U zadnje vrijeme hvata me nostalgija za Londonom, pa se svako malo uhvatim kako razmišljam o mjestima na kojima sam bila, o ljudima koje sam srela i o jelima koja sam tamo isprobala.
I to me dovelo do cupcakesa. Što se mene tiče, to su muffini s kremom. I točka. Neki su provodili cijela istraživanja o razlikama između muffina i cupcakesa, ali ja u te dubine neću ulaziti.
Zadnja stvar koju ću vam sada reći je da su me za ovu kombinaciju nadahnuli cupcakes iz kuharice Hummingbird Bakery i da je rezultat jako fin, voćan i sočan i da zbog kombinacije kreme od sira i mrvljenih keksa na trenutak možda pomislite da jedete cheesecake.
Za kremu:
250 g šećera u prahu
50 g maslaca sobne temperature
125 g ABC sira (može i Philadelphija)
1) Mikserom tucite šećer i maslac dok ne postanu sasvim kremasti.
2) Dodajte sir i miksajte još minutu dvije da se sve dobro poveže (ako vidite da smjesa postaje tekuća, odmah prestanite miksati).
3) Stavite u hladnjak da se još malo stisne.
Za 12 cupcakesa
120 g glatkog brašna
120 g šećera u prahu
1 ½ žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
40 g omekšalog maslaca
120 ml mlijeka
1 burbon vanilija
1 jaje
2 šake kockica manga
100 g samljevenog petit beurre keksa
1) Ugrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U pleh za muffine stavite papirnate košarice.
2) Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i maslac prstima tako da dobijete mrvice poput pijeska.
3) Dodajte mlijeko i šećer vaniliju pa tucite mikserom. Dodajte jaje i tucite dok ne dobijete homogenu smjesu.
4) Žlicom umiješajte kockice manga pa smjesom napunite papirnate košarice do 2/3.
5) Pecite 20 do 25 min dok ne poprime zlatnu boju. Možete i čačkalicom provjeriti jesu li gotovi (ako upiknete čačkalicu, trebala bi izaći suha i bez mrvica po sebi – osim ako naciljate kockicu manga).
6) Ostavite ih da se sasvim ohlade i zatim premažite krmom i pospite petit beurre keksom i po želji ukrasite kockicama manga.
Napomene:
- U početku mi se činilo da je količina šećera u kremi prevelika pa sam krenula s puno manjom, ali kako je krem sir dosta slan, došla sam na gotovo istu količinu kao u originalnom receptu (kod njih ga ima još više).
- Ukoliko ne želite da se vide točkice burbon vanilije u tijestu (što je meni osobno simpatično, ali nekima smeta), možete upotrijebiti ekstrakt vanilije ili vanili šećer.
- Mango možete zamijeniti bilo kojim voćem koje volite, a da je prikladno za pečenje (u originalu su bile jagode, ali njih ne volim pečene)
Tko piše ove slasne recepte?
Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće.
Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.
Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo.
Glavni kriterij? Slastan rezultat!
>> Prepustite se nenadmašnoj piti od krušaka
>> Mljac, čokoladne palačinke za seksi užitak
>> Čokoladni kolač gotov za pet minuta
>> Prepustite se vanzemaljskom užitku čokolade
>> Sushi - elegantni zalogaj koji ćete zavoljeti
>> Oprostite se od dosadne zime uz fantastičnu juhu
Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njezinih kulinarskih putovanja!