Cupcakes su slasni mali zalogaji koji su idealni za ženska druženja uz kavu i tračanje ili muffini s kremom. I točka. Napravite ih s mangom i kremom od sira ili ubacite sezonsko voće koje najviše volite i uživajte!

U zadnje vrijeme hvata me nostalgija za Londonom, pa se svako malo uhvatim kako razmišljam o mjestima na kojima sam bila, o ljudima koje sam srela i o jelima koja sam tamo isprobala.

I to me dovelo do cupcakesa. Što se mene tiče, to su muffini s kremom. I točka. Neki su provodili cijela istraživanja o razlikama između muffina i cupcakesa, ali ja u te dubine neću ulaziti.

Zadnja stvar koju ću vam sada reći je da su me za ovu kombinaciju nadahnuli cupcakes iz kuharice Hummingbird Bakery i da je rezultat jako fin, voćan i sočan i da zbog kombinacije kreme od sira i mrvljenih keksa na trenutak možda pomislite da jedete cheesecake.

Za kremu:

250 g šećera u prahu
50 g maslaca sobne temperature
125 g ABC sira (može i Philadelphija)

1) Mikserom tucite šećer i maslac dok ne postanu sasvim kremasti.

2) Dodajte sir i miksajte još minutu dvije da se sve dobro poveže (ako vidite da smjesa postaje tekuća, odmah prestanite miksati).

3) Stavite u hladnjak da se još malo stisne.

Za 12 cupcakesa

120 g glatkog brašna
120 g šećera u prahu
1 ½ žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
40 g omekšalog maslaca
120 ml mlijeka
1 burbon vanilija
1 jaje
2 šake kockica manga
100 g samljevenog petit beurre keksa

1) Ugrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U pleh za muffine stavite papirnate košarice.

2) Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i maslac prstima tako da dobijete mrvice poput pijeska.

3) Dodajte mlijeko i šećer vaniliju pa tucite mikserom. Dodajte jaje i tucite dok ne dobijete homogenu smjesu.

4) Žlicom umiješajte kockice manga pa smjesom napunite papirnate košarice do 2/3.

5) Pecite 20 do 25 min dok ne poprime zlatnu boju. Možete i čačkalicom provjeriti jesu li gotovi (ako upiknete čačkalicu, trebala bi izaći suha i bez mrvica po sebi – osim ako naciljate kockicu manga).

6) Ostavite ih da se sasvim ohlade i zatim premažite krmom i pospite petit beurre keksom i po želji ukrasite kockicama manga.

Napomene:

- U početku mi se činilo da je količina šećera u kremi prevelika pa sam krenula s puno manjom, ali kako je krem sir dosta slan, došla sam na gotovo istu količinu kao u originalnom receptu (kod njih ga ima još više).

- Ukoliko ne želite da se vide točkice burbon vanilije u tijestu (što je meni osobno simpatično, ali nekima smeta), možete upotrijebiti ekstrakt vanilije ili vanili šećer.

- Mango možete zamijeniti bilo kojim voćem koje volite, a da je prikladno za pečenje (u originalu su bile jagode, ali njih ne volim pečene)

Tko piše ove slasne recepte?

Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće.

Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.

Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo.

Glavni kriterij? Slastan rezultat!

>> Prepustite se nenadmašnoj piti od krušaka

>> Mljac, čokoladne palačinke za seksi užitak

>> Čokoladni kolač gotov za pet minuta

>> Prepustite se vanzemaljskom užitku čokolade

>> Sushi - elegantni zalogaj koji ćete zavoljeti

>> Oprostite se od dosadne zime uz fantastičnu juhu

Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njezinih kulinarskih putovanja!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju