Od sada će hrvatski i strani gastronomadi jednostavno prepoznati restoran s autentičnim hrvatskim jelima poput buzare, paprenjaka, hladetine te ličkog lonca. Na to će im ukazati ploča s nazivom 'Hrvatska autohtona kuhinja'

Arambašiće, buzaru, paprenjake, artičoke u ulju, hladetinu, muzgavce s krumpirom, hlebinsku juhu, lički lonac, paštu fažol, fuže i brojna druga tradicionalna hrvatska jela, domaći i strani gastronomadi odsad će moći pronaći bez puno lutanja.

Bit će dovoljno zaviriti na pročelje ugostiteljskog objekta, pa uoče li istaknutu standardiziranu ploču s nazivom 'Hrvatska autohtona kuhinja', sigurni su da se ondje serviraju jela iz domaće gastronomske baštine.

Naime, kao motiv dolaska stranih turista u Hrvatsku visoko četvrto mjesto zauzima gastronomija. Domaćim gostima još je važnije: nakon kupanja odlazak u restorane na drugom je mjestu omiljenih ljetnih aktivnosti.

Afirmacija regija
Rezultati su to istraživanja o stavovima i potrošnji turista u Hrvatskoj Instituta za turizam provedenog proteklog ljeta.

Posebnim Pravilnikom definirana je hrvatska autohtona enološka i gastronomska ponuda koja je obuhvatila nekoliko stotina domaćih jela, a namijenjena je čak 16 tisuća hrvatskih obrtnika koji će se moći priključiti ovom projektu.

Posebni standard utvrdit će se rješenjem Ministarstva turizma, odnosno nadležnog ureda, na zahtjev ugostitelja, a može se dodijeliti objektu koji u jelovniku ima najmanje 70 posto jela iz svoje ponude s Popisa jela hrvatske gastronomske baštine. Ispuni li uvjete, ugostitelj dobiva standardiziranu ploču na hrvatskom i engleskom jeziku, ukrašenu odgovarajućom grafikom.

>> Pretvorite ostatke hrane u ukusna jela

>> Zadovoljna za vas: Recepti koji spašavaju u zadnji tren

Iz ministarstva očekuju da će prvi ugostiteljski objekti biti opremljeni pločama hrvatske autohtone kuhinje do početka ljeta kako bi spremno dočekali val turista.

Odredište visokog stila
S obzirom na to da gotovo 90 posto turista u Hrvatskoj čine gosti iz inozemstva, iznimno je važno udaljiti se od predodžbe o Hrvatskoj kao zemlji baziranoj na suncu i moru te kontinuiranim podizanjem kvalitete ponude Hrvatsku približiti imidžu odredišta visokog stila življenja s eko predznakom, poput Italije i Francuske' istaknuo je na predstavljanju projekta u restoranu Stari Puntijar ministar Damir Bajs (Agencija VLM).

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju