Variva i juhe pune povrća idealan su obrok za cijelu obitelj. Pomiješate li mrkvu, krumpir i tikvice, dodate kelj i malo suhog mesa i imate obrok koji će razveseliti odrasle članove, a i one najmlađe naučiti kako je zdravi obrok najbolji obrok

Zanimljiva juha od kelja priprema se sa svježim grahom ali može se koristiti i suhi koji ste prethodno namočili preko noći.

Naziv juhe je Soupe Corse odnosno Korzijska juha a načina za njenu pripremu je kao i sastojaka, nekoliko. Vegetarijanci neka izbace iz recepta suho meso i uz komad kruha su dobili savršeni ručak.

Ovu juhu-varivo će neki pripremati s grahom i keljom, a drugi s kestenima. Kao kod svakog recepta sastojci se mogu dodavati ili oduzimati.

Sastojci:
Šalica svježeg crvenog graha (ili namočenog)
Šalica svježeg bijelog graha
2 krumpira, razrezati na 4 dijela
2 luka
Pola glavice kelja srednje veličine, narezati na deblje trake
3 režnja češnjaka, narezati na kriške
3 rajčice, razrezati na 4 dijela
2 tikvice, narezati na kolutove
150 grama dimljenog mesa (vegetarijanci neka preskoče ovaj dio)
Sitna tjestenina
Maslinovo ulje
Bosiljak
Sol, papar

>> Punjene tikvice: Male, slatke i tako ukusne

>> Lagano i ukusno: Salata od ječma i dimljene orade

Priprema:
1. Napomena: grah ne soliti dok nije gotov! U većem loncu kuhati grah s komadom suhog mesa, jednim cijelim lukom i cijelim režnjem češnjaka. Preostali luk i češnjak sitno narezati. Kuhati na srednje jakoj vatri oko sat vremena.

2. Dodati krumpire i mrkvu, a nakon desetak minuta i tikvice, rajčice te kelj kojem nije potrebno dugo kuhanje. U tavi kratko prepržiti narezani luk i češnjak te dodati u jelo i nastaviti s kuhanjem.

3. Za to vrijeme skuhati tjesteninu. Kuhajte oko 2 minute kraće od vremena koje je navedeno na pakiranju jer će se tjestenina nastaviti kuhati i kad ju dodate u lonac s grahom i keljom.

U slast!

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju