I dok većina ljudi osnovnu hranu iz trgovina smatraju preskupom, ima i onih dubljeg džepa koji su za raznorazne delicije spremni izdvojiti tisuće i tisuće dolara. Donosimo 9 najskupljih jela na svijetu

1. Možete li vjerovati da krumpir može dosegnuti cijenu od tristo pedeset dolara? Riječ je o krumpiru labont koji raste na jednom francuskom otoku, a njegova berba je poseban ritual.

2. Najskuplje meso na svijetu smatra se japanska mramorna govedina na čijim farmama krave imaju posebne tretmane masaže i opuštanja glazbom. Poželite li kušati ovo specijalno meso, za šniclu od 200 grama morat ćete izdvojiti od sto do tisuću dolara.

3. Najskuplji omlet na svijetu osim jaja sastoji se od mljevenog jastoga te kavijara, a ovakvo zadovoljstvo košta tisuću dolara.

4. Sinonim za luksuz oduvijek je bio kavijar, ali ne bilo koji, već kavijar Beluga, ikra ribe jesetre koja živi u kaspijskom jezeru. Cijena mu kreće od 1600 dolara.

5. Najskuplja pizza na svijetu zove se Luj 13., a sadrži nekoliko vrsta kavijara, sir mozarella i meso bizona, a cijena joj doseže nevjerojatnih 12 tisuća dolara.

6. Kada bi se bogatstvo mjerilo u tartufima, Istra bi definitivno bila najbogatija županija. Ovu gomoljastu gljivu vrlo je teško pronaći. Najskuplji je bijeli tartuf čije se cijena kreće od 500 do 1000 eura za kilogram.

7. Vjerovali ili ne, i zlato je hrana i to vrlo cijenjena. Ovaj metal se sve češće nalazi na meniju bogataša, a cijena listića može doseći 15 tisuća dolara.

>> Najskuplja kava na svijetu u šalici Snježane Mehun

>> Koje su najskuplje ženske torbe na svijetu?

8. Jeste li znali da kilogram šafrana košta više od kilograma zlata? Cijena mu je 6 tisuća dolara, a za kilogram ovog ukusnog začina potrebno je čak milijun cvjetova.

9. Najskuplji desert platit ćete 20 tisuća dolara, a sastoji se od mješavine čokolade i šlaga poslužene u staklenoj posudi čiji su rubovi obloženi jestivim zlatom.

Više u In Magazinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju