U sklopu Gala koncerta u zagrebačkom HNK, osim baletnih djela, biti će izvedeni i atraktivni dijelovi iz poznatih mjuzikla i opera. Vrhunac je to baletnog i opernog Sankt Peterburga

Program Gala koncerta, u sklopu kojega će 5. i 6. lipnja u zagrebačkome HNK nastupiti međunarodno nagrađivani i svjetski proslavljeni baletni i operni umjetnici najvećih sanktpeterburških kazališnih kuća, predstavili su intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, ravnatelj Baleta Leonard Jakovina, umjetnički ravnatelj Gala koncerta Andrian Fadejev, ravnatelj produkcijske kuće Neva art i umjetnički ravnatelj Kulturnoga programa grada Sankt Peterburga u Zagrebu Viktor Minkov te sanktpeterburške baletne i operne zvijezde Manana Gogitidze, Aleksandr Trofimov, Aleksandr Sergejev i Jelena Jevsejeva.

Intendantica Dubravka Vrgoč izrazila je veliko zadovoljstvo prigodom za ponovnom suradnjom s ruskim umjetnicima, poslije uspješnoga Gala baletnog koncerta održanog u listopadu prošle godine u zagrebačkome HNK te gostovanja zagrebačkog Baleta s predstavom Ana Kareninjina u Sankt Peterburgu, gdje su odlično prihvaćeni.

U sklopu Gala koncerta ovoga će puta, osim baletnih djela, bit izvedeni i atraktivni dijelovi iz poznatih mjuzikla i opera. Radi se o iznimno značajnom događaju za naše kazalište, ali i za Grad Zagreb. Ovom prilikom zahvalila bih Viktoru Minkovu, bez kojega ova suradnja ne bi bila moguća, rekla je Dubravka Vrgoč.

U sklopu Gala koncerta osim baletnih djela bit će izvedeni i atraktivni dijelovi iz poznatih mjuzikla i opera. Vrhunac je to baletnog i opernog Sankt Peterburga

Minkov je spomenuo kako ove godine Rusija i Hrvatska obilježavaju 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa između dvaju zemalja, a sljedeće godine bit će obilježena 50. obljetnica prijateljskih odnosa između gradova Zagreba i Sankt Peterburga. Stoga su ovakve suradnje, kojima se ruska kultura predstavlja u Hrvatskoj, a hrvatska kultura u Rusiji, iznimno bitne – istaknuo je.

Andrian Fadejev, umjetnički ravnatelj Gala koncerta, zaslužni umjetnik Rusije i jedan od najboljih ruskih baletnih plesača, izrazio je veliko zadovoljstvo što je konačno dobio priliku posjetiti Zagreb, osvrnuvši se na program: U ove dvije večeri predstavit ćemo vam vrhunac baletnoga i opernoga Sankt Peterburga.

Program prve i druge večeri sadrže određene razlike; u utorak će se, primjerice, baletnim solistima pridružiti i naš veliki baletni solist Vladimir Škljarov, sa svojom suprugom, baletnom solisticom Marijom Širinkinom, s kojom će izvesti pas de deux iza baleta Gusar i adagio iz baleta Spartak. No, u svakom slučaju, obje večeri bit će neponovljivo iskustvo.

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina istaknuo je kako ćemo u ove dvije večeri imati priliku pogledati dijelove nekih od najpoznatijih baleta koji se zaista rijetko izvode, poput primjerice baleta Le papillon J. Offenbacha u koreografiji Marie Taglioni, koji je on sam imao priliku vidjeti tek nekoliko puta u životu, Without words F. Shuberta u koreografiji Nachoa Duatoa te dueta iz baleta Don Quiote L. Minkusa u koreografiji Mariusa Petipaa, u kojima će plesači pokazati svoju maksimalnu virtuoznost kakvu ruska baletna škola pruža.

Sanktpeterburški operni i baletni umjetnici Jelena Jevsejeva, Manana Gogitizde, Aleksandr Sergejev i Aleksandr Trofimov zahvalili su na nesvakidašnjoj prilici da se predstave zagrebačkoj publici, posebno istaknuvši oduševljenje ljepotom grada Zagreba i ugođajem.

Za razliku od mojih kolega, ja sam u Zagrebu prvi put. Kolege iz Sankt Peterburga koji su me ispratili bili su malo zavidni, između ostaloga jer je kod vas trenutno 30 stupnjeva, a u Rusiji je jedva 3 stupnja celzijusa i malo pada snijeg. Osim toga, pričali su mi puno divnih stvari o vašoj zemlji i gradu te dali savjet da svakako moram posjetiti zagrebačku tržnicu, rekao je Aleksandr Trofimov, solist Akademije mladih opernih pjevača Marijinskog teatra.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju