Piletina je meso koje se najčešće nalazi na našim tanjurima. Upravo zato recepata za ovo lagano i ra različite okuse podatno meso nikada dosta. To zna i naša Ana-Marija koja je pripremila ukusni obrok s mirisom egzotike

O pokojnima sve najbolje, a za mene je, otkad sam vidjela u kakvim se uvjetima priprema jelo u jednom zagrebačkom kineskom 'restoranu' koji dostavlja hranu na kućnu adresu, taj telefonski broj postao upravo to - pokojan.

Iz tog razloga neću previše duljiti nego ću vam samo reći sljedeće: kad vam se učini da je hrana koju ste gladni dočekali i izvadili iz kutijice zaleđena, nedovoljno podgrijana u mikrovalnoj, a prethodno pripremljena s tko zna kakvim sastojcima, ne morate puno razmišljati, u pravu ste.

Radije si zato ako ste u gužvi od svježih i vlastitom rukom odabranih sastojaka nakuhajte dobru količinu sljedećeg recepta pa zaledite i u sljedećoj ćete strci znati točno što jedete.

Recept nije ništa novo, u biti je nadogradnje piletine na mandarinski, samo ovaj put s dosta smanjenom količinom šećera.

Za piletinu
• cca 500 g piletine (otkošteni file zabatka ili pileća prsa)
• 2 češnja češnjaka
• sol i papar
• mljevena čili papričica

Povrće:
• pola kapule (ljubičastog luka)
• 1 crvena paprika
• 2 manje mrkve
• 2 manja poriluka (samo donji, bijeli dio)
• 100 g shi take gljiva

Za umak:
• 60 g smeđeg šećera
• 120 ml sojinog umaka
• 2 žlice soka od limuna
• 3 češnja češnjaka, protisnuta
• 3 cm naribanog svježeg đumbira,
• 120 ml vode
• 7 žličica škrobnog brašna

1. Pripremite piletinu: natrljajte je češnjakom, posolite, popaprite i pospite čili papričicom pa je narežite na kockice veličine 3×3 cm.
2. Pripremite povrće: kapulu podijelite na četiri dijela pa ih razdvojite na listiće, poriluk narežite na kolutiće debljine cca 1 cm, crvenu papriku narežite na komade i mrkvu na štapiće, a gljivama odstranite stapke i narežite ih na listiće.
3. Piletinu u woku ispržite na malo ulja pa izvadite sa strane.
4. U wok povrće stavite sljedećim redom: poriluk i luk pa nakon par minuta mrkvu pa onda papriku i na kraju gljive.
5. Kad povrće omekša nakratko ga izvadite iz woka, a u njega dodajte sve sastojke za umak osim vode i škrobnog brašna.
6. Kad mješavina provri, onda dodajte i škrobno brašno razmućeno u vodi pa u wok vratite piletinu i povrće.
7. Kuhajte sve par minuta na laganoj vatri dok se uma dobro ne zgusne.
8. Poslužite s rižom i jedite štapićima ako ste faca

Tko piše ove slasne recepte?

Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće. Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.

Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo.

Glavni kriterij? Slastan rezultat!

>> Usudite se kušati kolač od čokolade i tikvica

>> Seksi desert od smokava i meda gotov za 10 minuta

>> Panna cota: bijelo-crveno zadovoljstvo koje nećete ispuštati iz ruku

>> Ekspresna i ultra-ukusna salata

>> Crvena juha - ukusan obrok gotov u tri koraka

>> Cupcakes - kolačići kao stvoreni za tračanje uz kavu

>> Prepustite se nenadmašnoj piti od krušaka

Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njezinih kulinarskih putovanja!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju