Što snažniji i što veći – životni je moto Tee Melnjak iz Sračinca. Naravno, pritom ona misli na kamione. Oduvijek su je privlačili ovi divovi, a najviše uživa za upravljačem tzv. labudice. Ovoj vozačici kamiona bliži se milijunti kilometar na cesti, a najveći kamion kojim je upravljala težio je čak 40 tona. Upoznajte 29-godišnju Teu koja se bavi poslom u kojem su žene u veeeelikoj manjini


Vozačica kamiona Tea Melnjak vozačku dozvolu za kamion dobila je prije one za automobil.

'Kad sam predala molbu za posao i kad su me zvali na razgovor jedino mi je bilo bitno koji ću kamion voziti', kaže Tea za InMagazin. Suprug i sinovi najviše joj nedostaju kad je na putu stoga iz rodnog Sračinca nedaleko Varaždina uz neophodnu odjeću, hranu i ostalo sa sobom nosi i fotografije svoje obitelji.

I dok je Teina obitelj ponosna na ovu iskusnu vozačicu, njihovo razmišljanje ne dijele svi. Tu su i oni koji smatraju kako jednoj majci nije mjesto u kabini nekog kamiona

'Jedno vrijeme kad sam razmišljala da budem doma zbog djece, suprug mi je rekao 'Ne, drži se svog posla' jer zna da obožavam taj posao, volim ga raditi i kad sjednem za volan, to sam ja, srce je puno', priča Tea. A prije nego sjedne za upravljač potrebno je provjeriti razinu ulja, rade li svi žmigavci te jesu li gume dovoljno napunjene. Prvi kamion koji je Tea vozila bio je kiper, potom se okušala na prikoličaru, no nije stalo samo na tome. U 9 godina dugoj karijeri Tei se bliži milijunti kilometar, a najveći kamion koji je vozila bio je dugačak 25 metara te ukupne mase 40 tona.

>> Najmoćnija poruka: Slike koje trebaju vidjeti sve kćerke i sinovi

'Nakon nekog vremena vidjeli su da mi ide pa su mi dali labudicu i labudica mi je najbolje sjela. Što je više, duže i šire to bolje. Najviše me fascinira prijevoz vangabaritnih tereta i specijalnih tereta', ističe. Vožnja kamiona, kaže ova 29-godišnjakinja, nije samo posao. To je stil života u kojem možete zaboraviti proslave rođendana, godišnjice ili bilo koje druge privatne planove jer cesta uvijek zove.


'Kad se vozi po noći ili su neka duga čekanja, najgore je kad si blizu, kojih 50, 100 kilometara od kuće, a moraš čekati. To su najteži trenuci. Često mi je suputnik i mlađi sin koji je dosta puta išao sa mnom i njemu se isto jako dopao taj posao'
, govori. I dok je njezina obitelj ponosna na ovu iskusnu vozačicu, njihovo razmišljanje ne dijele svi. Tu su i oni koji smatraju kako jednoj majci nije mjesto u kabini nekog kamiona.

>> Nevjerojatan prizor! Ovako bi izgledao svijet bez muškaraca

'Danas je već normalnije da je žena za volanom, ali u svakom kukuruzu ima kukolja, tako i u ovom. Hvala Bogu naletjela sam na puno dobrih ljudi iskusnih u ovom poslu koji su svoje iskustvo i znanje htjeli podijeliti sa mnom', sretna je Tea pa dodaje kako se smatra odgovornim vozačem.

'Veliki dio te odgovornosti usadio mi je razrednik koji je na početku našeg školovanja kao vozača spomenuo da smo mi kad sjednemo za volan kamiona da smo sjeli za tempiranu bombu', kaže. U potpunosti svjesna toga Tea i dalje ostaje fascinirana ovim gigantima.

'Sanjam da ću jednoga dana umjesto auta kupiti traktor', smije se Tea. Sve o Teinom životu za volanom kamiona doznajte iz priloga InMagazina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju