ima za svakoga ponešto.

Nikako ne propustite vatrene kemijske eksperimente, mikroskope, teleskope, detektore i još mnogo toga u našim istraživačkim postajama na otvorenom koji će također ponuditi zanimljive sadržaje iz fizike, kemije, biologije, biomedicine, istraživanja mora i okoliša, poručuju organizatori te dodaju kako su ove godine pripremili brojna iznenađenja za sve školske grupe koje posjete Frizbijadu.

Uzbuđenje je zagarantirano jer su organizirali čak tri rute koje će posjetiteljima u 60 minuta omogućiti da obiđu po tri laboratorija Instituta za fiziku uz pratnju naših istraživača s oba instituta koji će pokazati dio svojih istraživanja.

I dok je za ovaj dio programa u laboratorijima obvezna registracija grupa, program koji se u festivalskom ozračju odvija na otvorenom i to u perivoju, na travnjacima Instituta za fiziku, otvoren je za sve posjetitelje svih uzrasta, bez prethodne najave!

Ček, a gdje je frizbi?

FRIZBI je akronim dobiven iz kratica naših instituta, IRB i IF te riječi znanost. Ali slažemo se, kakva bi to Frizbijada bila bez frizbija.

Bit će i frizbija i jo-jo-a i znanstvenika koji će vam otkriti koje sile utječu na njih i pomoći vam da usavršite svoju vještinu i postanete vrhunski bacač! Veselimo se zajedničkom druženju!

Važne napomene za posjetitelje

  • Ukoliko dolazite gradskim prijevozom, autobusi 106, 201, 226, 238 polaze svakih desetak minuta s Kaptola.
  • Napominjemo da ulazak i parkiranje osobnim vozilom ili autobusom u krugu Instituta za fiziku nije moguće.
  • Najbliži parking nalazi se kraj Mirogoja na vrhu ulice Srebrnjak ili kraj glavnog ulaza na groblje Mirogoj.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju