O kruhu se nerijetko uvijek govori u negativnom kontekstu, kao krivcu za suvišne kalorije koje bi se trebale izbjegavati kada god je moguće. No, on može biti itekako korisna i zdrava namirnica, prepuna zdravih nutrijenata i korisnih bakterija. Upravo je takav beskvasni kruh, različitih ukusnih baza, ali jednako blagotvornih utjecaja na naše tijelo

Odnedavno se na ekoimanju Zrno, u Habijanovcu nedaleko Vrbovca, proizvodi ekološki beskvasni kruh. Namijenjen je širokom krugu potrošača, ljubiteljima domaćeg, izvornog okusa, svima koji njeguju bilo koji vid zdravog i ekološki osviještenog življenja te sladokuscima i gurmanima. U svijetu se ovakav kruh popularno naziva surdough bread, a kod nas se koristi naziv beskvasni kruh ili kruh na bazi kiselog tijesta.

Kruh je načinjen od najkvalitetnijih domaćih žitarica uzgojenih po ekološkim standardima na samom imanju ili na ekoimanjima kooperanata iz najbližeg okruženja.

>> Kakvog je okusa bio prvi kruh na svijetu?

Osim uobičajenih sastojaka, kao što su brašno i sol, značajni dio kruha čini i voda. Za proizvodnju kruha s imanja ZRNO voda se crpi s dubine od 120 metara i nije kemijski tretirana.
Za razliku od uobičajenih kvasnih i industrijskih kruhova ovaj kruh višednevnim stajanjem dobiva, a ne gubi na vrijednosti i okusu.

Vrste beskvasnog ekološkog kruha

Kayu kruh
Ovaj je kruh inspiriran kayu pogačom koja pripada japanskoj tradiciji, a spravlja se od pšeničnog integralnog brašna i kuhane smeđe riže. Riječ Kayu na japanskom znači mekana riža. Po nama dostupnim izvorima naš je kruh s navedenim karakteristikama originalan i jedinstven u svijetu. Slatkastog je okusa uslijed stabilne i spore transformacije ugljikohidrata u jednostruke šećere. Može se konzumirati uz sva jela i slane ili slatke namaze.

Baza za sve tri vrste kayu kruha je ista, ali se dodacima poput sjemenki i zobenih pahuljica dodatno oplemenjuju okus i prehrambenu kvalitetu.

Polenta kruh
Spravlja se od kukuruznog i pšeničnog brašna s palentom. Posebne je arome i slatkoće koja dolazi zahvaljujući specifičnim svojstvima kukuruza. Njegovi se ugljikohidrati brže pretvaraju u jednostavne šećere i daju pojačanu slatkoću.

Odličan je ako se konzumira s pekmezima i drugim slatkim namazima, a posebno s medom. Kupci nam kažu da im je posebno ukusan i s mladim svježim sirom. Također ga neki smatraju neizbježnim sadržajem jutarnjeg obroka.

Seoski integralni kruh
Popularan je diljem svijeta, osobito francuska verzija PAIN DE CAMPAGNE. No gotovo u svakoj zemlji svijeta, bilo da se radi o srednjoeuropskom ili mediteranskom okruženju, postoji specifična verzija tog kruha. Ovakvom kruhu je lako dati atribuciju rustikalnog kruha.

Uglavnom se koristi integralno brašno pšenice i priprema se na tradicionalan način. Koristi se kao dnevni kruh uz sva jela, a idealan je za variva, guste juhe te sendviče. Sadrži malo veće 'rupe' što asocira na 'švicarske' sireve.

Kruh s 5 žitarica
Spravljen je od mješavine brašna žitarica kao što su: raž, pir, zob, pšenica i ječam. Inspiracija za takav kruh dolazi od ruske tradicije, odnosno s njom korespondira zbog izbora žitarica i specifičnog zamjesa.

Legende govore da ovaj kruh daje dodatnu snagu našem organizmu. Možda se to može pripisati činjenici da je u tom kruhu znatno manja prisutnost glutena pa je time potrebna i manja potrošnja energije u probavljanju. Odlično se slaže s tradicionalnima jelima kao što su 'lonac jela', jela iz pećnice te s paštetama i drugim slanim namazima.

>> Opez! Domaće ne znači i ekološki

Ciabatta kruh
Modernija verzija ovog kruha, no s kvascem, pojavila se i popularizirala šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Naša Ciabatta pripada toj mediteranskoj tradiciji, ali zapravo je rekonstrukcija izvorne talijanske ciabatte prije same uporabe industrijskog kvasca. Spravljena je od mješavine pšeničnog brašna i raženog brašna s dodatkom maslinovog ulja. Odlična je za sendviče, a sendvič od Ciabatte i mozzarele ili tofua je posebna poslastica.

Tahini kruh
Ovaj su kruh izvorno nazivali batard ili torpedo oslanjajući se prije svega na njegov oblik. Posebnost ovog kruha je tahini (maslac od sezama) koji se proizvodi na Bio-Zrnu, jer samo svježe proizveden daje kruhu taj poseban okus i teksturu. Kupci ga prepoznaju kao jedinstveni desertni kruh što je i bila naša namjera kada je osmišljen. Odlično ide uz vino i lagane sirne namaze i paštete.

Sve navedene vrtse kruha dostupne su u bio&bio trgovinama

Blagotvorni učinci beskasvnog kruha na zdravlje

Glikemijski indeks beskvasnog kruha je 68 u usporedbi s indeksom 100 za sve ostale vrste kruha. To znači da će beskvasni kruh pomoći da se glukoza u krvi drži pod kontrolom.

Lignani, pronađeni u raži, su vrsta botaničkog estrogena, koji se pretvaraju u biološki aktivne supstance i suprotstavljaju tumorima koji ovise o hormonima. Detaljnije, poznato je da lignani štite od raka grudi, prostate i debelog crijeva. Također pomažu i u sprečavanju bolesti srca i krvnih žila.

Profesionalci u području medicine sve više se zanimaju za dobrobiti korisnih bakterija u mnogim vrstama hrane. Ravnoteža flore ključna je ne samo za zdravlje probavnog trakta, nego i za dugoročno zdravlje putem zaštite od patogenih organizama i podrške gastro-intestinalnom zdravlju. Najvažnije korisne bakterije su laktobacili, koji se uzgajaju u beskvasnoj fermentaciji. Oni proizvode mliječnu, mravlju i octenu kiselinu, koje sprečavaju druge organizme poput Escherihiju coli.

Mikroorganizmi beskvasne fermentacije sami osiguravaju B vitamin i biotin (važan za vegetarijance). Enzimske osobine beskvasnog kruha također pomažu i lakšoj probavljivosti. Prirodni antioksidansi u brašnu od cjelovitog zrna smanjuju izloženost toksinima.

Emisija ZelenJava u kojoj možete pogledati pregršt zanimljivih tema očekuje vas u nedjelju 23. listopada na Novoj TV u 10.30 sati.

Što vas očekuje?
ZelenJava u trećem nastavku donosi nove priče za bolji život. Poveznicu između jednog londonskog puba i taksija dočarava Nino Bantić u priči koja bi mogla imati budućnost i u Hrvatskoj. Jadranka Boban Pejić, poznato ime zdrave i organske kuhinje, iznenadila je javnost najprestižnijim menadžerskim nagradama u zemlji i inozemstvu. ZelenJava najavljuje zanimljiv mjesec edukacija i konferencija o zelenoj gradnji. Ovotjedna emisija otkrit će i tajne ljepote na prirodan način. Mile Kekin, frontman grupe Hladno pivo u gostima je kod Ante Babića i otkriva svoje novo lice. Mario Bobanović i Luciano Ugrin kuhaju zabavno i zdravo, a ZelenJava će ove nedjelje predstaviti i reciklirano imanje u Vukomeriću te ZMAG-ovog lidera – poznatog antiglobalista i aktivista, Dražena Šimlešu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju