Želite li tradicionalne torte od čokolade, lješnjaka ili voća zamijeniti s nečim novim, isprobajte zdravu varijantu od ‘tajnih’ sastojaka.

Tajni sastojak torte je mrkva, no njega ne morate otkriti jer nije popularan, pogotovo ne među djecom.

U torti od mrkve nema masnoća, osim onih koje se nalaze u bademima i lješnjacima. Torta potječe iz Švicarske, a ova na slici je bila rođendanska za djevojčicu pa je dobila šećerni preljev ljubičaste boje i Hello Kitty izrađenu od marcipana i šećernog preljeva.

Kao kod svih torti na koje se stavlja preljev, dobro je da odstoje barem 24 sata.

Potrebno je:

7 žutanjaka
200 g šećera
Prstohvat soli i cimeta
Pola čajne žličice kardamoma (može i bez njega)
2 žlice soka od naranče (svježe iscijeđenog)
200 g sitno naribane mrkve
200 g mljevenih badema (ili badema i lješnjaka)
50 g kakaa u prahu
50 g krušnih mrvica
50 g brašna
1 žlica praška za pecivo (može i bez)
5 bjelanjaka
100 g šećera

Za preljev:

4 žlice limunovog soka ili soka od naranče
150 g šećera u prahu
Boja za namirnice po izboru
Maslac za lim

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 190°C, a lim premazati maslacem.

2. Žutanjke pomiješajte s 200 grama šećera, malo soli te malo cimeta i kardamoma ako ste ga odlučili koristiti.

U žumanjke dodajte sok od naranče, mrkvu, bademe i lješnjake te kakao, no jednu po jednu namirnicu uz stalno miješanje.

3. Brašnu dodajte prašak za pecivo (ako ga koristite) te ga uz pomoć sita dodajte u smjesu i dobro promiješajte.

4. Bjelanjcima dodajte 100 grama (preostalog) šećera te istucite snijeg i oprezno ih umiješajte u tijesto.

5. Smjesu izlijte u okrugli kalup za kolače, izravnajte površinu te pecite 40 minuta. Tada isključiti pećnicu i ne otvarati još 10 minuta.

Preljev:

Za preljev dobro pomiješajte šećer u prahu s narančinim sokom, a po potrebi dodajte još malo soka. Po želji dodajte boju za hranu i prelijte preko torte.

Tortu sa strane po želji možete ukrasiti nasjeckanim pistacijama, bademima ili šarenim mrvicama.

Hello Kitty ili bilo koji uzorak po želji je moguće napraviti iz marcipanske smjese koju ste dobro izvaljali i kojoj ste dodali boju za hranu.

Tko ima vješte ruke, slično može postići i 'crtanjem' ove slatke mace šećernim preljevom. Sve što vam je potrebno je šablona od papira ili kartona koju možete izraditi sami prema željenom uzorku skinutom s interneta.

U slast!

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju