Potrebno vam je:
Za okruglice
240 g rižinog brašna
180 ml vode (3/4 šalice)
Malo soli i sećera
>> Kušajte nešto drugačije: Zeleni preljev od rukole
>> Kad čokolada i maline oduzimaju dah!
Za punjenje
1/4 šalice sjemenki crnog sezama
1/4 šalice šećera
4 žlice maslaca
Za posip
Naribani kokos
Priprema:
1. U tavi bez ulja popržite sjemenke sezama na srednje jakoj vatri. Kad počnu mirisati, skinite ih s vatre. Kako biste spriječili skakanje poput kokica, pokrijte tavu poklopcem. Sjemenke ostavite sa strane da se ohlade, a onda ih usitnite u prah. Sezamu možete dodati šećer i oboje usitniti.
Prah dodajte u tavu s maslacem i zagrijavajte na laganoj vatri dok se maslac i šećer ne otope i pretvore se u gustu kremu. Ako su presuhi, dodajte još maslaca. Smjesu stavite u hladnjak kako bi se stvrdnula pa će punjenje biti jednostavnije.
2. Pripremite tijesto tako da brašnu postepeno dodajete vodu sve dok ne dobijete glatku masu koja se ne lijepi za ruke. Pazite da tijesto ne bude pretvrdo jer će i okruglice nakon kuhanja biti tvrde. Iz tijesta napraviti 16 do 20 loptica. Što su loptice veće to će ih biti jednostavnije puniti sezamovom smjesom. Svaku kuglicu spljoštite, a potom stapičima uzmite malo sezamove paste i položiti u sredinu te preko nje preklopite tijesto i oblikujte ju vrlo pažljivo u lopticu. Tko štapićima ne barata vješto neka slobodno uzme pastu žlicom ili nožem.
Nemojte dodavati previše sezamove kreme jer ćete imati problema sa zatvaranjem loptice.
3. Pripremite kokosovo brašno na tanjurić. Zakuhajte vodu i dodajte u nju kuglice jednu po jednu. Gotove su kad isplivaju na površinu, prebacite ih na kokosovo brašno, lagano uvaljajte i odmah poslužite.
Kinezi razne vrste okruglica (dim sum) kuhaju na pari pa isto možete učiniti i vi. Okruglice su vrlo prikladne za zamrzavanje - prije kuhanja!
Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)