Najdraži keksići su oni bakini, tako je i s ovim receptom koji će vam otkriti tajnu ukusnih i slatkih zalogaja koji nose ime crne krafne iako nemaju nikakve veze s krafnama!
Keksiće je moguće raditi u dvije izvedbe, punjene kremom ili premazane marmeladom od marelice.
Crne krafne ( za blagdane je bolje raditi duplu porciju )
200 g brašna
140 g putra
70 g šećera
2 štange naribane čokolade
1 žumanjak
Za punjenje: marmelada od marelice ili krema
Sastojci za kremu:
3 cijela jaja
150 g šećera
vanilij šećer
100 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi
>> Čokoladna kesten torta: Sočna, jednostavna i bez šećera
>> Kad čokolada i maline oduzimaju dah!
Za premaz/glazuru možete koristiti čokoladu po želji ( tamnu, mliječnu ili bijelu)
4 štange čokolade
4 žlice šećera
2-3 žlice mlijeka
par kapi ulja
1. Umijesiti tijesto, tanko razvaljati, rezati okrugle oblike i peći na 200 °C oko 5 do 10 minuta.
2. Kad je pečeno, premazivati keks marmeladom ili kremom i poklopiti ga drugim te malo stisnuti kako bi se bolje zalijepio. Nije loše marmeladu malo zagrijati na štednjaku kako bi se lakše razmazivala.
3. Na kekse se potom stavlja glazura ili premaz. Najjednostavniji je način naravno otopiti čokoladu na pari i premazivati. Drugi je način priprema glazure. Za premaz uvijek koristite najkvalitetniju crnu čokoladu ( možete i obićnu mliječnu), ali ako se radi glazura onda to nije potrebno. Tada je dobra i čokolada za kuhanje.
Premaz:
Lupati na pari 3 cijela jaja, 150 g šećera s vanilijom.
Kad je ohlađeno izmiješati sa 100 g dobro izmiješanog putra.
Glazura:
4 štange čokolade, 4 žlice šećera, 2 do 3 žlice mlijeka, 2 do 3 kapi ulja – kuhati na pari dok se ne otopi.
U slast!
Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)