U sklopu Gala koncerta u zagrebačkom HNK, osim baletnih djela, biti će izvedeni i atraktivni dijelovi iz poznatih mjuzikla i opera. Vrhunac je to baletnog i opernog Sankt Peterburga

Program Gala koncerta, u sklopu kojega će 5. i 6. lipnja u zagrebačkome HNK nastupiti međunarodno nagrađivani i svjetski proslavljeni baletni i operni umjetnici najvećih sanktpeterburških kazališnih kuća, predstavili su intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, ravnatelj Baleta Leonard Jakovina, umjetnički ravnatelj Gala koncerta Andrian Fadejev, ravnatelj produkcijske kuće Neva art i umjetnički ravnatelj Kulturnoga programa grada Sankt Peterburga u Zagrebu Viktor Minkov te sanktpeterburške baletne i operne zvijezde Manana Gogitidze, Aleksandr Trofimov, Aleksandr Sergejev i Jelena Jevsejeva.

Intendantica Dubravka Vrgoč izrazila je veliko zadovoljstvo prigodom za ponovnom suradnjom s ruskim umjetnicima, poslije uspješnoga Gala baletnog koncerta održanog u listopadu prošle godine u zagrebačkome HNK te gostovanja zagrebačkog Baleta s predstavom Ana Kareninjina u Sankt Peterburgu, gdje su odlično prihvaćeni.

U sklopu Gala koncerta ovoga će puta, osim baletnih djela, bit izvedeni i atraktivni dijelovi iz poznatih mjuzikla i opera. Radi se o iznimno značajnom događaju za naše kazalište, ali i za Grad Zagreb. Ovom prilikom zahvalila bih Viktoru Minkovu, bez kojega ova suradnja ne bi bila moguća, rekla je Dubravka Vrgoč.

U sklopu Gala koncerta osim baletnih djela bit će izvedeni i atraktivni dijelovi iz poznatih mjuzikla i opera. Vrhunac je to baletnog i opernog Sankt Peterburga

Minkov je spomenuo kako ove godine Rusija i Hrvatska obilježavaju 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa između dvaju zemalja, a sljedeće godine bit će obilježena 50. obljetnica prijateljskih odnosa između gradova Zagreba i Sankt Peterburga. Stoga su ovakve suradnje, kojima se ruska kultura predstavlja u Hrvatskoj, a hrvatska kultura u Rusiji, iznimno bitne – istaknuo je.

Andrian Fadejev, umjetnički ravnatelj Gala koncerta, zaslužni umjetnik Rusije i jedan od najboljih ruskih baletnih plesača, izrazio je veliko zadovoljstvo što je konačno dobio priliku posjetiti Zagreb, osvrnuvši se na program: U ove dvije večeri predstavit ćemo vam vrhunac baletnoga i opernoga Sankt Peterburga.

Program prve i druge večeri sadrže određene razlike; u utorak će se, primjerice, baletnim solistima pridružiti i naš veliki baletni solist Vladimir Škljarov, sa svojom suprugom, baletnom solisticom Marijom Širinkinom, s kojom će izvesti pas de deux iza baleta Gusar i adagio iz baleta Spartak. No, u svakom slučaju, obje večeri bit će neponovljivo iskustvo.

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina istaknuo je kako ćemo u ove dvije večeri imati priliku pogledati dijelove nekih od najpoznatijih baleta koji se zaista rijetko izvode, poput primjerice baleta Le papillon J. Offenbacha u koreografiji Marie Taglioni, koji je on sam imao priliku vidjeti tek nekoliko puta u životu, Without words F. Shuberta u koreografiji Nachoa Duatoa te dueta iz baleta Don Quiote L. Minkusa u koreografiji Mariusa Petipaa, u kojima će plesači pokazati svoju maksimalnu virtuoznost kakvu ruska baletna škola pruža.

Sanktpeterburški operni i baletni umjetnici Jelena Jevsejeva, Manana Gogitizde, Aleksandr Sergejev i Aleksandr Trofimov zahvalili su na nesvakidašnjoj prilici da se predstave zagrebačkoj publici, posebno istaknuvši oduševljenje ljepotom grada Zagreba i ugođajem.

Za razliku od mojih kolega, ja sam u Zagrebu prvi put. Kolege iz Sankt Peterburga koji su me ispratili bili su malo zavidni, između ostaloga jer je kod vas trenutno 30 stupnjeva, a u Rusiji je jedva 3 stupnja celzijusa i malo pada snijeg. Osim toga, pričali su mi puno divnih stvari o vašoj zemlji i gradu te dali savjet da svakako moram posjetiti zagrebačku tržnicu, rekao je Aleksandr Trofimov, solist Akademije mladih opernih pjevača Marijinskog teatra.