Dianu Spencer svijet je službeno upoznao u veljači 1981. godine. Nakon šest mjeseci veze tijekom kojih su se vidjeli samo 13 puta, princ Charles zaprosio ju je i u intervjuu održanom u Buckinghamskoj palači predstavio svijetu svoju buduću suprugu.

To je bilo dovoljno da Diana postane apsolutna medijska zvijezda. Fotografi su je pratili na svakom koraku, a ona se na sve načine pokušavala sakriti od njih.

Na većini fotografija iz tog početnog perioda medijskog ludila koje je izazivala svojom pojavom, sramežljiva 19-godišnjakinja ima pognutu glavu i pogled uglavnom skriva ispod gustih šiški koje joj pokrivaju čelo.

Vrlo konzervativna frizura bila je dio jednako konzervativnog imidža koji je morala imati, s obzirom na poziciju buduće princeze.

Kroz osamdesete su se njezine frizure mijenjale u skladu s tadašnjim trendovima, sli uvijek su bile lišene bilo kakve senzualnosti ili seksipila.

Koliko su je zapravo opterećivale, dalo se naslutiti iz njezinih kasnijih intervjua u kojima je priznala da se preporodila kada je početkom devedesetih odrezala kosu.

Na snimanju editorijala s cijenjenim fotografom Patrickom Demrachelierom koji ju je fotografirao za magazin Vogue 1990. godine, upoznala je frizera Sama McKnighta.

Vrlo visoka plavuša dugih nogu ušetala je u studio i svi smo se jednostavno zaljubili u nju, prisjetio se trenutka kad ju je prvi put vidio.

Sam joj je za potrebe legendarnog portreta kosu zataknuo ispod krune pa se zbog toga činila kraćom, a Diani se to jako svidjelo.

Na kraju snimanja upitala me što bih učinio s njezinom kosom kada bih mogao napraviti što god poželim. Bio je to početak devedesetih pa sam joj rekao: 'Sve bih odrezao i krenuo ispočetka. Odreži je, riješi se frizure 80-ih i kreni ispočetka s minimalističkom kratkom frizurom.' Onda me upitala želim li to sada napraviti i točno to se dogodilo, ispričao je.

Kada su Dianu u jednom intervjuu tražili da objasni što je to bilo zaslužno za vidljiv rast njezinog samopouzdanja na početku devedesetih, odgovorila je kako je za to zaslužan upravo Sam koji joj je odrezao kosu.

Bio je to početak njihove suradnje koja je trajala sve do Dianine smrti. Sam je princezu pripremao za sva veća događanja poput balova i ostalih javnih pojavljivanja, pratio ju je turnejama, a redovito je šišao i njezine sinove, princa Williama i princa Harryja.

Na početku mu nije bilo jasno zašto joj na svim putovanjima treba frizer. Idem na mjesta na kojima ljudi žele vidjeti princezu Dianu. Ne želim ih razočarati. Ne žele me vidjeti kad izlazim iz teretane. Oni žele princezu, objasnila mu je.

Tada mi je postalo jasno koliko ozbiljno ona shvaća svoju ulogu. Bila je svjesna moći koju je imala, zaključio je Sam.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju